Köse MYO’da kadına yönelik şiddetle mücadele semineri

Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulunda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Bilinçlendirme ve KADES Eğitim Semineri Gerçekleştirildi. 

Köse MYO’da kadına yönelik şiddetle mücadele semineri

İçişleri Bakanlığı öncülüğünde başlatılan aile ve kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalığını artırmak için Köse Kaymakamlığı, Köse İlçe Jandarma Komutanlığı ve Köse İrfan Can Meslek Yüksek Okulu işbirliğiyle “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve KADES Eğitim Semineri” düzenlendi. 

Okulun konferans salonunda düzenlenen seminere Köse Kaymakamı Hatice Cemre İncesu, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Tugay Yavuz, Okul Müdürü Prof. Dr. Hasan Ayaydın, kurum amirleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Okul Müdürü Prof.Dr. Ayaydın, programın açılış konuşmasında binlerce yıllık kökleşmiş özellikleri itibarıyla Türk kültür ve tarihi ile devlet geleneği içerisinde kadının Türk toplumu içerisinde annelik özelliğinden kaynaklanan yüce bir değer olarak kabul edildiğini hatırlatarak, “Çünkü kadın var oldukça aile de var olmuş, aile var oldukça devlet de var olmuştur. Sonuç olarak; kadının değer gördüğü her toplumun ilerleme kaydetmiş olduğu sonucuna ulaşmak mümkündür. Günümüzde kadın; Sosyal alanda, hukuk alanında, siyasi alanda, iş hayatında ve tüm alanlarda vardır. Dinimizde Kadına önem verilmiştir. Nitekim Hazreti Peygamberin “Cennet annelerin ayakları altındadır” sözü, kadına ne kadar önem verildiğini göstermektedir. "Sizin en hayırlınız kadınlarına en iyi şekilde davrananlarınızdır denilmiştir." Aynı zamanda yüce peygamberimiz kadınlar için "Kadınlar size Allah'ın bir emanetidir." demiştir. Bu hadisi şeriften de anlaşılacağı üzere İslam'da kadının yeri oldukça önemlidir. Türk tarihinde iz bırakmış kadın örneği çoktur. Nene Hatun, Şerife Bacı, Kara Fatma ve daha niceleri. Bir insanın kadına zulüm yapması, böbürlenmesi ve kendini üstün görmesi, hatta ve hatta şiddet uygulaması kabul edilemez. Bu programların farkındalık yaratması ve faydalı olmasını diliyorum” dedi.

Programda konuşan Köse Kaymakamı Hatice Cemre İncesu da “Geleceğe yönelik, kadına saygının kültür mirası olduğunu ve kadına yönelik şiddetin nefret suçu olduğuna vurgu yapılması gerektiğine. Ayrıca Devletin bu konularda neler yaptığına dikkat edilmelidir. Halkımızın sahip olduğu hak ve yükümlülükler noktasında bilgilendirmeler yapılması önem arz etmektedir. Hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olan bireylerin vatandaşlık bilincine daha da vakıf olacağına vurgu yapılmalıdır. Bilhassa gençlerimiz vatandaşlık bilinci geliştikçe doğru topluma giden yolda doğru adımlar atabileceğinizi bilmelisiniz. Türk tarihi hakkında doğru bilgilere oluşan bireylerimizin kadına ne kadar değer verildiğini gözlemleyeceklerdir. En önemli sorunun bu tarz problemlerle karşılaşıldığında doğru birimlerden doğru bilgilerin alınması gerektiğidir. Bu tarz yaklaşımları bildirmek bir vatandaşlık görevi olduğunun unutulmaması gerekmektedir” diye konuştu.

Bilgilendirme konuşmalarını yapmak üzere kürsüye sırasıyla Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığından Astsubay Kıdemli Çavuş Gözde Büşra Yiğit, şiddetin en yaygın biçimlerinden olan kadına yönelik şiddetin kadın haklarının ve temel özgürlüklerinin ihlalini oluşturduğu çerçevesinde yola çıkarak, tarihte yaşanan acı bir olay üzerinden 25 Kasım tarihinin “Uluslararası Kadına Karşı Şiddete Hayır Günü” ilan edilmesinden, Türkiye’de yasal çerçevesinin 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunla” güvence altına alınması ve bu kanunla beraber şikâyet birimleri ve türleri hakkında bilgilendirme ile KADES uygulamasının tanıtımını yaptı.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Sosyolog Bilge Urhan da Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından verilen koruyucu, önleyici hizmetler ile gerçek hayattan örnekler vererek toplumsal farkındalıklarımın artması gerektiğine ve Kadın İhbar ve Destek Hattı (KADES) uygulamasının önemine vurgu yapan bir sunum gerçekleştirdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER