Milletvekili Aydın, Genel Kurul'da Kadın Hakları Konusunda Yapılanları Anlattı

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, TBMM Genel Kurulunda kadın hakları konusunda yapılan yoğun çalışmaları anlattı.

Milletvekili Aydın, Genel Kurul'da Kadın Hakları Konusunda Yapılanları Anlattı
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, TBMM Genel Kurulunda kadın hakları konusunda yapılan yoğun çalışmaları anlattı.

Aydın’ın konuşması şu şekilde:

Yine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapmış olduğu 10 Şubat 2012 tarihinde kadına yönelik girişimcilik faaliyetlerinin artırılması protokolü çalışmaları doğrultusunda, KOSGEB'den de önemli oranda kadınlara artı sağlayacak, pozitif ayrımcılık sağlayacak destekler verilmektedir.

Belki de birçoğunuz,  bugün duyacağınız,  belki de bugün bu söylediğimizi duyduktan sonra, verilmiş olan Meclis araştırma önergesinin kendiniz tarafından çekileceğini bilmenizi isterim

Özellikle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın iş merkezleri yoluyla Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi kapsamında İstanbul Pendik'te, Nevşehir Hacıbektaş'ta, Kütahya ve Çorum illerinde kadın iş geliştirme merkezleri  çalışmalara başlatılmıştır.


Kadınlar burada hem çalışma alanları hem de tüm harcamaları açısından devlet tarafından hibe ile desteklenmektedir.

Benzer İŞGEM Projesi -milletvekili olduğum ilde- Gümüşhane ilinde de yaklaşık 6,5 milyon Euro Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından ilimize hibe olarak gönderilmiş; bu hibe olarak gönderilen çalışmalarda kadına pozitif ayrımcılığın gösterilmesi de ayrıca istenmektedir.

KOSGEB'in çalışmalarında da -sizlerde takip ediyorsunuz ki- birçok proje desteklenmelerinde ve kredi desteklenmelerinde kadınlar erkeklere göre, erkek işletmecilere göre bir adım daha öndedir ve yüzde olarak da daha fazladır.
Yine, Kalkınma Bakanlığımızın yürüttüğü  Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesinde SODES projeleri, sosyal destekleme projeleri doğrultusunda da sosyal gelişmenin sağlanması amacıyla birçok proje yürütülmektedir.
 Bu projelerden de küçük bir il olmakla beraber, her yıl, yaklaşık eski parayla 5 trilyon karşılıksız destek Gümüşhane ili de almaktadır ve Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki bu projeden de birçok kadın sivil toplum örgütü yararlanmaktadır.
Kalkınma ajansları kurulmuştur ve kalkınma ajanslarının desteklediği projelerde de kadın içerikli ve kadının sosyal gelişmesi ve istihdamını artıracak projeler ayrıca bir protokolle, özenle desteklenmektedir.
Yine, Millî Eğitim Bakanlığımızın halk eğitim merkezlerinde, kadının iş gücüne ve sosyal hayata katılmalarını artırmak amacıyla mesleki kurslar oldukça yüksek sayıda devam etmektedir İŞKUR tarafından da iş gücü yetiştirme kursları kapsamında ve iş garantili kapsamlarda da kadının istihdamda yer almasına öncelik sağlanmış olup tüm bu çalışmalar ile Hükûmetimizin 2023 hedefleri içerisinde planlanan ve "yüzde 35, kadının istihdamda yer alması" hedefimiz İnşallah, 2015 yılında bu hedef gerçekleşecektir ve Avrupa standartlarına hızla ilerleyen bir ülke konumuna gelinmektedir.
Sadece bunlarla mı kalınmış? Bu Meclis araştırma önergesini veren siyasi partinin de "hayır" dediği Anayasa oylamasında, "kadına pozitif ayrımcılık" maddesi Anayasa'ya konulmuştur.
O gün "hayır" diyenlerin bugün istihdamın artırılmasını isteme arzularının nasıl bir paradoks olduğunu da sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bugün Anayasa'mızda kadına pozitif ayrımcılık tanınmaktadır. Bununla beraber, kadına yönelik olarak şiddet açısından "Alo 183" hattı kurulmuştur.
Yeni, bugünlerde yasalaştırdığımız Belediye Kanunu'nda da zorunluluk hâline getirilen kadın sığınma evleri söz konusudur.
Yine, kadına yönelik -24 Kasım- şiddetin önlenmesi konusunda Avrupa Birliğiyle yapılan sözleşme ilk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde imzalanmıştır.
Yine kadına yönelik, hepimizin bir erkek olarak da o günleri gördüğümüz, kadınların büyük sorun yaşadığı hamilelik ve doğum durumlarında hem süt izinleri hem nöbetlerden muafiyet hem de bu arada doğum öncesi ve doğum sonrası izinlerinde 2 kat artış sağlanmıştır.
Emzirme ödeneğinden on haftalık iş görmezlik ödeneğine kadar yine kadına yönelik.
Yine, kadına yönelik, seksen bir ilin valiliklerine gönderilen genelgeyle mikrokrediyle desteklenmesi.
Yine sadece bu alanda değil, kadının yüzde 100 siyasette yer alması da AK PARTİ İktidarında ve son iki dönemlik Meclis aritmetiği içerisinde bu söz konusu olmuştur ve bugün de yüzde 100 kadının siyasette yer almasında AK PARTİ öncülük etmiş.
Buna da paralel olarak, bunu güzel bir örnek kabul edip diğer siyasi partiler de bu yönde hamle yapmıştırlar. Bu da bizde ayrıca memnuniyet vermektedir.
Meclis araştırmasıyla ilgili son birkaç cümleyi de şöyle söyleyelim: Özellikle Meclis araştırma istekleri, bu konuda çalışma olmadığı zaman verildiğinde  Türkiye gündeminde yer alması büyük bir doğruluktur, büyük bir anlam ifade etmektedir.
Bugün burada konuşmamız bir anlamdır ama konuştuğumuz konuda Sayın Kaleli, eğer kendi partisinden bulunan Sayın Sedef Küçük ve Sayın Gürkut Acar'la da bu konuyu görüşmüş olsaydı, o arkadaşlarımızın da içinde bulunduğu Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, iki aydır bu çalışmayı sürdürüyordu ve dün bu konuda özellikle her alandaki kadın istihdamının artırılması ve çözüm önerileri alt komisyonunu kurmuştur.
Bu alt komisyonda da CHP'den 2 milletvekili -Meclis aritmetiği doğrultusunda- yine MHP'den Mesut Dedeoğlu'nun da bulunduğu bir alt komisyon kurulmuştur ve Meclis bu anlamda da üç aylık bir süre içerisinde çalışmalarını sürdürecektir.

Kısacası, Hükûmetimiz döneminde, kadının toplumsal varlığının artırılması, fırsat eşitliği konusunda, kayıplarının ve eksikliklerinin giderilmesi konusunda yoğun çalışmalar sürdürülmüş. Bu çalışmalar doğrultusunda hem komisyonlar hem de Bakanlık kurulmuştur. Bu Bakanlığın da Sayın Fatma Şahin'in önderliğinde diğer bakanlıklarla ortak protokollerle kadın istihdamının cumhuriyetin 2023 yılında yüzde 35'lerin üzerine planlanan sürenin 2015-2016 yılında sağlanması da bizim için memnuniyet verici olacaktır.

Fikrî olarak, kadınların istihdamı, toplumsal statüsünün yükseltilmesi, siyasetteki varlığının artırılması konusundaki tüm çalışmalara yürekten katılıyorum.
Tüm istekleri gönülden alkışlıyorum ama Meclis gündemi içerisinde bu çalışmaların yürütüldüğünü, Hükümetin yürütmesi içerisinde önemli çalışmaların yapıldığını, çok ciddi oranda yol alındığını 2002'de iktidara gelindiğinde yüzde 26'larda olan kadın istihdamının bugün yüzde 29'lara ulaştırıldığını, kriz yıllarında özellikle sosyal güvenlik primlerinin işsizlik fonundan ödenerek 25-28 yaş arası kadın istihdamının önemli bir oranda arttığını da dünyada krizlerden kadın ve çocukların mağdur olduğu bir yerde 2008-2009 global krizinde Türk kadınlarının burada bir mağduriyet yaşamadığını ve istihdamının da önemli bir alanında Hükûmetimizin politikalar doğrultusunda artırıldığını sizlerle paylaşıyor, çalışmaların sağlıkla sürdürülmesi açısından Meclis araştırması açılmasının gerek görmemekteyim. Meclisin bu konuda yoğun çalıştığını bilgilerinize saygılarımla sunarım.

//www.facebook.com/video/video.php?v=466815963362008&notif_t=video_processed
Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2012, 21:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER