Minik ve Yavru TEMA Programları Tanıtıldı

TEMA Vakfı Gümüşhane İl Temsilcisi Yusuf Oral, doğa ve çevre bilinci ile yetişen neslin ülkemize çok daha faydalı olacağına inandıklarını söyledi.

Minik ve Yavru TEMA Programları Tanıtıldı
TEMA Vakfı Gümüşhane İl Temsilcisi Yusuf Oral, doğa ve çevre bilinci ile yetişen neslin ülkemize çok daha faydalı olacağına inandıklarını söyledi.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenledikleri eğitim ve tanıtım programda konuşan Oral, daha yaşanabilir bir Gümüşhane için çıktıkları bu yolda tüm halkın desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Hiçbir ekonomik gelir yada menfaat olmadan, tamamen gönüllülüğe dayalı girdikleri bu yolda en mutlu olacakları günün çevre bilincine kavuşmuş, ekolojiyi bilen bir Gümüşhane’yi gördükleri gün olduğunu kaydeden Oral, “Bizim gerek Vakıf merkezi gerekse il temsilciliği olarak siyaset üstü bir varlık olduğumuzu özellikle belirliyorum. Çevre konusundaki hassasiyetimiz dönem dönem bizi insanlarımızın bir kısmı ile karşı karşıya getirecektir. Fakat doğru ve duygusallık noktasında tercihimizin hep doğrudan yana olacağını bilmenizi isterim.” dedi.

Daha sonra konuşan Aktaş İlkokulu Öğretmeni Sinem Elik ise TEMA Vakfı tarafından çocuklarda çevre bilincinin oluşturulması amacıyla uygulanan Minik TEMA ve Yavru TEMA programlarını anlattı.

Elik, tüm ülke genelinde ana sınıfı ve ilk dört sınıfta Minik TEMA, ikinci dört sınıfta ise Yavru TEMA programlarının uygulandığını belirterek, Gümüşhane’de ilk defa uygulanacak programlar için 12 Minik, 4 Yavru olmak üzere 16 kontenjan verildiğini söyledi.

Programı gönüllü olarak uygulayacak olan öğretmenlerin minik tema için başvurularını www.miniktema.org adresinden yapabildiğini, Yavru TEMA programını uygulamak isteyen öğretmenlerin de TEMA Vakfı İl Temsilciliği ile irtibata geçmeleri gerektiğini kaydeden Elik, son başvuruların 20 Kasım olduğunu hatırlatarak, çevre ve ekolojiyi çocuklara aktarmak için öğretmenlerin başvurularını beklediklerini sözlerine ekledi.

ARTABEL JEOPARK İLAN EDİLMELİ

Toplantının son konuşmacısı ise Gümüşhane Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (GÜFSAD) Başkanı Vehbi Yalçın oldu. Gümüşhane’nin ekolojik çeşitliliğine vurgu yapan Yalçın, Gümüşhane’de endemik bitki ve canlı türlerinin bulunduğunu belirterek, “Özellikle şehrimizde yaşayan endemik bitki ve canlı türleri bulunmaktadır.  Bunlar arasında Boyluca köyü civarında yaşayan Bilginin Çok Gözlüsü, yine aynı bölgede yaşayan Tankerin Çok Gözlüsü ve Mastra Köyü ve çevresinde yaşayan Torul Çok Gözlüsü kelebek türleri bulunmaktadır. Ayrıca Almanların yaptığı çalışma ile 181 kelebek türü tespit edilmiş,  benim çalışmalarım sonucu bu tespit 204 türe çıkarılmıştır. Kelebeklerle ilgili çalışmalarda son evredeyim ve tamamlandığında kelebeklerle ilgili bir kitap düşünmekteyim. 1000 bitki türü bulunan ve bunların 145’i endemik tür olan Gümüşhanemiz flora cenneti halindedir. Ayrıca 15 milyon yılda oluşumunu tamamlayan ve bünyesinde 21 krater gölü bulunduran Artabel Tabiat Parkında yeni türler tespit edilmeye devam ediliyor.  Araştırmalarımda genelde bu tip bölgelerin Avrupa’da Jeopark ilan edildiği ve ülke mirasları listesine alındığına rastladım.” dedi.

Öte yandan TEMA Vakfı İl Temsilciliğinin Torul’un İnkılap köyünde meşe palamudu toplama etkinliği düzenleyeceği bildirildi. 9 Kasım Cumartesi günü saat 10.00 ile 14.00 saatleri arasında düzenlenecek etkinlikte toplanan meşe palamutlarının Orman İşletme sahalarına ekileceğini, fidan haline geldiğinde de şehrin ihtiyacı olan muhtelif yerlere dikileceği öğrenildi.
Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2013, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER