Olmaz denileni yaptı şimdi binlerce ton mantar üretiyor

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki Hasan Turgut, işsiz olduğu dönemde Genç Çifti projesine müracaat etti. Olmaz denileni yapan Turgut, devlet desteğiyle Doğu Karadeniz bölgesinin ilk kültür mantarı üretimi tesisini kurdu ve şimdi ailesiyle birlikte binlerce ton mantar üretiyor.

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki Hasan Turgut, işsiz olduğu dönemde Genç Çifti projesine müracaat etti. Olmaz denileni yapan Turgut, devlet desteğiyle Doğu Karadeniz bölgesinin ilk kültür mantarı üretimi tesisini kurdu ve şimdi ailesiyle birlikte binlerce ton mantar üretiyor.

Torul ilçesine bağlı Altınpınar köyü nüfusuna kayıtlı Turgut, çocukluğundan beri meraklı olduğu mantar işi için Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından açılan mantar yetiştiriciliği kursuna katıldı. Çeşitli nedenlerle işsiz kaldığı dönemde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteği sağladığı ‘Genç Çiftçi’ projesine müracaat eden Turgut’un projesi ilçede 2017 yılında kabul edilen 17 projeden birisi oldu.

“Herkes nasıl olacak dedi”

Geçtiğimiz temmuz ayında evlenen ve düğün yaptıktan bir hafta sonra projesi kabul edilen Turgut, eşine de projeden o zaman bahsetti. Ailesi ve eşinin ilk başta “Nasıl olacak?” soruları ve endişeleriyle karşılaşan Turgut, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından sağlanan teknik destekle Türkiye’de bu işin en iyi yapıldığı yerlerden malzeme teminini sağladı.

Köydeki arsasına 100 metrekarelik bir mantar çadırı kuran Turgut, çadırın ısı yalıtımını yapıp klimalarını ve nemlendirme cihazlarını bağladıktan sonra İzmit’ten getirttiği kompostlarla hemen üretime başladı.

Tesis 50 bin liraya mal oldu

Devletin sağladığı 30 bin liralık hibenin yanısıra 20 bin lira dolayında da kendisi harcayan Turgut, Doğu Karadeniz Bölgesinde olmayan ve 365 gün üretim yapılabilen kültür mantarı üretim tesisini kurarak bir ilki gerçekleştirdi.

Klimalı, otomasyonlu, yalıtımlı mantar çadırı kurdu

Özellikle kış aylarındaki soğuk günlerde gece sıfırın altında 10 dereceye kadar düşen hava sıcaklığında bile mantar çadırında yalıtım ve klimalar sayesinde içerideki hava sıcaklığı 18 derecede sabit kalırken, nem oranı ise yüzde 90’lar seviyesinde sağlanıyor.

Tonlarca mantar üretiliyor

Köyde hayvancılıkla uğraşan anne ve babasının yanısıra abisi ve eşiyle birlikte ilk seride bin 200 kilogram mantar toplayan Turgut, pazar sorunu da yaşamıyor. Taze ve temiz olması nedeniyle ürünleri Trabzon ve Gümüşhane pazarında hemen eriten Turgut, ilk hasattan alan vatandaşların mantarların lezzetinin oldukça iyi olduğunu söyledi.

“Devlet bu imkanı sunmasa kuramazdık”

Kasım ayı ortasında tesisin kurulduğunu ve şuanda ikinci hasadı topladıklarını kaydeden Turgut, “Gerekli bakımları yaptıktan sonra ürün almaya başladık. Şuanda 2.hasadı topluyoruz. Devletin bize bu imkanı sunmasa, ile ve il müdürlüğü teknik destek vermese biz bu şekilde bu tesisi kuramayız” dedi.

“Gençler bin 500 lira için İŞKUR kapılarında dolanmayıp devletin bu imkanlarından ve desteklerinden faydalanmalı”

Daha değişik üretimler, iş imkanları konusunda Gümüşhane’nin biraz kapalı bir il olduğunu belirterek bundan sonra yeni tesisler açılacağına inandığını dile getiren Turgut, gençlere bin 500 lira için İŞKUR kapılarında dolanmayıp devletin bu imkanlarından ve desteklerinden faydalanmaları tavsiyesinde bulundu.

“Mantarlara çocukluğumdan beri meraklıyım”

Çocuk yaşlarından beri köyde doğada mantar aramaya meraklı olduklarını ifade eden Turgut, “Dağlarda çok mantar topladık. Oradan hevesimiz vardı. Ayrıca 2016 yılında Halk Eğitimde Tarım İlçe Müdürlüğünün eğitimlerine de katıldım. Bilgilerimiz daha ileri seviyeye gelince yetiştirebileceğimize inandık. Genç Çiftçi projesine başvuru yaptık. Ardından tesisi kurduk ve üretime başladık. Tesisin tam kurulması 2 ay kadar sürdü” diye konuştu.

“Mantar işi yoğun bakım servisi gibi”

Kültür mantarı yetiştirilmesi işinin yoğun bakım servisi gibi olduğunu dile getiren Turgut, bakım ve hijyenin çok önemli olduğunu, tesisin sürekli temizlenmesi gerektiğini belirterek, “Kompost, örtü toprağı, bakımı ve hijyen olması çok önemli ki mantarı sağlıklı piyasaya sunabilelim. Temiz ve güzel mantar olmazsa kimse almaz onu” dedi.

“Satışlarda sorun yok”

Nemlendirme, ısıtma ve soğutma sistemlerinin tam otomasyonla çalıştığını, herşeyin bir tuşla halledildiğini kaydeden Turgut, mantarları alanların çok beğendiğini belirterek, “Toptan satışımız ayrı, manavlara satışımız ayrı, vatandaşlar doğrudan da bizden mantar istiyor. Şuanda talep çok iyi. İnsanlar bayağı sevdi. Bekleme süresi az. Hemen tüketiciye ulaşması gerek. Trabzon’a da gönderiyoruz. Merkez ilçeden çok fazla talep var. Torul’un halk pazarında da satıyoruz. Satışlarda sorun yok” diye konuştu.

“Böyle bir tesis çevrede yok, hiç yapılmamış bir iş. Yap dediler ama işte. Sonunda herkes inandı artık”

Geçtiğimiz Temmuz ayının 7’sinde evlendiğini, projenin onayının da 14 Temmuz’da açıklandığını hatırlatan Turgut, “Ondan sonra eşime söyledim. İlk başta çok inanmadılar. Böyle bir tesis çevrede yok, hiç yapılmamış bir iş. Yap dediler ama işte. Sonunda herkes inandı artık. Ailemin desteği olmasa bu işin altından kalkamayız. Anne, baba, abim, eşim hepsi bizimle beraber” ifadelerini kullandı.

“Devlet olmazsa, bu imkanı, bu teşviki sağlamasa bizim bu tesisi kurma şansımız yok”

Çadırı 100 metrekare alana kurduklarını, 4 kat makas sistemi ranzalarda 10 ton komposla ilk seferde bin 200 kilogram mantar topladıklarını, iyice bittikten sonra kompostu değişerek tekrar devam edeceklerini dile getiren Turgut, şöyle konuştu: “Bizim bu şekilde tesisin en büyük destekçisi her zaman her şartta milletin yanında olan devlet. Devlet olmazsa, bu imkanı, bu teşviki sağlamasa bizim bu tesisi kurma şansımız yok. Buradaki bütün kazancımız devletin sayesinde, devletimize sonuna kadar teşekkür ediyoruz. Bütün genç arkadaşlarımıza da tavsiyem devletten gitsin istesinler, üretsinler. Her zaman devlet üretenin, yapanın yanında, desteği sonuna kadar var.”

“Bana ilk dediğinde olmaz, tutmaz dedim”

Anne Kerime Turgut ise köyde çiftçilikle uğraştıklarını, 5 çocuğundan birisi olan Hasan’ın bu işi yaptığını belirterek, “Kesmesine, sulamasına, temizliğine yardım ediyoruz. Bana ilk dediğinde olmaz, tutmaz dedim. Şimdi memnunum. Devletin desteğiyle yaptık. Tek olsak yapamazdık, cesaret edemezdik. Bizi sürekli teşvik etti yetkililer. Devletimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Baba Osman Turgut ise devletin teşvikiyle yaptıkları tesiste oğullarına yardımcı olduklarını, hem de vakit geçirdiklerini belirterek, “Devam edeceğiz. Yalnız bu mantar için değil diğer işlerde de devletimiz teşvik ediyor” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2018, 00:31
YORUM EKLE
YORUMLAR
Aysegul gumus
Aysegul gumus - 6 yıl Önce

Iy gunler bnde yapmak istiyorum matr isi ama hibe vermiyo kosep ondanda gectim konya ereglide oturuyorum ve burda gorebilecegim bir yer yok nerden ulasabilir fikir alabilirim bilgi verirseniz memnun olurum

Samet
Samet - 3 yıl Önce

Biz mantar almak istiyoruz nasıl ulasiriz

tesis
tesis @Samet - 3 yıl Önce

Tesis kapandı ne yazık ki

SIRADAKİ HABER