Ormancılık bölümü öğrencilerinden arazi uygulaması

Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü, çok yönlü eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında Karaca Mağarası ve bölgesinde incelemelerde bulundu.

Ormancılık bölümü öğrencilerinden arazi uygulaması

Ormancılık Bölümü, Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı Toprak İlmi dersi kapsamında dersin sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Bahar Dinç gözetiminde, 51 öğrencinin katılımıyla arazi uygulaması gerçekleştirdi.  

Güzergâhı Gümüşhane-Trabzon karayolu, Harşit Çayı Vadisi, Karaca Mağarası olan uygulamada bölgenin çok önemli bir jeolojik ve jeomorfolojik oluşumu olan, 1996 yılında turizme kazandırılan Karaca Mağarası ziyaret edilerek bulunduğu alanın yüksek rakımlı ve çevresinin açık olması nedeniyle yetişme ortamı özelliklerindeki değişim ve bitki örtüsündeki gelişimin etkileri incelendi.

Mağara içerisindeki sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, filkulakları, traverten havuzları, damlataşı havuzlarının kenarlarından hatta havuzlardan çıkan küçük dikitler öğrencilerimiz tarafından büyük ilgi gördü.

Ormancılığın doğanın ve çevrenin korunması, sürdürülebilir kaynak yönetimi ve toplumun refahı için kritik bir role sahip olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Gerçekleştirilen arazi uygulaması, Ormancılık Bölümü öğrencilerimize çok yönlü bir eğitim sunma misyonunu taşımaktadır. Bu alan, toprak özelliklerindeki değişimleri gözlemlemek ve ekolojik sistemlerin karmaşıklığını anlamak adına oldukça uygun bir ortamdır. Öğrencilerimiz, bu uygulama sırasında çeşitli ekolojik, jeolojik ve jeomorfolojik değerlendirmeler yaparak, toprak ve bitki örtüsü üzerindeki etkileri gözlemleme şansı elde ediyorlar. Bu deneyim, sadece öğrencilerimizin akademik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda doğaya ve çevreye olan duyarlılıklarını artırarak, sürdürülebilir ormancılık ilkelerine bağlı bireyler olmalarına da katkıda bulunuyor. Bu vesileyle, öğrencilerimizi ve öğretim üyemizi bu başarılı arazi uygulaması için kutluyor, öğrencilerimizin öğrenim hayatları boyunca edindikleri bilgileri gelecekteki ormancılık projelerine ve çevre koruma çalışmalarına başarıyla uygulamalarını diliyorum.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER