Özcan: Kitle iletişim araçları hayatımızın her alanını kuşattı

Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Gümüşhane Şubesi'nin 9 hafta sürecek olan “İletişim ve Medya Seminerleri” programının ikincisine Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Ali Özcan konuk oldu.

Özcan: Kitle iletişim araçları hayatımızın her alanını kuşattı

Özel İdare İş Merkezindeki TÜRKAV salonunda gerçekleştirilen mesleki ve kişisel gelişim eğitim seminerine “Kitle İletişim Araçlarının Toplum Üzerindeki Rolü” konusuyla konuşmacı olarak katılan Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Ali Özcan, günümüzde sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte internetin dijital bir stetoskop olduğunu söyledi.

TÜRKAV Gümüşhane Şube Başkanı Ercan Küçüköner ve davetlilerin katılığı programda akademik kariyeri öncesinde 8 yıl sahada gazetecilik yaptığını hatırlatan Doç.Dr. Ali Özcan, insanlığın günümüzde çok fazla kitle iletişim aracıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bir insanın nefessiz duramayacağı gibi iletişimsiz de duramayacağının altını çizen Özcan, “Nefes aldıkça iletişim kurarız. İletişim insanlığın var olmasıyla başladı ve devam ediyor. Söz ise iletişimin çok az bir kısmını oluşturur. Medya ve dil birer araçtır. İletişim araçları toplumu yönetmek, yönlendirmek için kullanıldı. İlk çağda da böyleydi günümüzde de böyle. Kitle iletişim araçları hayatımızın her alanını kuşattı” dedi.

Karşılıklı soru cevap şeklinde devam eden konuşmasında 1938’de ABD’nin New York kentinde radyo tiyatrosunda geçen “Marslılar dünyaya indi ve Amerika Birleşik Devletleri topraklarını istila ediyor” sözlerini gerçek sanıp insanların araçlarıyla ülkeden kaçmaya yöneldikleri örneğini anlatan Özcan, insanlığın artık mekanikleşmeye başladığını, insanların birçok olayı zihninde artık canlandıramadığını söyledi.

“İletişim kurmaya muhtaç olduğumuz bir çağdayız, iletişim çağında değiliz”

İnsanların günlük konuştuğu kelime sayısının azaldığını, televizyonların can sıkıntısına, internetin de yalnızlığa neden olduğunu savunan Özcan, “Pandemi döneminden önce 3 saat olan sosyal medya ortalaması şuanda günün üçte biri kadar oldu. Teknoloji bugün zahmeti ortadan kaldırıyor ama insanları da mekanikleştiriyor. İletişim kurmaya muhtaç olduğumuz bir çağdayız, iletişim çağında değiliz” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER