Şişman: İhtiyaç bazlı tarımsal üretimi görmezden gelmeyin

Yeniden Refah Partisi Gümüşhane İl Başkan Yardımcısı ve AR-GE Birim Başkanı Ahmet Şişman önümüzdeki günlerde Gümüşhane’nin köylerindeki tarımsal faaliyetlerin hız kazanacağını belirterek kadim bir geleneğin devamı durumundaki bu faaliyetlerde vatandaşların yalnız bırakılmamasını istedi.

Şişman: İhtiyaç bazlı tarımsal üretimi görmezden gelmeyin

İl Başkan Yardımcılığının yanı sıra Ziraat Yüksek Mühendisi kimliği ile açıklamalarda bulunan Şişman, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte yaz aylarını köylerinde geçirecek Gümüşhanelilerin hazırlıklara başladığını belirterek “İl merkezinde olsun, il dışında olsun doğayla baş başa vakit geçirmek isteyen, baba ocağını tüttürmek isteyen herkes köylere dönüş için hazırlanmaktadır. Önümüzdeki aylarda yazlıkçı diye tabir ettiğimiz, başka şehirlerde yaşayan vatandaşlarımız da ilimize gelmeye başlayacaktır. Kimi uğraş olsun vakit geçsin diye, kimi doğal olsun, kendim yetiştireyim düşüncesiyle her yıl olduğu gibi bağına, bahçesine, bostanına sebzesini dikecektir. Bu faaliyetler aynı zamanda köylerimizin, ilçelerimizin ve şehrimizin canlanması anlamı taşıyacaktır. Haliyle bu süreçte vatandaşlarımızı yalnız bırakmamak aksine onlara her anlamda destek olmak vazifemizdir ” dedi.

“İhtiyacın Karşılanmasına Yönelik Tarımsal Faaliyetler Dikkate Alınmalıdır” 

Tarım politikalarının ulusal düzeyde hazırlandığına bu nedenle ihtiyaç veya hobi bazlı üretimlerin göz ardı edilebildiğine vurgu yapan İl Başkan Yardımcısı Şişman, “Maalesef bakanlığımıza bağlı yerel unsurlar da bu üretim modeline yeterince ilgi göstermemektedir. Kayıt dışı tarımsal üretim olarak tanımlanabilecek model ile yapılan bu üretim, totalde çok fazla anlam taşımıyor olsa da vatandaşımız için son derece önemlidir. Özellikle son dönemde sebze ve meyvelerde ki fahiş fiyatlar ortadayken, ihtiyacın karşılanmasına yönelik tarımsal faaliyetler dikkate alınmalıdır” şeklinde konuştu. 

“Fide Desteği Daha da Artırılmalıdır”

Geçtiğimiz yıllarda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yapılan fide dağıtımının ciddi rakamlara ulaştığını kaydeden Başkan Yardımcısı Şişman, “Bu artışa rağmen toplam ihtiyacın ne ölçüde karşılandığı, hedeflere ne ölçüde ulaşıldığı tartışmalıdır. Aynı şekilde bu fidelerin sadece il ve ilçe merkezlerinde dağıtılıyor olması da sorunludur. Haliyle bu tür projelere daha ciddi kaynakların ayrılması, daha kapsamlı organizasyonların yapılması ve köylerde yaşayan vatandaşlarımıza da daha fazla ulaştırılabilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“Korkma Zemheri’nin Kışından, Kork Abril’in Beşinden” 

Gümüşhane’de ve özellikle Harşit Vadisi özelinde tarımsal faaliyetlerin, daha çok ailelerin kendi ihtiyacı veya hobi bahçeleri şeklinde yoğunlaştığına dikkat çeken İl Başkan Yardımcısı Ahmet Şişman, tarımsal faaliyetlerde bulunacak vatandaşları da uyararak; “Değerli halkımıza tavsiyemiz aceleci davranmamalarıdır. Hava sıcaklıkları bahar aylarında ani değişiklikler gösterebilmekte dolayısıyla da erken ekim nedeniyle don ve dolu zararı emeğinizi heba edebilmektedir. Halk arasında cemrelerin düşmesiyle birlikte bostanlar ekilir fikri yaygınlığını korumaktadır. Ancak büyüklerimizin “Korkma Zemheri’nin kışından, kork Abril’in beşinden, öküzü ayırır eşinden” söylemi de ortadadır. Öte yandan dünyada ve ülkemizde küresel ısınma ve iklim krizlerinin varlığı göz önünde bulundurulursa, ekim için acele etmemek ve bu konuda ‘’kış bahara düştü’’  söylencesi paralelinde hareket etmek yerinde olur” diye konuştu.

“Fide-Fidan Satın Alırken Sertifika Talep Edin” 

Uzun yıllar boyunca köylülerin ata tohumları ile tarım yaptığını, evlerinde, bahçelerinde kendi imkânlarıyla ekip fide yetiştirip emek sarf ederek toprakla buluşturduklarını ancak son yıllarda ise hazır fide alma yoluna gittiklerine işaret eden Başkan Yardımcısı Şişman, “Satın alınan bu fidelerin cinsi, yöreye uygunluğu, genetik bozulmalarının olup olmadığı tam anlamıyla bilinmemektedir. Bu durum zaman içerisinde gerçekleşen polinasyon (tozlaşma)yolu ile birlikte ata sebzelerin de bozulmasına neden olmaktadır. Elbette sektörde işini düzgün, profesyonel bir şekilde yapan çok sayıda fide-fidan üreticisi var. Öte yandan kolay para kazanma peşinde olan kişilerin sektör içerisindeki varlığı da bilinen bir gerçektir. İlimizde ve ülkemizde koruma-kontrol mekanizmalarının yetersiz kalabildiği dikkate alındığında tüketiciler olarak bizlerin bilinçli hareket ederek kendi önlemlerimizi almamız gereklidir. Değerli vatandaşlarımıza tavsiyem fide-fidan satın alırken hangi firmanın ürünü olduğunu gösteren, hibrit veya GDO içerip içermediğini belirtildiği sertifikaları talep etmeleridir. Bu işin ticaretini yapan tüm ana ve yan kuruluşlar satış esnasında fide veya fidanın üretim tarihi, cinsi, tür ve alttürünü, üretim sırasında hangi ilaçlar ile ilaçlandığını talep edilmeden belirtmek ve ispat niteliğinde bu bilgileri içeren bitki tanıtım kartlarını göstermek zorunluluğu vardır” ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
adsız29
adsız29 - 2 yıl Önce

güzel bir tesbit katılmamak eldedeğil.Tamamen katılıyorum Ahmet bey

SIRADAKİ HABER