Torul Barajında kirliliğin önüne geçilemiyor

Gümüşhane’deki Torul Baraj gölünde her bahar mevsiminde su seviyesinin yükselmesiyle birlikte göl yüzeyi çöplüğe dönerken, sonbaharda da su seviyesinin düşmesiyle çölü andıran görüntü vatandaşları isyan ettirdi.

Gümüşhane’deki Torul Baraj gölünde her bahar mevsiminde su seviyesinin yükselmesiyle birlikte göl yüzeyi çöplüğe dönerken, sonbaharda da su seviyesinin düşmesiyle çölü andıran görüntü vatandaşları isyan ettirdi.

Gümüşhane’nin Vauk dağından doğarak il merkezi, Torul ve Kürtün ilçelerini derin vadiler oluşturarak aşan, Giresun’un Doğankent ilçesinden Tirebolu’ya ulaşarak 160 kilometre sonra Karadeniz’e dökülen ve Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından birisi olan Harşit çayı üzerinde enerji üretmek amacıyla yapılan Torul Barajı son yıllarda çevre kirliliğiyle gündeme geliyor.

Harşit çayının doğduğu yerden itibaren geçtiği tüm köy, belde, ilçe ve il merkezinde kenarlarına ve çevreye atılan çöplerin yağmur yağışlarıyla birlikte taşınarak su seviyesi en üst noktaya ulaşan Torul Baraj gölünde birikmesi sonucu baraj gölünün etrafındaki sahil bandı, tarım arazileri, bahçelerin bitişikleri ve koylar çöplerle doluyor.

Özellikle Torul ilçesinin Çamlıca ve Köprübaşı Mahallesini etkileyen olay çevre felaketi boyutlarına ulaşırken mahalle sakinleri her yıl baraj gölünden başta plastik atıklar olmak üzere tonlarca çöp topluyor.

Geçtiğimiz yıllarda enerji santrali özelleştirilen baraj gölünün su seviyesi en üst noktaya ulaşınca Çamlıca ve Köprübaşı Mahallelerini birbirine bağlayan tarihi köprü de sular altında kalarak iki mahalle arasındaki ulaşımı kesiyor.

Bahar aylarında çöple uğraşan vatandaşlar sonbahar ve kış aylarında da su seviyesinin enerji üretimi nedeniyle en dip seviyeye düşmesi sonucu baraj gölü havzası çölleri andıran bir görüntünün eşliğinde toz ve pis kokularla mahalle sakinlerini rahatsız ediyor.

Bugüne kadar konuyla ilgili yaptıkları müracaatlardan ne bir olumlu görüş ne de bir çalışma gören mahalle sakinleri ilgili kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunma hazırlığı yaparken vatandaşların isyanına Belediye Başkanı da destek vererek bölgeye tersip bendi yapılmasını istedi.

“Biz burada 10-12 yıldır mahalle sakinleri olarak her yaz mevsiminde tonlarca çöp topluyoruz”

Çamlıca Mahallesi sakinlerinden gazeteci-yazar Turgay Bostan, baraj yapılacağı zaman havzada sulak alanları olacak diye sevindiklerini fakat umdukları gibi olmadığını belirterek, “Burası çöplük alanına döndü. Biz burada 10-12 yıldır mahalle sakinleri olarak her yaz mevsiminde tonlarca çöp topluyoruz. Ben yaz tatillerimde memleketimi gezmeye geldiğimde buraya çöp toplamaya geliyorum. O kadar çöp birikiyor ki burada bazen kamyonlarca çöp yakıyoruz veya Belediye’den istediğimiz kamyonlarla çöp götürüyoruz. Bu tamamen DSİ’nin çevreyi düşünmeden, bu işi iyi planlamadan yaptığı bir proje. Burada sadece şuanda elektrik enerjisi üretiliyor. Asla çevre düşünülerek bir planlama yapılmamış” dedi.

“Sonbahar aylarında burası çöle dönüşüyor”

Sonbahar mevsimine doğru şuan çöplük olan göl yüzeyinin su seviyesinin yaklaşık 50 metre düşmesiyle birlikte çatlayan balçıklarla olacağını ve çöplerin havzaya yayılacağını aktaran Bostan, “Pis bir koku, sinekli bir ortama dönecek. Burası 1-2 ay bu vaziyette kalıyor. O da çöplü olarak kalıyor. Daha sonra bir çöle dönüşüyor burası. Suyun belli bir seviyenin altına düşmemesi lazım. Ama enerji üretmek tutkusuyla çevre burada çok ciddiye alınmıyor. Biz Çamlıca mahallesi olarak çevre felaketi yaşıyoruz. Burada genelde plastikler var. Denizlerimiz, göllerimiz plastikle dolu. Çağımızın büyük bir çevre sorunu bu plastik. Harşit havzasından gelen bütün çöp rüzgarla bu koyda birikiyor. Birkaç yer var böyle körfez ve koy olan yer. Rüzgar bu çöpleri getirip oraya biriktiriyor” diye konuştu.

“Mahalle sakinleri olarak suç duyurusunda bulunacağız”

Devletin bu konuya bir çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Bostan, “Burası Belediyelerin değil, Devlet Su İşlerinin (DSİ) istimlak alanı içerisinde. Burası Belediye’ye bağlı bir mahalle ama bu çöpün önlemini almak durumunda olan bu santralin sahipleri ve DSİ. Bu anlamda DSİ görevini yapmıyor. Defalarca yazıştım. Buradaki bütün durumları fotoğrafladım, defalarca konuştuk. Ama bugüne kadar DSİ’den ciddi bir adım atıldığını görmedik. Bize bundan sonra mahalle sakinleri olarak düşen şey şudur: Artık suç duyurusunda bulunacağız. Bununla ilgili dosya ve belgelerim hazır. Eğer DSİ bu yaz da burayla ilgili ciddi bir önlem almazsa biz mahalle sakinleri olarak suç duyurusunda bulunmak zorunda kalacağız.

“Gümüşhane’nin ve Torul’un ne kadar dere kenarına atılan çöpü varsa şuanda baraj gölü ve etrafında yüzüyor"

Torul Barajının faaliyete geçtiği günden beri aynı sorunlarla iç içe yaşadıklarını kaydeden Torul Belediye Başkanı Evren Evrim Özdemir, “Sürekli böyle kalsa turizme de açılabilecek çok güzel bir alan olacak. Gümüşhane’nin ve Torul’un ne kadar dere kenarına atılan çöpü varsa şuanda baraj gölü ve etrafında yüzüyor. Çok eski yerleşim yeri olan Çamlıca ve Köprübaşı Mahalleleri arasındaki tarihi köprümüzde sular altında kaldığı için iki mahalle arasında bir geçiş yok. Tarihi köprünün arkasında bir tersip bendi yapılıp üzerinden araba yolu geçirilerek bu iki mahallenin birbiriyle ulaşımı sağlanabilir. Bu bent kafesli yapılarak baraj gölüne gelecek pisliğin temizlenmesi de kolay olacak” dedi.

“Burada biriken çöpler temizlensin ve buradaki güzellik ortaya çıksın”

“Torul baraj gölü Kürtün baraj gölünü korumak maksadıyla mı yapıldı?” sorusunu yönelten Özdemir “Bizim baraj adeta o barajın arıtmasını yapıyor. Pisliği, kumunu burada topluyoruz. Su seviyesi çekildikten sonra şu güzellik ortadan kalkacak. Biz bu baraj gölünde suyun belli bir seviyede tutulması taraftarıyız. Burada çok sayıda insanımız, çiftçimiz yaşıyor. Baraj gölü çekildikten sonra baraj gölünün etrafında kalan bütün alüvyonlar ortaya çıkıyor. Kuvvetli bir rüzgar hakim olduğu için buradaki insanlar tozdan evlerinde duramıyor. Buranın temizlenmesi de gerek. DSİ yetkililerimizin barajda faaliyet gösteren şirketle beraber temasa geçip her yıl burada biriken çöpleri temizlesin ve buradaki güzellik ortaya çıksın. Eğer böyle bir şey olmayacaksa talep ettiğimiz tersip bendini yaparak buradaki çoğu sorunu çözebiliriz” diye konuştu.

“Burası turizme kazandırılabilecek bir alan”

Torul Baraj gölünün su seviyesinin belli bir seviyede tutularak turizme de kazandırılabileceğinin altını çizen Başkan Özdemir, “Burayı turizme açmak istiyoruz. Şu güzelliğin üzerinde teknemiz, restoranımız olsa, insanlar 13 kilometrelik baraj bölgesinde hem tekneyle yolculuk yapsa hem de üzerinde yemeğini yese güzel olmaz mı? Göletlerde bu yapılabiliyor ama bu doldur boşalt barajların dezavantajı bu” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2020, 08:24
YORUM EKLE
YORUMLAR
Bir Dost
Bir Dost - 4 yıl Önce

Harşit Çayı
Gümüşhane kent merkezinden doğuya doğru gittiğinizde derenin bir nebze temiz olduğu, kent merkezinden batıya ve Torul barajına kadar olan arada dere çöp deryası değimli?...
Gümüşhane; hani doğru, dürüst, efendi, güvenilir insanların yaşadığı bir kent olarak lanse edilir ya, bu konularda hiçbir diyeceğim yok. Ama temiz olmadıkları anlaşılmaktadır, iyi temiz olanları tenzih ederim. Bakın yıllar önce Torul barajı yapılmadan önce Kürtün barajı aynı durumda idi (örnek olsun bir sabah çocuğumu KTÜ Tıp Fakültesi Hastanesine götürmek için Karaer Mahallesindeki evimden saat 05:20 civarında kent merkezine indiğimde belediye işçileri topladıkları çöpü el arabalarıyla dere döktüklerine tanık oldum hala daha devam ettiğine inanmaktayım)

Ozan
Ozan - 4 yıl Önce

Çevre bakanı geldi. BU sorun neden dile getirilmedi. Torul belediye çöplüğünün başkan yerini neden değiştirmiyor.

SIRADAKİ HABER