Üst üste yangın çıkınca itfaiye uyardı

Kelkit Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, üst üste baca kaynaklı yangınlar çıkınca vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı.

Üst üste yangın çıkınca itfaiye uyardı
Kelkit Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, üst üste baca kaynaklı yangınlar çıkınca vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı.

Kelkit Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, son iki haftada çıkan yangınlar sebebiyle vatandaşların muhtemel baca yangınları ile karşılaşmamaları için baca temizliği yaptırmaları konusunda uyardı.

İtfaiye Müdürü Yunus Topuz, kış mevsiminde yaşanan yangınların büyük bölümünün, temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı belirtti.

Topuz, muhtemel baca yangınlarının yaşanmaması için baca temizliği yaptırılmasının önemine işaret ederek, Kelkit’te son 2 haftada çıkan yangınların sebebinin baca tıkanıklıkları, ters esen rüzgarlar olduğunu, bacaların çekmemesi olduğuna temas ederek, vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı.

Yaptıkları incelemelerde Kelkit ve köylerinde çıkan yangınların yüzde 95'inin baca yangını olduğunu tespit ettiklerini belirten Topuz, "Odun ve kömür gibi yüksek ısı üreten yakıtlar kullanıldığı takdirde borular ayda bir, bacalar ise yılda iki defa temizlenmelidir. Bacalarda biriken is ve kurum baca yangınlarına yol açabilir. Standartlara uygun inşa edilmeyen ve temizlenmeyen bacalar tehlikelidir. Baca yangınları kolayca çatı ve ardından bina yangınlarına sebep olabiliyor. Bacaların iç yüzeyini kaplayan kurum saf karbondur ve son derece yanıcıdır. Kurum, yanma sıcaklığına ulaştığında baca yangını başlar Baca yangını deyip geçmeyelim. Baca yangınları bazen bir ailenin yok olmasına bazen de bir binanın tamamen yanarak kül olmasına neden olabiliyor." dedi.

Bacaların temizliği kadar bakımlarının da önemli olduğunu ifade eden Yunus Topuz, iyi bir ısınma, sağlıklı bir baca ve sağlıklı bir çevre için kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmesi ve bacalarda oluşan çatlaklara karşı da önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Haberin Kaynağı: Sinan Demir - www.haberkelkit.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER