Zigana Coğrafyası Ankara'da

Tarihi ipek yolu üzerinde, dünyanın en ünlü geçitlerinden biri olan Zigana geçidinin yer aldığı ve aynı zamanda, Doğu Karadeniz’den, Doğu Anadolu’ya geçiş merkezi olan Zigana Coğrafyasındaki endemik türler, Ankara’da açılan fotoğraf sergisi ile tanıtılıyor.

Zigana Coğrafyası Ankara'da
Tarihi ipek yolu üzerinde, dünyanın en ünlü geçitlerinden biri olan Zigana geçidinin yer aldığı ve aynı zamanda, Doğu Karadeniz’den, Doğu Anadolu’ya geçiş merkezi olan Zigana Coğrafyasındaki endemik türler, Ankara’da açılan fotoğraf sergisi ile tanıtılıyor.

Torul Kaymakamlığı,  Zigana Köyü Muhtarlığı, Zigana Doğa, Çevre Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Zigana Coğrafyası Derneği ile birlikte oluşturulan Zigana Doğa Okulu projesi Ankara Milli Piyango Talih Kuşu Sanat galerisinde Zigana Coğrafyası sergisi açıldı.

Türkiye’nin bilinirliği en yüksek geçiş noktalarından biri olan Zigana Coğrafyasına ait fotoğrafların yer aldığı serginin açılışına Gümüşhane Milletvekilleri Doç.Dr. Kemalettin Aydın ve Feramuz Üstün’ün yanı sıra Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Araz, Trabzonspor Başkan Yardımcısı Necmettin Aytekin, Zigana Doğa, Çevre Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tufan Aydoğan, Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın, AK Parti Gümüşhane Eski İl Başkanı Yusuf Özgün ve vatandaşlar katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Çarşamba Havaalanından başlayarak Artvin’e kadar dağlardan geçilebilecek bir projeyi gerçekleştirmekte olduklarını söyleyerek, bu proje dâhilinde 2 milyon liranın Gümüşhane’ye aktarıldığını 5 milyonluk ek kaynağında önümüzdeki hafta içerisinde aktarılacağını kaydetti. Aydın, “Yapılacak yatırımlarla bölgenin turizmdeki hizmet kaynaklarının yanı sıra tarım ve hayvancılıkta gelişme sağlanacaktır” dedi.

Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise Zigana’nın her Gümüşhanelinin anıları arasında var olduğunu belirterek, “Her ne kadar teknolojik gelişmeler bazı şeyleri de beraberinde götürüyorsa da, tarihsel güzellikler insanın benliğinde yer etmeye devam ediyor” diye konuştu.

Başkent Üniversitesinin Gümüşhaneli Rektörü Kenan Araz da, çocukluğunun geçtiği bölgenin dünyanın en güzel yörelerinden biri olduğunu ifade ederek, bölge insanının yaptığı bu tür organizasyonların örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi.

Serginin 7-11 Mayıs tarihleri arasında gezilebileceğini belirten Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın ise, Coğrafyanın Gümüşhane, Trabzon ve Giresun illerini kapsadığını, geçiş noktası olması nedeniyle de endemik cenneti bir bölge olduğunu söyledi. Türkiye’de 3 bin 500 endemik bitki çeşidi bulunduğunu kaydeden Aydın, bunlardan 650 tanesinin yalnızca Kürtün İlçesi topraklarında yer aldığının altını çizdi. 

Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından, Ziganalı Tenor Ömer Yılmaz anısına Alegria Oda Korosu’nun,  Şef M. İnci Tığlı Ayağ yönetiminde sunduğu karma ve folklorik eserlerden oluşan dinletisi, fotoğraf sergisi açılışı ve kokteyl ile sona erdi.

Haberin Kaynağı: Hüseyin Özgün

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2013, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER