Pestil-köme’nin reytingi artıyor

1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşmasına Gümüşhane Dut Pestili ve Gümüşhane Kömesi damgasını vurdu.

Pestil-köme’nin reytingi artıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bağlı kuruşu olan Türk Patent ve Marka Kurumunun düzenlediği "1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması", Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımlarıyla Ankara’da gerçekleşti.

Gümüşhane Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç, Türk Patent ve Marka Kurumunda düzenlenen "1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması" etkinliğine katılarak ilimiz coğrafi işaret tesciline sahip “Gümüşhane Dut Pestili” ve “Gümüşhane Kömesi” katılımcılara tanıttı.

“Gümüşhane’de yeni ürünlerin tescili yolda”

Bakan Dr. Faruk Özlü, etkinlikte Gümüşhane standını ziyaret ederek Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç’tan bilgiler aldı. Topaç, Gümüşhane’nin kendine has iklimi, topoğrafyası, toprak özellikleri ve ürünleri bulunduğunu anlatarak pestil ve köme dışında başvurusu yapılan ve yapılacak olan ürünlerin bulunduğunu, bu ürünlere ait tescil işlemlerinin tamamlanabilmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak başta STK‘lar ile koordinasyonun sağlanmasında öncülük edileceğini ifade etti.

"Tescilli ürün yüzde 20 daha pahalı satılıyor"

Bakan Özlü ise yöresel ürünlerin coğrafi işaret olarak tescillenmesi ve korumasının çok önemli olduğuna işaret etti. Şu anda Türkiye'de 204 ürünün coğrafi işaret tescili bulunduğunu ve bu rakamı başlangıç olarak gördüklerinin altını çizen Özlü, "Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışma, 2 bin 500'ün üzerinde bir coğrafi işaret potansiyeline sahip olduğumuzu gösteriyor. Unutmayalım ki korumadığınız bir değer, zamanla değerini kaybetmeye mahkumdur. Bu nedenle, bu konuyla ilgili tüm paydaşların birlikte hareket etmeleri önem taşıyor." diye konuştu.

Coğrafi işaretlere konu olan ürünlerin, benzerlerinden daha pahalı ve katma değeri daha yüksek olduğuna dikkati çeken Özlü, yapılan araştırmalara göre coğrafi işaret tesciline sahip bir ürünün, benzer bir ürüne nispetle yüzde 20 daha yüksek fiyatlara alıcı bulabildiğini vurguladı. Fiyat farkına rağmen coğrafi işaret korumasına sahip ürünün, tüketiciler tarafından daha çok ilgi gördüğüne değinen Özlü, "Tüketicinin bu ilgisi ve fiyat farkı nedeniyle, piyasaya bu ürünlerin sahteleri sürülebiliyor. Burada sadece aldatılan tüketiciler zarar görmüyor. Zincirleme bir şekilde o ürünün üretildiği yöre ve ülke de zamanla bu gelişmelerden olumsuz bir şekilde etkileniyor. En kötüsü de zaman içinde ürün yok olabiliyor. Coğrafi işaret korumasına konu olabilecek ürünlerimizi iyi tespit etmeli, bunların korunmasına yönelik tedbirleri en iyi şekilde almalıyız." ifadesini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER