GÜMÜP’ten İstanbul Depremi, Tsunami ve Zemin Problemleri Paneli

Merkezi İstanbul’da bulunan Gümüşhane Mühendis ve Mimarlar Platformu (GÜMÜP) tarafından Güngören Belediyesi Genç Osman Kültür Merkezi’nde “İstanbul Depremi, Tsunami ve Zemin Problemleri” konulu panel gerçekleştirildi.

GÜMÜP’ten İstanbul Depremi, Tsunami ve Zemin Problemleri Paneli

GÜMÜP ve GÜSİAD İnşaat Komitesinin ortaklaşa düzenledikleri panelde Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından “İstanbul Depremi, Tsunami ve Deprem Problemleri” konulu sunumu ile başlandı. 

Panele konuşmacı olarak GÜMÜP üyelerinden Ersin Beyaz, Mehmet Kara, Yüksel Hamzaoğlu ve Yalçın Aydın katıldı. Panelde mimari, tasarım, sismik, konut üretimi, yapı denetimi, risk ve afet konularını da kapsayacak şekilde konulara değinildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy konuşmasında insanlar unutsa da depremin kendisini unutturmadığını vurgulayarak gündemde olan kentsel dönüşümün önemine de işaret etti. Ersoy, konuşmasının devamında “Çok akıllıca uygulanmalı. Rüzgâra esme, sulara akma, depreme oluşma diyemeyiz. Doğa işini yapacak, biz de üzerimize düşenleri yapacağız. Önleyemeyeceğimiz tehlikelere karşı kendimizi korumalı, hiç değilse zararlarımızı aza indirecek önlemler almalıyız” dedi.

Mutlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve GÜMÜP Onursal Başkanı Yüksel Hamzaoğlu ise 1999 depreminin bir milat olduğunu, sektörde bir deprem farkındalığı yarattığını ve kendileri depremle birlikte Kaliteli-proje, kaliteli malzeme-kaliteli uygulama ve kaliteli denetim şeklinde 4K formülünü geliştirerek yapılarını ürettiklerini ettiklerini ifade etti. 

Konuşmacılar tarafından denetim ücretlerinin firmalardan alınmaması gerekliliği üzerinde durulduğu panelde kentsel dönüşüm mü yoksa depremsel dönüşüm mü olmalı konusu üzerine duruldu, etüd ve analizlerin akredite laboratuvarlarda yapılması dile getirildi, kamu ve büyük projelerde sismik ve titreşim cihaz ve ekipmanların kullanılması ile binaların daha güvenli olabileceği tartışıldı, malzeme kullanımında, seçiminde ve uygulanmasında daha etkili kontrollü denetimin olması gerekliliği vurgulandı, mimari tasarım etkili olan faktörlerin yapının kullanım amacına mimari sanat anlayışına taşıyıcı sistemde etkili olan faktörlerden yapı malzemesinin niteliklerinin,  yapıya gelen dış kuvvet ve mimari tasarımın uçtan uça olması konuşuldu tartışıldı. 

Program sonunda GÜMÜP Başkanı Dr. Bektaş Karakelle ve GÜSİAD İnşaat Komitesi Başkanı ve GÜMÜP Onursal Başkanı Yüksel Hamzaoğlu, Prof. Dr. Ersoy’a katılımcılara ve panelistlere teşekkür etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER