Sungurlu’dan gençlere altın değerinde öğütler

Ankara Gümüşhaneli Bürokratlar Derneği (GÜBDER) bünyesinde faaliyet gösteren Gümüş Gelişim Akademisi’nin (GGA) ‘Gençlerle Başbaşa’ programının misafiri Türk siyasi tarihine damga vurmuş isimlerden Gümüşhaneli Adalet ve Milli Savunma eski Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu ve eşi Ayfer Sungurlu oldu.

Sungurlu’dan gençlere altın değerinde öğütler

Ankara Gümüşhaneli Bürokratlar Derneği (GÜBDER) bünyesinde faaliyet gösteren Gümüş Gelişim Akademisi’nin (GGA) ‘Gençlerle Başbaşa’ programının misafiri Türk siyasi tarihine damga vurmuş isimlerden Gümüşhaneli Adalet ve Milli Savunma eski Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu ve eşi Ayfer Sungurlu oldu.

Dernek merkezindeki programın öncesinde GGA öğrencisi Feyza Sevindik ‘Yerli üretim ve israf’ konusunda bir sunum yaptı. Sunumun ardından ara verildi ve programın ikinci bölümü başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan GÜBDER ve GGA Başkanı Erol Tekçe, Sungurlu’nun Türkiye’nin ve Gümüşhane’nin siyasi tarihinde yeri doldurulamayacak müstesna bir şahsiyet olduğunu, Gümüşhaneliler olarak Oltan Sungurlu isminin bir gurur vesilesi olduğunu söyledi.

Sungurlu’nun yakın siyasi tarihte 5 dönemlik Bakanlık hayatında adı hiçbir şaibeye karışmamış belki de tek şahsiyet olduğunu düşündüğünü kaydeden Tekçe, “İnşallah Gümüşhane’nin bundan sonraki zaman diliminde de yeni Oltan Sungurlular yetiştirmeleri için çok gayret göstermemiz, çok çalışmamız gerekir” diyerek bu tür programlarla bu alanda hem kavli hemde fiili dua ettiklerini söyledi.

Gençlerle yaptığı söyleşide gençlerle birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu, bu organizasyon ve programlar için Erol Tekçe’yi kıskandığını, çok yerinde ve faydalı bulduğunu söyleyerek söze başlayan Sungurlu, “ABD’de ki hukuk dalında hizmet verilen makamlarda yüksek lisans yapmayanlara hakimlik yaptırılmaz. Davalar mecliste görüşülmez, mahkemelere baskı yapılamaz. Türkiye’de orta sınıf kalmadı mevcut halde toplum ya zengin ya da fakirlerden müteşekkil bir hale geldi. Orta sınıfı yok olan bir toplulukta huzursuzluk bitmez. Serbest piyasa ekonomisi bize yaramadı, bunun güncellenmesi gerekir. Türkiye’de yasalarda sıkıntı yok tatbikatta eksikler var uygulama iyi olursa adli işlerde düzelme beklenebilir. İngiltere’de kimse hakimlere baskı yapamaz. O toplumda kimse hakime rüşvet teklif edemez. Toplumu ayakta tutacak adalet ve ahlaktır” dedi.

Yeni Yargı Reformu ile ilgili de görüşlerini aktaran Sungurlu, “Adalet Bakanı sağolsun bizi ziyaret etti, görüşlerimizi aldı. Türkiye’de insanların düşüncelerinden dolayı tevkif ediliyor görüşü var. Yargı süreçlerini hızlandırmak için bazı tedbirler almak lazım. Uzlaşma kültürünü yaygınlaştırmak düşüncesi var. Dava mahkemeye gelmeden uzlaştırma esas alınsın isteniyor. Bu iyi bir şey tabi tatbik edilebilirse. Mahkemede dava sayısını azaltabilecek bir uygulama” diye konuştu.

Gençlere iç ve dış politikayla ilgili tavsiyelerini aktaran Sungurlu, şunları söyledi: “Dış politika için tavsiyem her ne olursa olsun dünyaya ben de varım demelisiniz. Gözünüz yükseklerde olmalı, iç politikada ise zarara katlanmak politikasını uygulamasınız. Yani ne olursa olsun dışarda varlığınızı hissettirmeli, iç politikada da adalete rıza gösterme yönünde herkes mütabık kalmalı. Gerekirse adaletin kılıcı onun aleyhine bile olsa ona rıza göstermesi, yani zarara katlanma politikasını kabul edebilecek erdeme ulaşılabilmeli. Ben bu iki prensini Anavatan Partisi zamanında Bakan ilken sık sık gündeme getirirdim.”

Programa katılan eşi Ayfer Sungurlu da temeldeki bütün sorunların eğitimsizlikte olduğunu, eğitim konusunda çok ciddi eksiklikler olduğunu belirterek, “Gelecek gençliğimizde ise gençliğimizde eğitimdeki kalitemizdedir” yorumunda bulundu.

Program birebir sohbetlerle bir müddet daha devam ettikten sonra çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.
 

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2019, 23:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER