Kar beyaz, önlem siyah

Bugün itibari ile sosyal medyada çok güzel kar manzaralı fotoğraflar görüyorum.

Memleketin bazı illerine kar siftah etti. Başkentte bugün beyazlandı. Bu yıl hasretini çektiğimiz bereketin habercisi kar nihayet içimizi ferahlattı. 

Kış mevsimi kar yağmadan geçer mi? Hamsi ve balığında tüketiminin zirve yaptığı mevsimdir kış.

“Kar denize düşmeden hamsi tavaya girmez” veya balıkçıların tabiri ile “Hamsinin kulağına kar suyu kaçtı” sözünün anlamı, kar ile yağlanır deniz ürünleri. 

Atmosferde yağış, genelde yağmur, kar, kırağı, ve dolu şeklinde oluşur. Normalden fazla kar ve buzlanma insan hayatını olumsuz etkiler.

Kar bizleri sevindirirken aklıma alınacak önlemler yeterli mi? acaba bu yılda kar çığı olacak mı? Donarak veya çığ altında insanımız ölecek mi?. 

Bu güzel kar kimi sevindirecek kimi üzecek? 

İşte ben de bu durumları düşünmekten alıkoyamıyorum kendi mi.

Oluşan kar savruntusu ve buzlanma ile; yollar kapanmakta, enerji hatları tahrip olmakta, trafik kazaları meydana gelmekte, insanlar maalesef hayatlarını ve evlerini kaybetmektedirler. 

Kar gelişmiş ülkelerde sadece dinlenme ve kayak yapmak amacıyla dağ ve yaylalarda kurulu kış turizm merkezlerine akın eden tatilcileri ve doğa sporcularını etkilerken, ancak ülkemizde bahsedilen olaylardan ötürü kabusa dönüşmektedir.

Karın beyazlığını ferahlığını ve keyfini çıkarabilmek için bireysel ve toplumsal önlemleri almamız kaçınılmaz olmalıdır.

Mesela; 

Mutlaka  hava ve yol durumu hakkında bilgi alarak yola çıkılmalı.

Araçlarda gerekli ekipmanları bulundurmalı, kar lastikleri, zincir, çekme halatı gibi. 

Vücudu sıcak tutacak giysiler tercih edilmelidir.

Açık alanlarda uzun süreli kalmamaya özen gösterilmeli, kayarak düşme tehlikesine karşı dikkatli olunmalı, borular donma riskine karşı korunmalı, sarkan elektrik tellerinden uzak durulmalı, Sıcaklığın -10 derece ve altında olduğu durumlarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.

Kış mevsimi dolayısıyla yaşanabilecek, günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyecek hava koşullarında, şehirlerarası, şehir içi ve köy yollarının trafiğe açık bulundurulması ve güvenli trafik akışının sağlanması için,  ilgili kurumların alacağı tedbir, görev ve sorumluluklar hiçbir gecikmeye mahal vermeden belirlenmelidir. 

Kar ve buz ile daha hızlı, etkili ve ekonomik bir şekilde mücadele etmek amacıyla teknolojik gelişmelerden faydalanılmalı.

Bu amaçla Otomatik Buzlanma Önleyici Sprey ve Snowfree gibi sistemler geliştirilmiş. 

Bu sistemlerin tam olarak uygulanabilmesi için hava ve kaplama durumu ile ilgili verilerin doğru ve hızlı bir şekilde uygulama merkezlerine iletilmesi gerekmektedir. 

Kaplama ve hava ile ilgili verilerin toplanması amacıyla Yol Meteoroloji Bilgi Sistemleri kullanılmakta.

Özellikle ağır hava şartlarında ulaşımın sorun olduğu metropollerde yada şehirlerarası bağlantı yollarında hızla değişen hava şartlarının neden olacağı olumsuzlukları en aza indirmek için zamanında ve doğru bilgi sahibi olmak ve gerekli müdahaleleri yapabilmek ancak bu sistemin kullanımı ile mümkün olabilmektedir. 

Umut edelim ki bu gelişmiş sistemler ülkemizde de etkin bir şekilde kullanılıyordur. 

Teknolojiyi verimli kullanmadığınız zaman bir anlamı olmuyor.

Her mevsimin kendine has güzelliği var.

Kış mevsimi temiz, kar bereket, kar keyif, kar beyaz, önlemlerde beyaz olması dileği ile….

YORUM EKLE