Ara
Gümüşhane
Açık
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7340 %0.03
50,2046 %0.02
5.946,43 % -0,28

Namı diğer Aprul'un Beşi !!!

YAYINLAMA:

Doğa takvimine göre 13-18 Nisan arası soğuklar,

Namı diğer Aprul'un Beşi !!!

Kışı hazırlığının son, en son demleri. Artık ahırdaki hayvanlar için biriktirilmiş saman ha bitmiş ha bitecek. Hayvanlar baharın aldatıcı günleri ile dışarı yavaş yavaş çıkmanın yollarını ararken, Aprul'un beşi, geçit vermeğen yüce bir dağ gibi çıkar karşılarına.

Eskilerimizin anlatılarına göre, bu soyuk günlerde az kalan samanın yetebilmesi için inekler ve küçük baş hayvanlar ahırlarda saklanır, daha dirençli öküzler samanı daha çok olan komşu köylere götürülürmüş. (Ya emanten bakılmaları, yada köye saman getirmeleri için). Bir kaç günlüğüne dahi olsa ayrılık ve çile yaşanırmış. Garibim ÖKÜZLER. Ve o meşhur atasöyü türeyip gelmiş günümüze. 

"Korkma karakışın kışından, kork aprulun beşinden, öküz ayrılır eşinden (Sarı öküzü ayırır eşinden) !"

Yardımlaşma, sabır, hayat meşgalesi artık hikmeti nedir bilinmez ama, doğanın dili bu ve yıllardır değişmeden devam etmektedir.

Bu takvim bence unutulmamalı. Planlar ona göre yapılmalı. Eskiler bizden dahamı cahildi? Bence tam tersi onlar teknolojik olarak çileli idiler ama yaşam olarak daha mutlu ve bilgili idiler. Doğaya karşı gelmiyorlardı. Doğa ne ise hayat ona göre şekillenirdi. Yollar, evler, tarlalar herşey doğa ile uyumlu idi.

Şimdi doğayı bozan bizler, görünmez bir GORONA ile baş edemiyoruz malesef.

Doğayı sev, koru ve kork Aprulun Beşinden Evde Kal ! 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *