MAHMUDİYE GELİŞİYOR GÜZELLEŞİYOR

Eskişehir’e 50 Km. uzaklıkta. Tarım ve hayvancılıkta özellikle atları ile ünlü şirin bir ilçe Mahmudiye.

İsmini 1800 yıllarda ikinci Mahmut’tan almış Osmanlı ordusuna at yetiştirilen haralarda binlerce Arap ve İngiliz atının doğup büyüdüğü, ancak yarış yapamadığı bir ilçe...

Çünkü burada yetiştirilen atlar hipodrom olmasına rağmen başka illere götürülerek yarıştırılıyor. 

Ayrıca Türkiye’nin en büyük at hastanesi burada, ulusal yarışların yapılacağı hipodrom yine bu ilçede, atlı terapi merkezi bile var ancak at yarışları başka illerde yapılıyor. Öğrendiğimde tuhafıma gitti!

Neyse…

Bu güzel ilçeye Gümüşhane’den 2004 yılında tayinle geldiğimden itibaren her gittiğimde değişimin ve dönüşümün olduğunu görmekteyim.

Bu ilçede 180 yıl önce Gümüşhane’den gelip yerleşen hemşehrilerimle de sıcak diyaloglar kurduğunu belirtmeliyim.

Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneğini 2015 yılında kurduğumuzda ilk bizleri ziyaret eden yerel yöneticilerimizden biridir.

Mahmudiye’nin mimarı iki dönemdir Belediye Başkanlığı yapan İshak Gündoğan Bey.

Sayın Gündoğan’la, yollarımız 2004 yılında Mahmudiye İlçesine İl Genel Meclis Üyesi seçilmesiyle kesişti.

Mütevaziliği, kendine has özellikleri, samimiyeti ve karakteriyle farklı olduğunu iş yerindeki arkadaşlarımla birlikte ilk gördüğümüzde anlamıştık.

En olmadık olaylarda bile tebessüm ettirecek bir yan bulur herkesi kırar geçirirdi. Olayları imbikten süzdüğü irfanıyla açıklar ve toplumdaki karşılığına uygun bir anlam ve değer yüklerdi.

Zaman ilerledikçe görev aldığı komisyonlarda yaptığımız ortak çalışmalar bizi birbirimize daha yakınlaştırdı. Dost olduk.

Aylık meclis toplantıları için Eskişehir’e her geldiğinde yanımıza uğrar onu dinlemekten, konuşmasından ve aralarında yaptığı esprilerden, ve hayata dair anlattığı tecrübelerini dinlemekten haz duyarız.

Evet…Gönül defterimize taa 2004 yılından itibaren yazdığımız dostlarımızdan oldu İshak Gündoğan.

Mahmudiye için Belediye Başkanlığına 2014 yılında aday oldu…

İlk seçimde önüne çıkan tüm engelleri ortadan kaldırarak, oyunları ve tuzakları bozarak bileğinin hakkıyla başkan seçildi. Anılarını anlatırken gözleri dalıp gidiyor hala o günleri yaşıyor sanki.

İlk koltuğa oturduğunda; altyapısı olmayan, yolları bakımsız, içme suyu sağlıklı akmayan, doğalgazı bulunmayan, yeşil alanları bakımsızlıktan kuruyan kısaca önünde dağ gibi duran sorunlar vardı masasında.

Bir vakit makamında sohbet ederken hiç unutmam yüzüne ve dudaklarına yayılan tatlı tebessümle: ”Belediye Başkanı seçildiğim ilk gün parti rozetini çıkardım. Bana oy versin vermesin herkesin belediye başkanı olmaya söz verdim. Kimseyi ayırmadım ve ötekileştirmedim. Hep birleştirici oldum. Olmaya da devam ediyorum.”   Bu sözleri etkilemişti beni. Yapıcı ve birleştirici olmak “ekmek ve su “ kadar aziz bildiğim kavramlardı benim için.

Evet…Kimdir İshak Gündoğan?

Mahmudiye’nin adeta kaderini baştan yazan, kayıp yıllarını geri getirmeye çalışan  İshak Gündoğan, Hacı Azmi ve Emine Gündoğan çiftinin 8 evladından birisi olarak 1961 yılında dünyaya geldi.

Çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği Türkmenmecidiye köyünde babasının genç yaşta omuzlarına yüklediği sorumlulukla çocuk yaşında biçer döverin üzerinde buldu kendini. Çok çalıştı kardeşleriyle birlikte el ele vererek hatırı sayılır bir çiftçi oldu.


Dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile başarı merdivenlerini tek tek çıkan İshak Gündoğan, 1997 ve 2001 yıllarında Mahmudiye Ziraat Odası Meclis Başkanlığı görevine seçildi.


Takvimler 30 Mart 2014’ü gösterdiğinde en büyük hayali gerçek oldu. Zor geçen seçimlerde Mahmudiye Belediye Başkanlığını kazandı. Artık yaşamında yeni bir sayfa anlamlı bir görev ve sorumluluk vardı omuzlarında. İlçesinin Belediye Başkanıydı…

İlk dönem çok etkili çalışmalar yürüttü. Önce Belediye hizmet binasından işe başladı. Mahmudiye’li vatandaşlara daha nitelikli hizmet verebilmek için tüm ofisleri yenileyerek ulaşılabilir ve kullanılabilir hale getirdi. Bir yandan borç öderken diğer yandan çok aracı makine parkına kazandırdı.

Ardından ilçenin kanayan yarası olan Seydi Suyu deresine el attı. Derenin ıslah çalışmalarını DSİ ile müştereken yaptı.

Kendinden önceki başkanların başaramadığını başardı. Çifteler ilçesine yanı başlarından 20 yıldır geçen doğalgaz hattından doğal gaz alarak gönüllerde taht kurdu.

Bitmedi.

Yıllardır kronikleşen ilçenin altyapısına el attı. Öyle ki altyapıyı baştan aşağı yeniledi.

Bu çalışmaları yakından takip eden Mahmudiye’li seçmenler, 2019 seçimlerinde yeniden başkan seçtiler. Bu sefer en yakın rakibine büyük fark attı. Mahmudiye’de her iki kişiden birinin oyunu hatta %61 oranında oy almayı başardı.

Kolay değil…Her gittiğimde kapısını hiç kapalı görmediğim makam odasında Mustafa Kemal Atatürk’ün şu veciz sözleri büyük puntolarla duvarda yazılı: “Millete Efendilik yoktur. Ona hizmet etmek vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi olur”  Hemşerilerinin gözünde bu cümlelerin ete kemiğe bürünmüş hali İshak Gündoğan olarak görülüyor.

Verdiği bir röportajda ironi bile olsa şu cümleleri dikkat çekiciydi:”Makam koltuğuma hiç oturmam. Sadece 23 Nisan’da ülkemizin geleceği çocuklarımız gelip oturuyor bu koltuğa…” biz buna şahidiz. Şöyle ki ne zaman yolumuz belediyeye düşse kendisini makamda görmemiz imkânsız. Ya çarşıda, mahallede yada  devam eden çalışmaları ve yatırımları yerinde inceliyor.

Yöre insanının başkanları hakkındaki şu düşünceleri anlamlı: “Başkan Beyi gitsek belediyede bulamayız. Pek makamında oturmayı sevmez. Hep dışarda olur. Ben sabah saat beşte görevim icabı iş yerine giderim. Başkan beyde o saatlerde ayaktadır. Cadde de görürüm kendisini. Bazen sabah çorbasını içmeye lokantaya girer. Karşıdan geçenleri yanına çağırır ikramda bulunur. Bazen kahveleri tek tek gezer sohbet edip çay söyler herkese. Çok cömerttir. Derdimizi dinler yapacağı işleri hiç bekletmez.”  İlçesiyle ve halkıyla bütünleşmiş örnek bir başkan profili İshak Gündoğan.

Hangi birisini anlatsam….

Ülkemiz ve dünya ağır pandemi sürecinden geçiyor. Her geçen gün hasta ve ölüm sayıları artıyor dünyada. Ancak İshak Başkan daha ilk günden itibaren belediyeden iki bayan çalışanı görevlendirerek kurduğu atölyede maske üretiyor. Dikim makinelerini imece usulüyle belediyeye yük olmadan arkadaş çevresinden topladığı paralarla satın aldı.

Bu atölyede üretilen maskeler, perşembe günü halk pazarında tüm vatandaşlara ücretsiz dağıtılıyor.

Onu yakından tanıyanlar bilir nereye gitse aklı fikri hep ilçesinde oluyor. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da yapılan Belediyeler Birliği toplantısında iken sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşım ile bir kez daha gördük ki bedeni Antalya’da ama aklı hep Mahmudiye’de…

İl dışı ziyaretlerinde kurduğu samimi ve etkili diyaloglarla ilçesine yatırımcılar getiriyor. Örnek vermek gerekirse İsmetpaşa ve Şerefiye Mahallelerinde büyük çaplı Domates Seraları, Meyve Bahçeleri, Tavuk Çiftlikleri, Besihaneler, Enerji Santralleri, Kuruyemiş Fabrikası, ve Beton Santralleri gibi daha pek çok yatırım kazandırdığına şahidiz.

Kısaca mütevazi bir ilçede bu çalışmaları gördükçe insanın içindeki sevinç güvercinleri havalanıyor. Samimiyetle diyoruz ki böyle çalışkan ve dürüst başkan her ilçenin başına lazım…

Yüzündeki aydınlık, bakışlarındaki sıcaklık hep sürsün…Başarıların daim yolun açık olsun İshak başkanım!.

YORUM EKLE