SEVİLEN GÜMÜŞHANELİLER

“Öyle yaşa ki doğduğunda herkes gülmüştü, öldüğünde de herkes ağlasın”
Anonim

Ait olmakla şeref duyduğum bu şehirde; gerek yaşantısıyla, örnek insan modeliyle, insanlara verdiği değerle, Gümüşhanelilerin her zaman yanında olması hasebiyle ve bu şehri riyasız ve karşılıksız sevmesiyle gönül hanemde apayrı yeri olanları kaleme almak istedim. Bu yazdığım isimlerden zerre misali bir dünya katkısı beklentim olmadı, olamaz da. İnsanları seviyorsan sağlığında yüzüne söyleyeceksin. Öldükten sonra iltifatlar ne işe yarar ki?

İlkin “varlığından utanacağım hiçbir Gümüşhaneli yoktur” veciz sözü ile bu şehrin her şeyi, abisi, dostu ve en büyük sevdalısı olduğuna sizlerde benim kadar “eyvallah” diyeceğiniz Mahmut Oltan Sungurlu ismini yazmak isterim. Şahsına kitap yazma bahtiyarlığına eriştiğim Sungurlu taraflı tarafsız tüm Gümüşhaneliler ve diğer iller tarafından da hem sevilen ve hem de saygı duyulan bir büyüğümüz olarak tarihteki yerini almıştır.

İkinci isim olarak çok geç tanıdığım ancak sanki yıllardır aynı hanede, aynı çatı altında bir baba şefkati, bir insan sevgi modeli olarak saygı duyduğum, önünde eğildiğim, hayırseverliği ve mükemmel insani ve ahlaki özellikleriyle Hıfzı Kenan Çetiner’i yazabilirim. O Gümüşhane sevdasını nakış nakış benliğine işleyen, şiirlerinde bu şehrin sevdasını haykıran bir gönül sultanı, bir büyük söz üstadı ve her zaman başınızı dizlerine yaslayabileceğiniz bir Gümüşhane beyefendisi.

Üçüncü bir isim olarak bu şehrin bir başka değeri İsmail Akçay alıyor sırayı. O isim ki Gümüşhane, Gümüşhane ki İsmail Akçay sanki. Bu şehre onun kadar riyasız ve çıkarsız bağlanmak zor iş olsa gerek. Her Gümüşhane işinde, oluşumunda, sevdasında, izinde onun adını görebilirsiniz. İyi ki varsın değerli başkanım, ağabeyim.

Osman Akgül ismi var ki sırada bu şehre verdikleri, verecekleri henüz bitmedi, bitmeyecek de. O “bu şehrin abisi” sıfatıyla zaten Gümüşhanelilerin kalbindeki tahta oturuvermiştir. Gümüşhane eğitimine, sporuna, sosyal ve kültürel hayatına verdiği katkıları inkâr etmek nankörlük sayılır. Gümüşhane onunla çok yüksek çıtaları geçecektir.

Kurduğu Ataç Vakfı ile eğitim alanında üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getiren, Gümüşhane’de eşi Aysın Hanım ile ismini verilen okulu çocuklarımızın istifadesine sunan Rafet Ataç bu sıralamaya giren bir başka değerimiz, hemşerimiz. Örnek yaşantısı, bu şehre olan sevdası ve mükemmel insani özellikleriyle Rafet Ataç her türlü takdiri hak etmektedir.

Ve Turan Tuğlu var sırada. Muhteşem bir kişilik, saygı duyulan bir isim, Gümüşhane markası bir tevazünün sahibi, Gümüşhane’nin yaşayan efsanesi ve adeta karakutusu. Her konuda varacağınız bir kaynak, sığınabileceğiniz bir limandır kendisi.

Bu şehri en çok seven ona hizmet etmekle bahtiyar olan Prof Dr Ayla San, ablası Ayfer Sungurlu hocamız ve Asuman Eğilmez Hanımefendi kardeşler bir başka sevilen diğer isimlerimizdir. Üç kız kardeş tüm sevdalarını ve mesailerini bu şehre vakfetmişlerdir. 

Ve bir isimsiz kahraman Prof Dr Atilla Mirati Murathan var bu şehrin defterinde. Alçakgönüllülüğü, yardımseverliği, insani ve ahlaki özellikleri ve imani yaşantısıyla tam bir kahraman, güzel bir ağabey, değerli bir hemşeri, vatan ve memleket sevdalısı bir altın yürek.

Bu şehrin en sevdalısı Fahri Akagün öğretmenimizin değerli evladı Metin Akagün var yazılacakların en başında. Onun gibi insan sevgisi ile dopdolu bir yürek bulamazsınız. Mesaisi, rüyası ve hayalleri bu şehrin sevdası ile dopdolu. Elleri öpülecek bir değerimiz, ağabeyimiz. 

Sırayı birbirinden ayırt edemeyeceğim iki köylüm, akrabam, can dostlarıma vermek istiyorum sırayı. Ömer Faruk Hayal ve Birol Hayal. İkisi de bu şehri riyasız seviyorlar. Sağ elin verdiğini sol elin bilmesini istemeyen muhteşem insanlar. Bu yazımdan sonra belki bana kızacaklar ama yazmasam da gönlüm razı ol(a)mayacaktı.

Bu şehirde sevilen diğer isimler dünya devi olan ve bu şehre eğitim kurumları, yurt, spor salonu ve işyerleri açan Aydın Doğan, Gümüşhane için çok büyük bir şans Ercan Çimen, Gümüşhane sevdalısı bu şehrin munis şahsiyeti Hacı Erkan Kocatürk, değerli bir kardeşi Turgut Şahinöz, Mustafa Canlı, Şiranlı hemşerimiz Ali Beyaz, gönül insanı Cahit Karakullukçu, genç bürokratımız Yüksel Yalçın, siyasetçi ve değerli bir bürokrat Ernail Koç, ışık veren ve bu şehrin geleceğinde haklı yerini alacak olan Kürşat Emre Öğretmek ve Mutlu Gürler ve daha yazılabilecek birçok isim var Gümüşhaneli olan.   

Ve Halil İbrahim Ateş ve Mikdat Başer özel dostlarım kalbimde silinmez izleri ve yerleri olan. İyi ki varsınız, iyi ki yanımdasınız.

Ve yine unutulmasın ki; kalbinde ihtiras, çıkar, riyakârlık ve üçkağıtçılık olmayan her Gümüşhaneli bu şehrin gönül hanesine altın harflerle yazılmıştır.

Bu yazıyı okuduktan sonra beyninde “menfi sorular üretenler ve hain eleştiri yapma ihtiyacı duyanlar” son kategoriye girenlerdir ve onlar asla çözümde yer alamayan ve her zaman problemin bir parçası olanlardır. Allah’a emanet olunuz.
YORUM EKLE