Geleneksel Türk Okçuluğu grup müsabakaları Gümüşhane’de yapılıyor

Gümüşhane’de Geleneksel Türk Okçuluğu Grup Müsabakaları kapsamında 350’ye yakın öğrenci geleneksel kıyafetlerle kıyasıya yarışıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından okul sporları kapsamında Türkiye Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu ve Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen Geleneksel Türk Okçuluğu Grup Müsabakaları Gümüşhane Yenişehir Stadyumu’nda gerçekleştiriliyor.

Bugün başlayan ve yarın sona erecek müsabakalara erkek ve kız sporcular olmak üzere küçükler, yıldızlar ve gençler kategorisinde 13 ilden toplamda 350’ye yakın öğrenci katıldı. 

Geleneksel Türk Okçuluğunu tanıtmak ve ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenen müsabakalarda, sporcular geleneksel kıyafetleriyle birlikte farklı kategorilerde kıyasıya mücadele etti. 

Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Merkez Hakem Kurulu üyesi Şevket Benlioğlu, şu anda Türkiye'nin 6 bölgesinde elemeler yapıldığını belirterek, “Buradaki ilk dörde ve takımda ilk beşe giren sporcularımız da Mersin'deki büyük finalde yarışmaya hak kazanacaklar. Gümüşhane'ye ilk defa geldik çok da hoşumuza gitti. Sağ olsun il temsilcimiz Yusuf Bey çok güzel ilgilendi. Çok sıcak bir şehir. Öğrencilerimize ata sporumuzu özellikle tanıtmaktan ve yaşatmaktan keyif alıyoruz. Federasyonumuzun zaten nihai amaçlarından bir tanesi geçmişimizi geleceğe taşımaktır. Bu bakımdan da mümkün olduğu kadar elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Gençlerin geleneksel okçuluğa ilgisinin olduğunu anlatan Benlioğlu, “Biz 11 sene önce, 12 sene önce Türkiye'de ilk başladığımızda bu işe hiç kimse bilmiyordu. Bir dönem unutulmuş bir spordu. Daha sonra sağ olsun Cumhurbaşkanımızın gayretleriyle bir federasyonumuz kuruldu. Bu federasyon da şu anda amacına erişmiş diyebiliriz. Şu anda 15 bine yakın lisanslı sporcudan bahsediyoruz. Ve bunu artık okullara yaydık. Yani 3 senedir okul sporları yapılıyor ve okullara da yaydık. Artık gençlerimiz de bilinçlenmiş vaziyette. Çok güzel bir çığ gibi geliyor geleneksel sporumuz” diye konuştu.

Müsabaka hakemlerinden Necmi Kılıç ise Amasya’nın Gümüşacıköy ilçesinden geldiklerini belirterek, “Hakem olarak geldik Gümüşhane ilimize. Yarışmacı arkadaşlara başarılar diliyoruz. Geleneksel Türk okçuluğu zaten geleneksel elbiselerle yapılan bir spor. Normal yani spor ayakkabısıyla veya normal eşofmanla falan kesinlikle atış yaptırmıyoruz. Tümüyle geleneksel olması lazım üzerindeki kıyafetlerin hakemleri de dahil buna. Türk okçuluğu son zamanlarda büyük bir gelişim sağladı. Daha önceleri dediğimiz gibi federasyonumuz olmadığı için sadece şahsi iller veya ilçelerde yapılan organizasyonlarla yapılıyordu. Hatta bunun en iyi örneği de biziz. Amasya Gümüşay Gümüşokçuluk Türk Okçuluğu olarak biz üç sene uluslararası, bir sene de ulusal olmak üzere dört kere bu turnuvaları düzenledik. O zaman tabii değişikti ama federasyon olduktan sonra biraz daha geleneksel Türk okçuluğu gelişti ve şu anda bütün illerimiz aşağı yukarı geleneksel Türk okçuluğu yapılmakta” ifadelerini kullandı.

Geleneksel Türk Okçuluk İl Temsilcisi Yusuf Yıldırım da “Bugün burada Geleneksel Türk Okçuluk Okul Sporları yarışmasını yapıyoruz. Bu yarışma içerisinde farklı illerden gelen öğrencilerimizle yarışmamızı düzenliyoruz. Bu kategoriler arasında küçükler var, yıldızlar kategorisi, gençler A ve B olmak üzere dört kategoride bu yarışmamızı düzenliyoruz. Yarışmaya katılan gençlerimiz 29 Mart pazartesi yani bugün ve 30 Nisan Salı olmak üzere 2 gün boyunca bu yarışmayı gerçekleştireceğiz. Ve geleneksel Türk okçuluğunu gençlerimize daha da yaygınlaştıracağız inşallah” dedi.

Yarışmacılardan Yasemin Gümüş, Tokat’ın Erbaa ilçesinden yarışmaya katıldığını belirterek, “Hayırlısıyla ilk üçe girmeyi ve Mersin’e gitmeyi planlıyoruz. Ben bir tane filmden esinlenerek katılmak istedim. Hevesim oldu. Buraya hayırlısıyla geldik ve burada başladım. Tarihi kıyafetlerle aslında güzel eski Osmanlı'yı hatırlatıyor. O yüzden bence tarihi kıyafetlerle gelmek daha iyi. Ettirmek istiyorum. Rakiplerim güçlüydü. Ama ben daha iyi olduğumu düşünüyorum. Tabii takımım da var. İnşallah takımımla ilk üçe girebiliriz” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER