Tramvayda Olduğunu Unutan Kadın!

İçimizde bazılarının bilmediği veya önemsemediği görgü kurallarından bir tanesi de cep telefonu ile konuşma adabı.

Siz buna eğitim deyin, görgü deyin, kültür deyin ne derseniz deyin, adap yoksunu tipler yaşamın olağan akışı içerisinde karşımıza çıkıyorlar.

En yakın başımdan geçen örnek ile size anlatayım;

Birkaç gün önceydi.

Tramvaydayım.

Ses tonu yüksek bir bayan sesi geldi kulağıma.

Kafamı kaldırıp sesin geldiği yöne doğru baktım. İçimden, galiba iki yolcu birbirleriyle münakaşa ediyorlar diye düşündüm.

Meğer değilmiş.

40 yaşlarında bir bayan. Gözünde siyah gözlükler, Kulağında kulaklık, cam kenarında oturduğu koltukta cep telefonuyla konuşuyor. Ama ne konuşma. Sormayın!

Tramvayda olduğunu unutmuş olacak ki nasıl bağırıyor telefonda anlatamam. Tramvayda değil evinde olduğunu düşünüyor galiba.

Tüm yolcular tek kişilik oyunu seyrediyor gibi tüm yolcuların bakışları kadının üzerinde.

Konuşma içeriğinden hiç bahsetmeyeceğim. Özel bir mesele!

Allah’tan bir sonraki durakta indim.

Evet…

Yaşadığımız çağda cep telefonu hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Ama kullanırken böyle mi olmalı?

Bütün mesele bu teknolojik aleti yerinde ve zamanında kullanmak.

Acaba kullanabiliyor muyuz?

Belki sizin de böylesi sinir bozucu görüşmelere şahitliğiniz vardır.

İnsanlar arasındaki iletişimi sağlayan en temel yol konuşmadır.

Konuşma insanların duygu ve düşüncelerini aktarmalarını, sevinç ve üzüntülerini paylaşmalarını sağlar bunda hem fikiriz.

Konuşmak ve iletişim kurmak aynı zamanda bir ihtiyaçtır. ...

Bu nedenle çevremizle iletişimimizde konuşma üslubumuza ve konuşma adabına uygun davranmamız gerekir.

Tramvayda böyle bir konuşmaya şahit olduktan sonra toplumda dikkat edilmesi gerekli kurallardan birisi de cep telefonu ile konuşma olduğunu anladım.

Köşe yazarlarının da topluma karşı görev ve sorumlulukları olduğundan hareketle cep telefonu ile konuşurken uyulması gerekli kuralları şu şekilde hatırlatmada fayda görüyoruz.

1.Sabah saat 10:00’dan önce, akşam saat 22:00’dan sonra ve pazar günü kimseye telefon edilmemelidir. Zorunlu ise, önce özür dilenmelidir.

2. Arayan kişi kiminle muhatap olduğunu sormadan kendini tanıtmakla yükümlüdür.

3. Yapılacak konuşma havadan, sudan, toprağın durumundan, vitrindeki sarı kazaktan, evde beslediğiniz keçiden, ruhsal problemlerden vs. bahsediyorsa ve karşı taraf randevusuz aranmışsa ve konuşma uzayacaksa bi zahmet arananın müsait olup olmadığı hâl hatır sorgusundan hemen sonra sorulmalıdır.

4. Eğer siz aradığınızda reddediyorsa müsait değildir. Size karşı bir hareket değildir. Tekrar tekrar arayıp rahatsız etmeyiniz. Karşı taraf yine nezaketinden, müsait olmasa bile size cevap veriyor olabilir.

5- Aradığınız kişinin telefonu 3-4 defa çaldıysa bırakın artık. Telesekreter mesajı dinleyene kadar uzatmayın. Karşınızdaki telefon başında değilse döndüğü zaman sizi arar.

6- Cevapsız aramaya geri dönülür. Bunu saymaya ne hacet demeyin sakın. Cevapsız aramaya geri dönmeyenler var, birisinin cevapsız aramasına geri dönmüyorsanız karşıdakini ciddiye almıyorsunuz manasına gelir bu. Tercih sizin, geri aramayıp da ciddiye aldığınızı iddia edemezsiniz.

7- Başkaları konuşmaya şahit edilmez. Telefonda özel bir mesele konuşmasanız bile tramvayda olduğu gibi bağıra çağıra konuşmanın, etrafınıza duyurmanın âlemi yok. Özel mesele konuşuyorsanız bunu daha sakin bir ortamda yapın. Yolda bağıra çağıra, toplumsal alanlarda bağıra çağıra telefonla konuşulmamalı. Saygısızlıktır.

8-Yanınızda birisi varken telefonunuz çalıyorsa açmak için yanınızdakinden müsaade isteyin. Karşıdakinin telefondakine üstünlüğünün gereği budur.

9- Görüşmelerde gereksiz yere telefon ile meşgul olmak. Bazen farkında olmadan yaptığımız bir davranış. Birisiyle otururken elinizden telefon düşmüyor, sürekli gruplarda, mesajlarda, oyunlardaysanız yaptığınız saygısızlıktır.

10-Kişi telefonuna bakmıyorsa zil sesi kısılmış da olabilir. Tekrar tekrar aramak yerine kısa mesajla görüşme isteği gönderilmelidir.

Unutmayalım elimizdeki telefon bir sohbet aracı değil bir haberleşme aracı. Cebimizde veya çantamızda taşıdığımız, günün her saatinde ve hemen hemen her ortamda başkalarıyla haberleşmemizi ve iletişimimizi sağlayan cep telefonlarını kullanırken, çevremize karşı dikkat etmemiz gereken görgü ve nezaket kuralları olduğunu unutmayalım!

YORUM EKLE