Turizm ve Yeşil Yol

Gümüşhane’de uzun zamandır turizm ile ilgili yol haritasının nasıl olacağı konusunda fikirlerimizi toplumla paylaşmaya çalışıyoruz. Son dönemlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla büyük ivme kazanan ve Trabzon’da 4 bakanın katılımıyla hareketlenen, daha sonra Gümüşhane’deki çalıştayla belirlenen turizm yol haritasının bugüne kadar Yeşil Yol ile pek alakası kurulamadı.

Bölgemizde ki diğer illerin özellikle yayla turizmiyle ilgili bu güne kadar yaptıkları, onların çok fazla yeşil yola ihtiyaçlarının olmadığını ortaya koyuyor. Ancak Gümüşhane açısından bu böyle değil. Bizim turizmimizin gelişebilmesi için yeşil yol olmazsa olmazlarımızdandır. Yeşil yol olmasa biz turizmimizi geliştiremeyiz. Çünkü biz turisti, özellikle Arap turistleri muhitten merkeze çekeceğiz. Önce yaylalarımıza gelecekler sonra merkezi de gezecekler. Arap Turizmi için gerçeğimiz budur.

Gümüşhane imkan bakımından Doğu Karadeniz illerinden daha geride. Biz bugüne kadar kendi değerlerimiz olan Örümcek Ormanlarının, Artabel Vadisi’nin, Limni Gölü’nün, Santa Harabeleri’nin yollarını bile yapamadık. Santa Harabeleri’ne insanlar Trabzon-Arsin üzerinden gidiyor. Gümüşhane üzerinden ise kimse gitmiyor. Bunun sebebi yolunun olmaması. Hal böyle olunca yeşil yol, turizmimiz için çok büyük anlam ifade ediyor.

Halil Rıfat Paşa’nın söylediği ve tarihimize mal olan, “Gidemediğin yer senin değildir” veciz sözü bizim turizmimiz için ne kadar çok anlam ifade ediyor. Eğer bizler Artabel’e, Santa’ya, Örümcek Ormanlarına, Limni’ye gidemeyeceksek bu bölgeler bizim için ne anlam ifade ediyor? O zaman turizmi hiç konuşmayalım.

Gümüşhane turistik destinasyonlarına yolları bir kenara, doğru dürüst bir tanıtım bile yapamadık. Geçen günlerde Belediye Başkanımız Ercan Çimen, Sanayi Odası Başkanımız İsmail Akçay ve DOKA Genel sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ile birlikte tanıtım yapacaklarını beyan ettiler. Bu tanıtım mutlaka yapılmalıdır. Tanıtım yapılırken Yeşil Yol güzergâhları da koyulmalıdır. Tabi ki bununla beraber Başkan Çimen Gümüşhane’de turistlerin ihtiyaçlarını giderecek merkezleri de bir an önce hayata geçirmelidir. Her şeyi Devlet’ten bekleyerek bir yere varamayız. Herkes bu taşın altına elini koymalıdır. Başkan Çimen Gümüşhane’nin geleceğine yön vermek istiyorsa bunu başarmalıdır…

Son sözümüzde yine siyasilere… Gümüşhane’de aylardır turizmi yazıyoruz. Çalıştaylar yapılıyor. Yol haritası çıkarılıyor. Ancak Gümüşhane’ye bu konuda yön verecek Kültür ve Turizm Müdürümüzün hiç sesi çıkmıyor. Sahi siyasilerimiz Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürünün kim olduğunu biliyor mu? Biz söyleyelim son zamanlarda vekâleten Engin Doğru bakıyor. Engin Bey’i kastetmedik. Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürü Nizamettin Duran Bey diye birisiymiş. 9 yıldır bu şehrin İl Müdürü ve Gümüşhane’ye hiç gelmemiş. Tanıyan varsa bize istediğini diyebilir. Siyasilerimiz bunu hiç önemsediler mi? Duran bey Kültür ve Turizm Bakanlığında Strateji Dairesinde mesai yapıyormuş. Hem Gümüşhane Kültür Müdürü hem de Ankara’da çalışıyor. Bizler de Gümüşhane’de turizmle yatıp turizmle kalkıyoruz. İşte Gümüşhane’de siyasilerin turizme katkısı. Varın gerisini siz düşünün.
YORUM EKLE