Vali Taşbilek ve Ağaç bayramı

“21.Mart Dünya Ormancılık günü ve Ağaç Bayramı nedeniyle”

Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanların korunması ve önemlerinin fark edilmesi için 21 Mart, Dünya Ormancılık Günü, 21 Mart ile başlayan hafta da “Orman Haftası ve Ağaç Bayramı “olarak kutlanır.

Ormanlar dünyadaki karaların üçte birini kaplar. Biyolojik açıdan en zengin ekosistemlerdir. Karalarda yaşayan bitki, hayvan ve böcek yüzde 80’inden çoğuna ev sahipliği yaparlar. Biyoçeşitliliğin korunmasında, iklim değişiminin önlenmesinde ve temiz hava sağlanmasında çok önemli rolleri vardır. İnsanlar için de yaşamsal önem taşırlar. Yaklaşık 1,5 milyar insan geçimini, barınmasını, yiyeceğini, yakıtını ve ilacını ormanlardan sağlar.

Bu bağlamda geçtiğimiz 29 Mart 2022 günü yapılan etkinlikler Gümüşhane Lisesi bahçesinde gerçekleştirildi.  Doğrusu da buydu. Çünkü Okul binasının yenilenmesi aşamasında bahçedeki 200’ü aşkın, ağaç olmuş fidanlar, “ormanı görüp ağacı görmeyen, ağacı görüp ormanı görmeyen” gözler tarafından acımasızca yok edilmişti. Geçte olsa yerlerine yenilerinin dikilmesi ile üzgün olan Gümüşhane Lisesi mensup ve mezunlarının burukluğu bir nebze de olsa giderilmiş oldu. Her türlü taktirin üzerinde olarak değerlendirildi.

Düzenlenen törenle, Gümüşhane Lisesi bahçesine ömrü 2000 bin yıl olan Selvi Fidanları Vali Taşbilek, Bayan Taşbilek ve törene katılanlar tarafından d ikildi.  Öğrencilerin ve halkında katıldığı etkinlikte fidanları toprakla buluşturan Vali Taşbilek ağaçlara can suyunu vererek öğrencilere emanet etti.

Artık bundan sonra kimse bu ağaçların kılına bile dokunamayacak. Çünkü dikilen selvi fidanları “Türk Milletini “ve sayısal olarak da Tarihte kurulan “16 Türk Devleti’ni” temsil ediyor.

Bilgelik kokan ve Gümüşhane Lisesi İle özdeşleşen bu ve benzeri hizmetleri ile adını unutulmayan Valiler listesine yazdıran Valimiz Kamuran Taşbilek, gönlümüzde bir renk, kulaklarımızda bir ses olarak kalmaya devam edecektir.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
BAKİ TURAN TUNCEL
BAKİ TURAN TUNCEL - 2 yıl Önce

Değerli hocam ben burdayım;tabiki çok güzel bir çalışma Allah razı olsun,hatta Değerli hocam biz Gümüşhane Lisesi 1977 Mezunları olarak Gümüşhane' de 3 yıldır toplantı düzenleme fikrimiz vardı.Ancak Pandemi nedeniyle etkinliklerimizi gerçekleştiremedik inşAllah bu sene bu etkinliğimiz gerçekleştirirken Okulumuz da ağaç dikme seferberliği yapar ve Okulumuzu eski yeşil alanına kavuşturmuş oluruz.

yusuf sadık
yusuf sadık - 2 yıl Önce

Bugün kü yaşları 70 varan Gümüşhane Lisesi mezun ve mensupları mezunları neredesiniz?. insan bir teşekkür etmez mi.
kesilen fidanlar Gazi Paşa okulunda ki Lisemizi 1966 eylül'ünde yeni binasına taşıdığımız ( o tarihte Lise Müdür Baş yardımcısı ve Müdür vekili idim) yıl 200 adet fidanı okul bahçesiile buluşturduk. Ve bakımını da Okul ağaçlandırma koluna rehber öğretmen Tekke köy eşrafından ağabeyimiz edebiyat öğretmeni Rahmetli Elbeyi Aydoğdu sorumluluğuna vermiştık...
Büyüyüp ağaç olan fidanlarımızın yerine dikilen sedir ağaçları fidanlarına Valimiz Sayın Taşbilek can suyu vererek öğrenciler amanet etti. Umarım artık amanete kimse hiyanet etmez.
Haber için İHA. ve Gümüşhane. gen. tr haber sitesini tebr,ik ederim. yusuf sadık