YOLLARIMIZDAKİ CAN PAZARI
Gümüşhane’nin coğrafi yapısı ve iklim koşulları, özellikle İlkbahar ve Sonbahar aylarında yoğun yağışlarla birleştiğinde, heyelan riskini artırmaktadır.
İl AFAD Müdürlüğü verilerine göre 1986’dan beri meydana gelen 29 afetten 27 tanesi heyelan olup, bunun 7 tanesi kaya düşmesi heyelan şeklinde gerçekleşmiştir. Bu sayıya son bir yılda meydana gelenler dahil değildir.
Torul Kürtün yolunda 22 Nisanda meydana gelen heyelan, yolun 15 gün kapanmasına sebep olmuştu. Duyarlı bir vatandaşımızın tehlikeyi görüp yetkilileri uyarması sayesinde, bu heyelan can ve mal kaybı olmadan anlatılmıştı.
Bu yolda aynı tehlikenin üç yerde daha olduğu ortaya çıkınca, yıllardır ertelenen yol ıslahı çalışmaları biraz daha hız kazanmıştır. Umarız ki bir an önce kalıcı bir çözüm sağlanarak vatandaşın can ve mal güvenliği korunur. Çünkü her zaman böyle şanslı olmayabiliriz.
Doğu Karadeniz’i Sivas ve İç Anadolu bölgesine bağlayan en kısa yol olduğu için, günümüzde çok kullanılan İkisu-Şiran yolunda da hiç dile getirilmeyen büyük tehlikeler bulunmaktadır.
Yolun henüz 3. Kilometresinde İkisu Köyü Hayrat Dutları mevkiinde başlayan ve yaklaşık 1 km süren kayalık alanda, 4 yerde her an yola düşecek gibi duran büyük kaya parçaları bulunmaktadır. Haftasonu buraları detaylı inceledim.
Birçoğunun özellikle de Ekmekçili köprüsü öncesindekinin olmak üzere, yola düşmesi ve heyelana sebep olması an meselesidir. Yoldan geçen her sürücü, bu bölgeyi geçerken adeta can pazarına girmekte ve büyük tedirginlik yaşamaktadır. Birçok araç sahibinden aynı şikayetleri sürekli duymaktayız.
Godil Gabanları diye anılan bu bölgede, yol yapımından önceki virajlar nedeniyle çok ölümlü kazalar meydana gelmiştir. Dörtkonak Köylü “Poker” lakaplı minibüs şoförü Recep Demirel, burada kaybettiklerimizden sadece birisidir. Daha sonra yapılan yol, virajları biraz ıslah etmişse de, yamaçlarda kopmuş halde bulunan taşların düşme tehlikesi artarak devam etmektedir.
Ülkemizde ne yazıkki “olay olduktan sonra müdahale” anlayışı hakimdir. Nasrettin Hoca’ya atfedilen “testi kırılmadan tedbir alma” hikayesi uygulamada nadiren görülmektedir.
Godil Kabanları diye anılan bölgede her an büyük bir taş düşmesine, heyelana ve büyük can kayıplarına maruz kalabiliriz.
Yolun üzerinde tehlike arzeden kayaların temizlenmesi, bu bölgenin tamamının kayalık olması nedeniyle acil ve geçici çözümdür. Asıl yapılması gereken ise Hayrat Dutlarından başlayıp, Ekmekçili Köprüsünü geçen kısma kadar yaklaşık 1 km uzunluğunda bir tünelle sorunu kökünden çözmektir.
Torul Kürtün yolunun ıslahı yapılırken, ya da Tersun Tüneli projesine bu tüneli de dahil ederek, acil ve önemli bir sorundan kurtulabiliriz.
İkisu Şiran yolu, bölgedeki köylere giden ve transit geçişin olduğu çok yoğun bir trafiği barındırmaktadır.
Dibekli Köyü başta olmak üzere, civardaki 15 köyün her gün kullandığı, tırların yoğun çalıştığı, Şiran ilçemizin merkeze ve Trabzon’a ulaşmakta kullandığı önemli bir yoldur. Bu yolun risklerden arındırılması şarttır. İnsan hayatı herşeyden daha önemlidir. Tedbir için insanımızın ölümünü ya da acıyı yaşamayı beklemeyelim.
Durum çok acil ve önemlidir.
Bu makale ilgili kurumlar için bir ihtardır.
Allah göstermesin ama, bundan sonra taş düşmesi veya heyelandan vatandaşımız zarar görürse, ilgili kurum görevlileri TCK m.257/2 kapsamında ihmali davranışla görevi kötüye kullanma suçu işlemiş olacaklardır.
Kimsenin ceza almasını istemiyoruz.
Kimsenin başına taş düşmesini de.
İlgili kurumlarımızın derhal harekete geçmelerini bekliyoruz.
Yarın çok geç olmadan,
Kayalar canlara kıymadan…
12.05.2025 Av. Ali Haydar Dereli