Gümüşhane
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
46,6425 %0.02
53,3268 %0.37
6.033,39 % -1,58
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Doğu Karadeniz'in Tarihi Hazinesi Kov Kalesi Yaz Sezonunda Ziyaretçilerini Bekliyor

Doğu Karadeniz'in Tarihi Hazinesi Kov Kalesi Yaz Sezonunda Ziyaretçilerini Bekliyor

Gümüşhane'de yaklaşık 700 yıldır ihtişamıyla ayakta duran tarihi Kov Kalesi, yaz mevsiminin gelişiyle birlikte doğanın büyüleyici renklerine büründü. Deniz seviyesinden bin 760 metre yükseklikte konumlanan bu görkemli yapı, eşsiz manzarası ve yenilenen sosyal tesisleriyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geldi.

155
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi
MUHABİR: Uğur AYDIN

Gümüşhane il merkezine 25 kilometre mesafede yer alan ve Gümüşhane-Kelkit karayolundan 6,5 kilometrelik bağlantı yoluyla ulaşılan Esenyurt köyü sınırları içindeki tarihi Kov Kalesi, zengin tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle turizm sezonuna kapılarını açtı.

1361 yılında Trabzon İmparatoru III. Alexios tarafından Bayburt bölgesinden gelebilecek akınlara karşı savunma amacıyla inşa edilen kale, stratejik konumuyla göz dolduruyor. Deniz seviyesinden bin 760 metre yükseklikte, 130 metre yüksekliğindeki sarp bir kaya kütlesi üzerine kurulan kale, Doğu Karadeniz bölgesinin en dikkate değer savunma yapıları arasında bulunuyor.

Doğu, kuzey ve güney cephelerinin tamamen doğal kayalıklarla çevrili olması sebebiyle ulaşılması oldukça güç bir noktada yer alan kale, yüzyıllar boyunca askeri önemini korudu. Selçuklu Dönemi'nde de aktif olarak kullanıldığı bilinen tarihi kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili kurumların koordinasyonunda 2007 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırıldı. Son yıllarda Gümüşhane Valiliği ve yerel idarelerin çalışmalarıyla çevresine kazandırılan sosyal tesisler, bölgeye gelen ziyaretçilere daha konforlu bir gezi ve dinlenme imkanı sunmaya başladı.

"Tarihi Dokusu ve Coğrafyası Çok Güzel"

Doğu cephesinden Gümüşhane'nin muazzam dağ silsilelerini panoramik olarak izleme fırsatı sunan tarihi yapı, özellikle bahar ve yaz aylarında yeşilin her tonunu barındıran doğasıyla fotoğraf sanatçılarının odağı haline geldi. Kov Kalesi’ne ilk defa geldiğini belirten Songül Şahin, "Daha önce hiç gelmedim, ilk defa geliyorum. Çok güzel olduğunu duymuştum. Kaleye henüz çıkmadık, tarihi çok eski tabi ki. Tarihi dokusu çok güzel, coğrafyası çok güzel" diyerek bölgenin atmosferinden etkilendiğini aktardı.

Doğal güzelliklerin içinde huzur arayanlar için kalenin biçilmiş kaftan olduğunu ifade eden Abdulhalim Alkan ise, "Bizim için muazzam bir yer. Ben de Esenyurt Köyü’ne çok yakın bir beldedeyim. Doğayla iç içe, kafa dinlemek isteyenlerin uğrak yeri olabilecek bir nokta. Tüm yerli ve yabancı turistleri buraya bekleriz" sözleriyle davette bulundu.

Hafta Sonları Ziyaretçi Akını Yaşanıyor

Özellikle hafta sonlarında kalenin yoğun bir turist sirkülasyonuna sahne olduğunu ifade eden Esenyurt Köyü sakini Kenan Koç, "Hafta sonları Gümüşhane’de araba kalmıyor. Ben bu köyde oturuyorum, hiç gelmezse 200 araç buraya geliyor. Türkiye’nin farklı noktalarından insanlar buraya gezmeye, tanımaya, görmeye geliyorlar. Türkiye’de olup da buraya gelmeyenin aklına şaşarım. Bu güzelliği görmeleri lazım" açıklamasında bulundu.

Kalenin bölge turizmi için büyük bir şans olduğunu vurgulayan Mehmet Akif Koç da, "Kov Kalesi Doğu Karadeniz’in en güzel kalelerinden bir tanesi. Herkesi bekleriz buraya. Tesislerimiz var, suyumuz var, yollarımız kullanılabilir durumda, rahatlıkla gidip gelebiliyoruz. Çok güzel bir kale fakat ziyaretçilerin surların üzerinde çok yürümemesini tavsiye ediyorum, düşme tehlikeleri var çünkü çok yüksek bir kale. Anlatılmaz, gelinip görülmesi lazım" uyarısında bulunarak güvenliğin önemine dikkat çekti.

130 Metrelik Sarp Kayanın Üzerinde 700 Yıldır Ayakta! Görenler Hayran Kalıyor 1
1 / 9
130 Metrelik Sarp Kayanın Üzerinde 700 Yıldır Ayakta! Görenler Hayran Kalıyor 2
2 / 9
130 Metrelik Sarp Kayanın Üzerinde 700 Yıldır Ayakta! Görenler Hayran Kalıyor 3
3 / 9
130 Metrelik Sarp Kayanın Üzerinde 700 Yıldır Ayakta! Görenler Hayran Kalıyor 4
4 / 9
130 Metrelik Sarp Kayanın Üzerinde 700 Yıldır Ayakta! Görenler Hayran Kalıyor 5
5 / 9
130 Metrelik Sarp Kayanın Üzerinde 700 Yıldır Ayakta! Görenler Hayran Kalıyor 6
6 / 9
130 Metrelik Sarp Kayanın Üzerinde 700 Yıldır Ayakta! Görenler Hayran Kalıyor 7
7 / 9
130 Metrelik Sarp Kayanın Üzerinde 700 Yıldır Ayakta! Görenler Hayran Kalıyor 8
8 / 9
130 Metrelik Sarp Kayanın Üzerinde 700 Yıldır Ayakta! Görenler Hayran Kalıyor 9
9 / 9
Son Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız