Ara
Gümüşhane
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,3736 %0.37
45,6125 %0.64
4.282,77 % -1,05

Gümüşhane Şehir Arşivi Kurulmalıdır

YAYINLAMA:

Batı Avrupa’da yüz yıllar önce kurulan arşiv ve müzeler, uzun yıllardır daha “özel” ve “yerel” hale getirildi. Böylece bugünkü “şehir arşivleri” ve “şehir müzeleri” kurulmuş oldu. Bizde bu gibi kurumsal çalışmalar çok azdır, yeni yeni bunlara eğilim başlamış ve güzel örnekler ortaya çıkmıştır.

Bu bakımdan son örnek “Erzurum Şehir Arşivi (ERŞA)” adıyla kurulan arşivdir. Erzurum Teknik Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına bağlı olarak kurulan arşiv son derece önemlidir. Bunu örmek alarak Bayburt Üniversitesinde de “Bayburt Şehir Arşivi” kurulmuştur. İki üniversitemizin de rektörlerini, senato üyelerini ve çok emek veren çalışanlarını kutluyorum, teşekkür ediyorum. Ayrıca, Erzurum Şehir Arşivine, belediye tarafından eski bir “Erzurum Konağı” bina olarak tahsis edilmiştir.

Sözünü ettiğim arşivin nasıl kurulacağı ve ne şekilde idare edileceği, malzemenin nerelerden ve ne yolla toplanacağına ilişkin esaslar ilgili üniversitelerden alınabilir.

Bu kurumda esas amaç; ilkin Gümüşhanelilerin elinde bulunan belgelerin arşive kazandırılması ve koruma altına alınmasıdır. Yüzyıllardan beri yok olan bu belgelerden geriye kalanlar, hiç olmazsa bugünden itibaren toplanıp saklanmalıdır. Arşiv için yapılacak saha araştırmaları da son derece önemlidir. Yörenin kültür malzemeleri, masalları, hikâyeleri, türküleri, yer ve yerleşme adları vs. her şey derlenip arşivlenmiş olacaktır. Ekipler halinde yapılacak bu çalışmalar sürekli gerçekleştirilecek, böylece yaşayan kültür de arşive alınacaktır.

Diğer yandan Gümüşhane ve yöresi ile ilgili şimdiye kadar yapılmış her türlü çalışma bu arşivde toplanacaktır. Üniversitenin ilgili enstitülerinde yörenin her yönlü araştırmasının yapılacağı lisans, yüksek lisans ve doktora tezleri teşvik edilecektir.

Yine bölgesel araştırma purojeleri de üniversite tarafından desteklenecek, böylece milli kalkınmamıza büyük katkı sağlanmış olacaktır.

Gümüşhaneli akademisyen hemşehrilerimizin önemli bir kısmı ile görüştüm, hepsi ellerinden ne gelirse büyük bir şevkle ve memnuniyetle yapacaklarını ifade ettiler.

Bu kurumun kurulmasına Gümüşhane Üniversitesi yönetici ve yetkililerinin de ilgisiz kalmayacağı kanaatindeyim. İnsanın dünyada ancak eseri kalıyor, bu da bizlere rahmet vesilesi oluyor. Bu eseri vücuda getirmek de yeni bir rahmet kapısı olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *