Ara
Gümüşhane
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,6830 %0.15
45,8190 %0.22
4.279,32 % -0,28

HEPİMİZİN BİLMEDİĞİ BİLİNMEYEN GÜZELLİKLERİMİZ

YAYINLAMA:

Arkadaşlar merhabalar; bu hafta ve bundan sonraki haftalarda ara ara sizlerle GÜMÜŞHANE’mizin bilmediğimiz, görmediğimiz yerlerini konuşacağız. Turistik açıdan nasıl değerlendirilir, neler yapılabilir ve bizler neler yapabiliriz. Bu hafta sizlere Gökdere köyüne giderken Kırca ova mevkii (bölgesi) ile ilgili bilgiler vereceğim, daha detaylı bilgi için yerinde görmenizi ve uzaman kişilerden bilgi alanızı tavsiye ederek başlamak istiyorum. Hem arkeolojik hem de sit alanı olarak ilan edilen bir bölge burası. Kaçımız biliyoruz belki çok azımız en azından bilmeyen kitle için birkaç şey söylemek isterim.

Bu bölgede taş ocağı var ve sit alanına çok yakın bir yere konumlandırılmış tabi ki bölgedeki yol düzenini olumsuz etkilemiş. Bölgede bulunan mağaranın doğal yapısını da bozmuş. Orada bulunan mağaranın ibadethane olduğu düşünülüyor bölge halkı tarafından; önceden içine girilebilecek durumda iken, bölge halkı oranın kilise olduğunu söylüyor. Şu an için mağaraya girilemiyor. Çünkü taş ocağı bir şekilde mağaranın girişini kapatmış ya da insan giremeyecek şekilde. Sonuç olarak konuştuğumuz bölge halkının ortak kanısı kutsal bir mekan olduğu yönünde. Peki mağaranın içinde ne var ağaç ve bir miktar su birikintisi olduğu söyleniyor. Aslında bir kanyon vadisi deniyor bölgeye.

Yine bu bölgede dağ keçisi ve nesli tükenmekte olan Anadolu kartalı bulunuyor. Biliyorsunuz ki Anadolu kartalı genellikle kanyon bölgelerinde görülen bir tür olarak biliniyor. O bölge aynı zamanda arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescilli bölgemiz. Bu bilgiler ışığında o bölgeye gidilip görülebilir. Görülebilecek yer olmadığından şikayet eden arkadaşlarımız bölgeyi ziyaret edebilir. Farklı kaynaklardan bilgi edinebilir. Bölge için ne yapılabilir ve turizme nasıl kazandırılabilir, doğal yapısına zarar vermeden tabi ki uzaman kişi ve kurumlar tarafından.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *