Ara
Gümüşhane
Kapalı
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5459 %1,90
49,4681 %2,21
5.551,47 % -1,86
ORUCUN BİLİMSEL FAYDALARI

ORUCUN BİLİMSEL FAYDALARI

YAYINLAMA:

Ramazan geldi. Hoş geldi.

Ramazanın bütün İslam âlemine hayırlı olmasını dilerim.

Oruç hakkında Kur’anda şöyle buyruluyor:

“Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı. (Bakara 183)

Hz. Peygamber bir Hadisinde şöyle diyor:

“Oruç tutunuz ki, (madden ve mânen) sıhhat bulasınız!” (Heysemî, 203 III, 179)

Bu demek ki oruç tutmak sıhhat bulmaktır.

Peki, bu doğru mu? Evet doğru. Hem de çok doğru. Bunu bilim insanları resmen ispatladılar. Geliniz birlikte bu konuya bir bakalım.

Oruç; vücudumuzda hastalık yapan yaşlı hücrelerin parçalanıp yok olmasını sağlamaktadır. Bilimsel olarak bunun adına OTOFAJİ deniliyor. Ancak kutsal dinimizde bunun adı oruçtur.

Otofaji, vücuttaki eski ve yaşlı hücrelerin kendi kendilerini parçalayıp, yiyip, yok edip yeniden kullanılmasına izin veren mekanizmanın adıdır. Bu da ancak günde 14 – 16 saat aç kalıp oruç tutmakla olmaktadır.

Böylece vücuttan hastalık kayboluyor ve onun yerini sağlıklı bir vücut alıyor.

Bu kavramı bilimsel araştırmaları sonucu Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi bulup, tıp literatürüne kazandırdı. Böylece 2016 yılında “Nobel Tıp Ödülünü” aldı.   

Tabii ki gönül isterdi ki bu Nobel Ödülünü bir İslam bilim insanı alsaydı. Oysa İslam bilim insanları, 8. ve 15. yüz yılları arasında bir İslam Medeniyeti yarattı. Fakat son beş yüz yıldır deyim yerindeyse İslam âlemi tam bir derin uykuda uyumaktadır. Neden mi? Çünkü 15. yüzyıldan itibaren artık medreselerde sadece nakli yani dini ilimler öğretiliyor. Halbuki daha önce medreselerde nakli ilimler ile akli (fenni) ilimler yani astronomi, anatomi, biyoloji, fizik, kimya matematik gibi bilimler birlikte öğretiliyordu. Böylece bir medeniyet doğdu.

Otofaji süreci, vücuttaki eski ve yaşlı hücrelerin parçalanıp yeniden kullanılma durumuna gelmesidir. Vücutta hücreler gıdalardan yoksun kaldıklarında yani kişi oruç tutuğunda doğal bir durum ortaya çıkarak otofaji oluşur. Bu da tam sağlıktır.

İTALYA’DA ORUÇ HASTANESİ

Otofaji artık çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde doğal bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Onun için Temmuz 1953 tarihinde oruç yöntemini geliştirici seçkin bir doktor olan Otto Buchinger tarafından Buchinger Wilhelmi Hastanesi kurulmuştur.

OTOFAJİNİN (ORUÇ) FAYDALARI NELERDİR?

Otofaji çeşitli hastalıkların önlenmesi ve mücadelesinde doğal yöntem olarak kullanılır. Vücudun kendini koruma mekanizması olarak da tanımlanan otofaji, işlevsiz ve hasarsız hücrelerin onarımı için çalışır.

Hücreler gıdalardan yoksun kaldığında doğal bir duruma girerek otofaji gerçekleşir. Otofaji (oruç) çeşitli hastalıkların önlenmesi ve mücadelesinde doğal yöntem olarak kullanılır.

Otofaji, (Oruç) sağlığı korumak, yaşlanmayı yavaşlatmak ve ayrıca sağlığa önemli katkılar sağlar. Otofajinin faydalarını şöyle sayabiliriz:

  • Otofaji gençleşmeyi sağlar.
  • Otofaji, hasarlı ve zararlı hücrelerin vücuttan temizlenmesi, enfeksiyonlara karşı daha etkili bir savunma sağlar. Böylece bağışıklık sistemini güçlendir.
  • Otofaji, özellikle Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkları gelişimini yavaşlatır.
  • Kanseri önler.
  • Oruç (otofaji) ömrü uzatır.  

Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum.

Bekir Cebeci

(Eğitimci, Araştırmacı Yazar)

İstanbul, 2 Mart 2025

E-mail: [email protected]

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *