Ara
Gümüşhane
Parçalı az bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,3746 %0.37
45,5650 %0.6
4.282,96 % -1,05

Komşunu Sev ama Bahçe Duvarını Yıkma: “Sınırlar”

YAYINLAMA:

Bu yazımda “Sınırlar” konusundan bahsedeceğim hayatın bir çok yerinde karşımıza çıkan, herkesin kendince farklı anlamlar yüklediği bazen doğru bilip yanlış ifade ettiğimiz, bazen yanlış yanlış bildiğimiz  sınırlar konusu…

Beyhan Budak’ın son kitabı “Hayat acemileri için Yaşam Rehberi” kitabını okuyordum ve kitabın dördüncü bölümü “Concorde Yanılgısı” yani insanların sağlıklı olmasına rağmen bir ilişki ya da durumdan vazgeçememesi.. Kaybeden kişi olmamak için daha çok kaybetme durumu.. Bir şeye emek verildiği zaman sonrasında, o şey kişiye zarar veriyor olsa bile  bırakamama hali…gibi anlamlara gelen bu bölümü George Herbert’e ait olan bir söz ile tamamlıyordu.
"Komşunu sev ama aradaki bahçe duvarını asla kaldırma." 

Sınırlar, nelerden hoşlanıp nelerden rahatsız olduğumuzu, neleri kabul edip nerede dur dememiz gerektiğini belirleyen çizgilerdir. Aslında kendimizi korumamıza ve sağlıklı ilişkiler kurmamıza yardımcı olan önemli unsurlardan biridir . 
Bu kelime ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar mevcuttur.Özellikle sınırların ne olmadığına değinirsem ne demek istediğimi daha iyi anlatacağım. Öncelikle her şeye hayır demek sınır belirlemek değildir . Katı kurallar ve kısıtlayıcılar koyup  bunları uygulamaya çalışmak ve otoriter figürü olarak düşünüp buna göre çocuk yetiştirmek sınır belirlemek değildir . Sınır koymak bir bencillik ya da saygısızlıkta değildir.

Sınırları bir koruma kalkanına benzetebiliriz. Gerektiğinde kendi alanımızı korumak için kullanabileceğimiz bir unsurdur . Peki neden sınır koymak gerekir? 
Hem yetişkinler hemde çocuklar, kendilerine ait alanın neresi olduğunu belirlemeleri için bahçe duvarını net bir şekilde çizmeye ihtiyaç vardır. Bunu gerçekleştirmediğimizde ise  bir çok duruma maruz kalabiliriz . Örneğin kişi yapmak istemediği bir şeyi sırf karşı taraf kırılmasın diye onaylayabilir. Sevilmeme , terk edilme   korkularından kaynaklı çevresindeki insanlara her zaman evet diyebilir . 
Gerektiğinde hayır demenin dürüstlük olduğunu hiç düşündünüz mü? Evet dediğimiz her şey için iç dünyamızda sürekli kendimizle konuştuğumuz , kendimizi kendimize şikayet ettiğimiz mutsuz ve huzursuz bir birey haline dönüşmek hiç de uzak görünmüyor . Merak etmeyin yalnız değilsiniz..

Herkesin duygu,düşünce ve davranışlarının sorumluluğunu alması gerektiğini, sınırları korumak için ise  öncelikle sınırlarını belirlemesi gerektiğini düşünüyorum. Sınırlar ihlal edilmiş olsa da inşa edilebilir  inşa edilecek bu sınırların geçişe izin verecek kadar saydam tehlikeyi uzak tutacak kadar sağlam olması gerektiğini vurguluyor H.Cloud Sınırlar kitabında. Sınırları belirmemenin bir ihtiyaç olduğunu düşünüp bize güvenli alan sağladığını unutmayalım . 


Seda Turhan
Psikolog | Aile Danışmanı 

Kitap önerileri:
Sınır Var Sinir Yok-Akademisyen Anne
İyileştiren Sınırlar -Psikonet
Sınırlar-Henry Cloud

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *