Bizim Sevdamız Ondan Büyük

Asuman sen şimdi arabalı vapurun güvertesinden
Denize bakacaksın ya, ciddiye alma.
Bizim sevdamız ondan büyük.
Mükremin Çıtır-Bir Demet Tiyatro

Bilinir ki her peygamber çocuk veya gençken çobanlık yapmıştır. Allah, çobanlık yapmadan ve imtihan olmadan bu büyük ve kutsal önderliği hiçbir peygambere vermedi. Bundandır ki insan da sadece doğmakla insan olamıyor. Mesela bedenini beslediği gibi ruhunu da beslemeye ihtiyaç duyuyor ve bunu başardığı müddetçe kendini tamamlıyor. İşte sanat da böyle bir ihtiyaçla ortaya çıkar.

Sanatın resim, müzik, tiyatro gibi birçok dalı mevcuttur. Ancak ne yazık ki bazı sanat türleri pahalı olabiliyor. Mesela tiyatro. Bir sahneniz olmalı. Her oyunda farklı bir dekor kurulmalı ve farklı kostümler kullanılmalı. Tüm bunlar bir yana kendini bu işe adamış, geceli-gündüzlü çalışan idealist bir ekibiniz olmalı… 

Gümüşhane gibi nüfus yoğunluğu bulunmayan şehirlerde tiyatro, ancak büyük şehirlerden turne ile gelen oyunlar ile halkla buluşurdu. Bir de televizyonlar sayesinde izleyebildiğimiz “Deve Kuşu Kabare” ,  “Bir Demet Tiyatro” gibi usta yapımlar olurdu. 

Günümüzde özellikle üniversite öğrencilerinin diline pelesenk olmuş “şehrin sosyal olanaklarının kıtlığı” söylemi artık tarih oldu. Gerek sinema salonları, gerek yıl içerisinde yapılan kültürel etkinlikler, gerekse Sema Doğan Parkı ve çeşitli kafeteryalar ile sosyal bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu ilerleyişe en değerli katkılardan biri de genel sanat yönetmenliğini Mesut BUDAK’ ın yaptığı “Gümüşhane Sanat Tiyatrosu” ile sağlanıyor. 5 yıldır birçok oyun sahneleyen ekip, köy çocuklarını tiyatro ile tanıştırmak gibi idealist işlerin yanı sıra turneler yaparak sayısız seyirci ile sanatı ve hayatı paylaşmanın gururunu yaşıyor.

Gümüşhane’nin hem sosyal hayatına hem de kültürel gelişimine değerli bir katkı sunan ve aynı zamanda gittikleri her şehirde güzide şehrimizin tanıtımına da destek olan “Gümüşhane Sanat Tiyatrosu’na” canı gönülden teşekkür ediyorum.

Başta Gümüşhane Üniversitesi olmak üzere şehirde bulunan bütün kamu kurumlarının büyük sevdaları insana dokunabilmek, insanların kendilerini bulmalarına, hayattan tad almalarına, kültürel birikimlerini geliştirmelerine yardımcı olarak hayatı ve sanatı paylaşmak olan bu dinamik ekibe her türlü desteği sağlamaları halk olarak en büyük beklentimizdir. 

20 Aralık Perşembe günü saat 19:30’ da Kültür Müdürlüğü binasında bulunan Atatürk Kültür Merkezimizde oynayacakları “İşkili Memo” adlı oyuna herkesi davet ediyorum. Ben de orda olacağım. Şimdiden iyi seyirler.

YORUM EKLE