Salmastrasız Çözümlerde TPM Mühendislik Kalitesini Keşfedin

Salmastrasız Çözümlerde TPM Mühendislik Kalitesini Keşfedin

Manyetik tahrikli (salmastrasız) santrifüj pompaların yapısı gereği, akışkan kapalı bir hazne içerisinde hapsolur ve pompa sıfır kaçakla çalışır. Sağladığı avantaj nedeniyle manyetik pompa çeşitleri farklı ölçeklerdeki işletmelerde özellikle kıymetli ve/veya tehlikeli kimyasalların transferi sürecinde sıklıkla kullanılmaktadır. Agresif ve tehlikeli kimyasalların neden olabileceği kaçakların önüne geçerek ortamın ve kişilerin tehlikeli kimyasallardan zarar görmesini engellerler. Uygulamanın gereksinimi olan basınca göre plastik (Polypropylene ya da PVDF) veya döküm gövdeli (içi ETFE kaplı) olarak tercih edilmeleri mümkündür. Uzun yıllardır Finish Thompson markasının Türkiye mümessilliğini yürüten TPM Mühendislik kullanılacak kimyasalın ve malzemenin uyumluluğuna gör hem BSP dişli hem flanş bağlantılı modelleri stoklarında bulundurmaktadır.

Manyetik Pompa Nedir? Neden Kullanılır?

Manyetik pompa sıvıların bir yerden bir başka yere aktarılması ve sirkülasyonu amacıyla kullanılır. Aktarılacak sıvılara uygun farklı türleri vardır. Sıvıların kullanıldığı hemen her sürece manyetik pompa çeşitleri dahildir. Tehlikeli, yanıcı, agresif ve parlayıcı sıvıların pompalanacağı durumlarda manyetik pompa kullanılması zorunludur.

Temel manyetizma esası, manyetik pompaların çalışma prensibini oluşturur. Elektromanyetik indükleme yasası dahilinde elektrik akımı manyetik alanla kuvvet oluşturmayı başarır. Normal pompanın içinde oluşan kuvvet, tahrik mekanizmasıyla beraber sıvı çarkının dönmesinde önemli bir rol üstlenir. Diğer yandan sıvılar doğrudan çarkın içinden geçtiğinden pompaların içinde bazı sızdırmazlık elemanları olmak zorundadır. Bununla birlikte manyetik pompa söz konusu olduğunda bu tasarım kriteri geçerliliğini kaybeder. Bu pompalar sıvı çarkının dönüşü için ihtiyaç duyulan kuvveti doğrudan manyetik alanla sağladığı için arada tahrik elemanları kullanımını ortadan kaldırır. Elektriğin üzerinden aktığı elemanlar tamamen kapalı bölgede muhafaza etmekte olup sıvı çarkının döndüğü mil üstünde bulunan mıknatıs aracılığıyla manyetik kuvvet aktarılmaktadı.

Varil pompası ise akışkanların kapalı kaplardan transferini sağlamak için üretilen uzun borulu pompalardır. Pompa borusu akışkanın bulunduğu kapalı kaba daldırılarak transfer işlemi yapılır. Varil pompalarının diğer pompalardan en büyük farkı, motorunun akışkanın dışında kalmasıdır.

Manyetik Pompaların Avantajları Nelerdir?

Manyetik pompa kullanmak, sızdırmazlık ekipmanlarına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdığından son derece avantajlıdır. Bu nedenle diğer pompalarda olduğu gibi sızdırmazlık ekipmanlarında zaman içinde aşınma ya da çeşitli tehlikelere neden olma gibi durumlarla karşılaşılmaz. Diğer yandan bu tür ekipmanların kullanıldığı pompalara düzenli bakım yapılması gerekir. Çünkü yanıcı, toksik, parlayıcı, radyoaktif, insan sağlığına veya çevreye zararlı kimyasalların söz konusu olduğu uygulamalarda en küçük bir sızıntı oluşması dahi çok ciddi tehlikeler yaşanmasına neden olabilir. Manyetik pompa kullanıldığında bu tür risklerin tümü minimize edilir. Manyetik pompaların kullanıldığı uygulamaların bakım maliyeti düşüktür ve bakım periyotları uzundur. Bu yüzden normal şartlar altında manyetik pompa çeşitleri bakım - onarım, tamir gerektirmeksizin uzun süreli kullanım imkanı sağlarlar. Bunun sonucunda işletme maliyetleri düşürülebilir. Üstelik manyetik pompaların montaj işlemlerinin diğer pompa çeşitlerinin bir çoğuna göre çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilir.

Manyetik Pompa Özellikleri

Manyetik pompalarda mıknatıslar tarafından üretilen bir manyetik alanın desteklediği, kapalı bir mahfazada yer alan dönen bir pervane vardır. Kalıcı mıknatıslar pompanın tahrik tertibatına bağlanır. Tahrik mıknatısı ise ikinci bir şafta bağlanır. Motor açıldığında mıknatısı geri çevirir. Motor mıknatısından gelen manyetik kuvvet pervanedeki mıknatısı ve pervaneyi döndürür.

Manyetik pompaların; her tür kimyasalda, hidroklorik ve sülfürik gibi asitlerde, sodyum hidroksit türü bazlarda veya korozif etkisi bulunan kimyasallarda kullanılması mümkündür. Bunların yanı sıra tehlikeli madde taşıyan tankerlerin dolum ve boşaltım işlemlerinde de manyetik pompa çeşitleri kullanılabilir.

Manyetik pompa çeşitlerinin kullanıldığı diğer alanlar arasında; mekanik saltmastra malzemelerinin aşınmasına yol açabilecek sıvıların kullanıldığı uygulamalar, nükleer tesislerde reaktör beslemesinin yapıldığı prosesler ile ultra saflık derecesine sahip sıvıların kullanıldığı yerler sayılabilir.

Çift diyaframlı hava pompaları ise yüksek viskoziteli, agresif ya da korozif akışkanlar dahil olmak üzere her çeşit ürünün transferinde kullanılabilirler. Çift diyaframlı havalı pompa çeşitleri; ilaç, gıda, seramik, kozmetik, arıtma tesislerinde, kesim tesislerinde, boyahanelerde, kimya ürünlerinde, tersanelerde ve madencilik sektörü gibi endüstrinin birçok alanında kullanımı sıklıkla tercih edilen pompalardan biridir. Basit çalışma prensibi ve emiş kabiliyetine sahip olması nedeniyle diyaframlı pompa çeşitleri ağır endüstri uygulamalarındaki talepleri üst düzey performansla karşılayabilirler.

Gıda, kozmetik, ilaç gibi hijyenik bir ortam sağlanma konusunda kaygının söz konusu olduğu sektörlerde, genellikle pompalanacak akışkanın kimyasal uygunluğuna göre 316 Paslanmaz Çelik ve FDA-uyumlu Polypropylene malzeme gövde seçeneklerinin kullanılması önerilir. Bu pompaların özelliği, kendinden emiş kabiliyetine ve kuru çalışma özelliğine sahip olmalarıdır.

Diğer pozitif deplasmanlı pompaların aksine, pompanın basma hattı herhangi bir sebepten dolayı kapandığında pompa da durduğundan dolayı bu durumun pompaya zarar vermesi söz konusu değildir. İçinden pompanın büyüklüğüne bağlı olarak katı partiküllerin geçmesi de mümkündür. Şarap, meyve suyu, ketçap, şampuan, sıvı sabun, el kremi, diş macunu, sirke, balık yağı, mısır şurubu, gliserin ve boya bazı kullanım alanları arasında sayılabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER