Ekmeğine sahip çık

Sofralarımızda her öğün onlarca insanın doyabileceği kadar gıdalar israf olmaktadır. Dünya üzerinde bir günde yüzlerce çocuğun açlıktan öldüğü düşünülürse durumun vahameti daha da ortaya çıkacaktır. Buna karşılık olarak ülkemizde özellikle ekmek israfına karşı önemli kampanyalar da yürütülmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının konu üzerinde hassasiyet göstererek çeşitli çalışmalar yürüttüğü görülmektedir. Yapılan kampanya ve etkinliklerle özellikle ekmek israfının önüne geçmeye çalışmaktadır. 

Bir vatandaş olarak hepimize görev ve sorumlulukların düştüğü kaçınılmaz bir gerçektir. Bu konuda ilkokul ders kitaplarının arka kapaklarında yer alan bilgiler bizim için aydınlatıcı olabilir: "Ekmeği çöpe atmayın. Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmekle 500 okul yapılabilir" (2014-2015 eğitim öğretim yılı Meb ders kitabı arka kapak). Bir ekmek üretiminin dünyamıza faturası oldukça pahalı olduğu düşünülürse bu konunun önemi anlaşılabilir. Ekmek israfını basit ancak etkili tedbirlerle önlemek mümkündür. Bu tedbirleri şöylece sıralayabiliriz: 

Günlük olarak ihtiyacımız kadar ekmek alınmalı. 

Aldığımız ekmeği poşette saklayarak daha uzun tüketimi sağlanmalı. Daha uzun süre saklayacaksak derin dondurucuda muhafaza edilmeli. 

Mümkünse dilimleyerek tüketilmeli. 

Kuruyan ekmekler buhar ile yumuşatılarak tüketilmeli. 

Bayat ekmekler de yemek, pasta veya tatlı yapımında kullanılarak israf önlenmeli. 

Görüldüğü gibi ekmeğimize sahip çıkmak bizim elimizde. Yazımı, son günlerde duyduğum ve beni derinden etkileyen bir cümle ile bitirmek istiyorum. Ekmeğin pahalı olduğundan şikâyet eden bir dostuma diğer bir dostum şöyle cevap verdi: belki gün gelecek şöyle diyeceğiz; ekmek olsa da üç katı pahalı olsa.

Bir Reçete: İsraf şükre zıttır ve nimete karşı hasaretli bir istihfaftır.
 

YORUM EKLE