FASULYE BAHÇESİ GÜMÜŞHANE

Ağustos sonu,
o vadi senin, bu vadi benim.
Gümüşhane vadileri yemyeşil.
Çitlerle çevrili avlular.

Dam boyu sırıklara tutunmuş
allı-morlu çiçek açmış  fasulyeler.
Fasulye çiçeklerinin rengine vurgunum.

Sarmaşık gibi aniden 
dal salıveren fasulyeler. 
Taze veya yeşil fasulye
çeşit çeşit.
Ayşekadın, çalı fasulyesi 
en bilinenleri.
Şimdilerde kilosu 70.
Mutfakların prensesliğine 
yükselmiş birden.
MİLLİ YEMEK KURU…
Milli yemeğimiz kurudur.
Yanında biraz pilav ve turşu.
Menü tamamdır.
Ancak taze fasulyenin 
sağlık özellikleri 
göz ardı edilmektedir.
Antioksidanları sayesinde  
vücudumuzun hücrelerini korur.
Güçlü kalp dolaşım sistemi için
potasyum ve magnezyum gibi
elementlerin kaynağı.
Esasında fasulye, nohut, 
mercimek,bezelye bütün baklagiller 
magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır.
Ayrıca taze fasulyenin 
idrar söktürücü etkisi vardır.
Etkisi yapısındaki 
potasyum elementinden…
Unutmayalım yeşil sebzeler 
C vitamini kaynağı.
Neredeyse 20 miligram.
C vitamini ısıya hassas bir vitamin.
Çok uzun süre pişirildiğinde 
kısmen yok olur.
FASULYENİN FAYDALARI
Taze fasulye her zaman pişirilmelidir.
Taze fasulye lif zengini bir sebze.
Üstelik yüz gramlık bir porsiyonda 
yalnızca yaklaşık 25 kalori.
Bitki bazlı protein, lif ve 
çeşitli vitamin ve mineraller zengini.
Özellikle vegeteryanların tercihi.
Doğu Karadeniz insanı
Fasulyenin her türlü yemeğini yapar.
Turşusu,kavurması, diblesi…
Bu mevsim taze fasulye zamanı.
Tadına doyum olmayan sebze fasulye.

YORUM EKLE