Film Mirası Gümüşhane

2010 yılında Gümüşhane'ye ait video görüntüleri varmı sorusu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğümüze gitmiştim. İlgili bir müdüre talebimi iletip uzun uzun sohbet etme fırsatı bulmuştum. Lakin arşivin açık olmadığını, dijitalleştirme ve kataloglama çalışmalarının ilerleyen yıllarda yapılacağını belirtmişti. 

Bugünlerde edindiğim yeni bir bilginin heyecanı ile hemen bakanlığımız sitesini incelemeye başladım. Nihayet bakanlığımız arşivleri dijitalleşmiş ve erişime açılmıştı. 

Benim için en güzeli "1961 yılı Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 43'üncü yıl dönümü" kutlamalarından  görüntüleri de erişime açılmış olmasıydı. 

Gümüşhanenin O yıllarını doyasıya yaşayanlar, kendilerini direk etkiliğin içerisinde bulabilir, tanıdıkları, arkadaşları vb. etrafındaymış gibi hissedebilirler. Döneme damgasını vuran Gümüşhaneliler, hepsi orada Vali Mustafa Karaer, ...). Yıllarca baktığımız siyah beyaz fotoğraf karelerinin bir kısmını video halinde görmek gerçekten mutluluk verici.

Gümüşhane için en çoşkulu kutlanan etkinliği şüphesiz kurtuluş etkinliği idi. Hitabetler, şiirler, halk oyunları, düşman işgalinden kurtuluşunun tiyatral gösterisi, şehrin anahtarının hediye edilmesi, vb. daha nice etkinlikler. Geçiş yapacak araçlar Ali Beyler mevkisinie kadar uzanır sıralarını beklerlerdi. Geçiş alanında araç üzerindeki yetkililer, çeşitli ikramlar dağıtırlardı halkımıza. Çocuklar ise en çok Bakkalcılar Cemiyetinin aracını beklerlerdi. Kurtuluşun hediyesi belki bir çikolata, belki bir sakız yada Gümüşhane'nin ta kendisi.

Videoya yansıyan tarihi belge niteliğindeki diğer bir görüntü ise Atatürk Büstünün açılış töreni. 

Detayları çok daha artırabiliriz ama lafı daha uzatmayalım, sizleri video ile başbaşa bırakalım.

Bakanlığımıza ve emeği geçen tüm personellere teşekkür ediyorum. Umarım tozlu raflarda daha nice videolarımız vardır. Sabırla bekleyeceğiz.

Araştırmacı yazar : Adem Ezber

http://filmmirasim.ktb.gov.tr/tr/film/gmhanenin-43nc-kurtulu-yl-dnm

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yavuz Kaya
Yavuz Kaya - 1 yıl Önce

Adem bey, az laf çok icraat var sizde. Alkışlarımız size. Gözlerimiz doldu.

kenan okumuş süleymaniyee
kenan okumuş süleymaniyee - 1 yıl Önce

adem kardeşim katkılarından dolayı teşekkürler,