GENÇLİĞE EMANET EDİLEN CUMHURİYET (!)

Bugün çok anlamlı bir bayramı derin acılar yaşayarak yüreğimiz buruk bir şekilde kutluyoruz.Aslında Resmi ve Dini Bayramlar sevinç ve coşku içerisinde kutlanılmalı dediğinizi duyar gibiyim.

Ancak son yıllarda ülke olarak yaşadıklarımız ortada iken vatan için toprağa düşen şehitlerimizin varlığı,canlı bombalarla masum yurttaşlarımızın hayatlarını kaybetmeleri maalesef sevinmemi  engelliyor.

Sosyal medyaya baktığımda çok güzel bayram mesajları dikkatimi çekiyor. 92 yıla ulaştığı cumhuriyet Bayramımız için tasarlanan logoları çok beğendiğimi ifade etmeliyim.

Yurdum insanının yazdıklarına ve çizdiklerine gönülden katılıyorum. Ancak bu bayram bir kaç cümle ile geçiştirilecek gibi görünmüyor benim nazarımda.

Ülkemizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun başlatmış olduğu mücadelenin vermiş olduğu o eşsiz savaşın ulaştığı noktanın adı "Cumhuriyettir" dostlarım.

İnternetin özgür ansiklopedisi  "Vikipedi" de "Cumhuriyetin ilanı" başlıklı tanıma baktığımız zaman şunları görmemiz mümkün. "Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919'da Osmanlı hükümeti tarafından, bölgede düzeni sağlaması için devletinin bir gemisi ile Samsun'a gönderilmiştir. Ülkenin çoğu ilinde kongreler düzenlemiş ve "Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Milletin egemenliğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." ilkesiyle, yurdun her tarafından gelen ulus temsilcilerini 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplamıştır. (...) "

Bu cümleler bugün daha da anlamlı hale gelmiş durumda. "Cumhuriyet" mi yoksa "Başkanlık" sistemi mi ekseninde tartışmalar devam ede dursun bir kaç gün sonra sandık başına gidecek vatandaşlarımızın vereceği kararla tüm bu konulara açıklık getireceği kanaatindeyim."

Mustafa Kemal'in Yüce Türk Milleti için en uygun yönetim şeklini Cumhuriyet olarak tayin etmesinin üzerinden 92 yıl geçmiş durumda.

Cumhuriyet, halkın egemenliği, kendi elinde tuttuğu devlet biçimidir. Cumhuriyet yönetiminde, devlet, vatandaşların temsilcileri vasıtasıyla yönetilir. Cumhuriyet, günümüzde demokrasi ile aynı anlamda da kullanılır. Genellikle, saltanat, ya da hanedan yönetimi içermeyen, toplumun, bir krala, ya da gruba itaat etmediği, tabi olmadığı yönetimlere verilen addır.

Atatürk, “Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı. Bu noktada, yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi, bunun dışında düşünmek istemiyorum.” demiştir.

Cumhuriyet rejimi, her şeyden önce kişi, zümre ve sınıf yararını değil, kamu yararını ön planda tutan, kamu yararına dayanan, bir yönetim şeklidir. Ancak ülkemizde, çok partili dönemde, halkın bu alanda, tam yetkili olduğunu söylemek çok zordur. Çünkü halkımız, Yıllardır. Parti Genel Başkanları ve yönetimlerinin tespit ettiği adayları seçmek zorunda bırakılmıştır. Hatta tercih bile yapmasına, müsaade edilmemiştir.

Cumhuriyetimiz açısından, en büyük tehlike ise son yıllardaki, kutuplaşma ve saflaşmadır.Bu kutuplaşma ve saflaşmaya, kurum/kuruluşlarda, basında, iş dünyasında, siyasette, sivil toplum örgütlerinde, sendikalarda ve halkımız arasında tanık oluyoruz.

Atatürk ve cumhuriyetin, kim/kimler tarafından, nasıl yok edilmeye çalışıldığını gördükçe, vatanını seven, her Türk, geleceği açısından kaygılıdır. Bu karamsarlığın yaşanmaması için, Türk halkının aydınlanması, okuması ve bilinçlendirilmesi gerek, Atatürk ve cumhuriyet, akıl ve bilim, kültür ve sanat, kısacası toplumun tüm bu değerlerinin birlikte paylaşmasını bilmesi gerek.

Cumhuriyetimizin yıkılmaması, ayakta durması ve güçlenebilmesi için, herkes üzerine düşen fedakarlığı yapmalıdır. Türkiye, dünya devletleri arasında, önde gelen ülkelerden biri haline gelmelidir. Bu ülke, Atatürk’ün, Türk gençlerine emanetidir ve cumhuriyeti korumada en büyük görev de gençlere düşmektedir.

Yazıyı atamızın şu muhteşem sözleriyle bitirelim. “ Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!”

Cumhuriyet Bayramımız  kutlu olsun…
YORUM EKLE