GÜMÜŞHANE KÖYLER DESTANI

Gümüşhane Merkez olmak üzere Kelkit, Şiran, Torul, Kürtün, Köse ile 6 ilçe, yine Gümüşhane Merkez 92, Kelkit 77, Şiran 64, Torul 37, Kürtün 34 ve Köse 14 olmak üzere 318 köy, Gümüşhane Arzularkabaköy, Kelkit Deredolu, Gümüşgöze, Öbektaş, Ünlüpınar, Söğütlü, Şiran Yeşilbük ve Kürtün Özkürtün olmak üzere 8 beldeden oluşan ata yurdumuzdur.

Sılada olduğumuz halde her an özlediğimiz, üzerine şiirler karaladığımız, gurbet elde olsaydık hasretine nasıl dayanabilirdik diye iç geçirdiğimiz, yıllardır kopmadığımız, kopamadığımız ana kucağımız, baba ocağımızdır Gümüşhane.

Hemen her gün Harşit’in sesiyle uyandığımız, günde bilmem kaç kez Kuşakkaya’yı gördüğümüz, hasretini nakış nakış ördüğümüz Ahmed Ziyaüddin, Çağırgan Baba ve Pir Ahmet’in maneviyatının çepeçevre sardığı belde-i şahanedir Gümüşhane.

Bu yüzden olsa gerektir ki Sabri Özcan San’dan sonra belki de üzerine en çok eser verdiğim mübarek topraklarımızın yer aldığı coğrafyadır Gümüşhane.

Kürtün Özkürtün’den, Şiran Yeşilbük’e (Korzof), Torul Altınpınar’dan (Zermut) Köse Salyazı’ya, Arzularkabaköy’den Kelkit Deredolu, Gümüşgöze, Öbektaş, Ünlüpınar (Pekün) ve Söğütlü’ye (Eliç) uzanan bir çınarın dalları, yemyeşil yapraklarıdır Gümüşhane.

İşte bu yüzden olsa gerek rahmetli Recep Amcamın Trabzon Arafilboyu Mahallesindeki yirmi sekiz metre karelik evinde her gece rüyasında gördüğü mahrum yerdir Gümüşhane.

Cedde Osman’dan Paşa Akçay’a, Deli Abdul’dan Akhisarlı Kör Fayık’a, Simsar Selahattin Okumuş’tan Hamamcı Halit Anaral’a, Güzeller’de İslam’ın Zikri’den Kemençeci Temel’e, Papaz Kamil’e ve Mesire’nin altında kurduğu atlama kulesinden havalara süzülen Dağların Delisi Kayakçı Muzaffer’e uzanan bir kutlu masalın gözyaşlarıdır Gümüşhane.

Bıcık Aydın’dan hemen her sabah ‘Gıggıryin aldın mı’ küfrünü yerken diğer yandan valilik önünde sala çeken Bahçecikli Selami’ye Kırmızı Koltuk’ta çay ısmarlamanın, Rahmetli Mahmut ve Ergun’la Kemaliye Camiinde aynı safta yer almanın hoş tadıdır Gümüşhane.

Ve yine Gümüşhane Rahmetli Erdemir Akagün’le çayını yudumlarken bu şehrin eksik yanlarını hasbıhal etmenin bir diğer tadıdır.

Uzunca bir vadi arasında kalan insanların dar hayallerini Kuşakkaya ve Canca’nın ardına iletmelerinin ne kadar zor olduğunun bilincidir aynı zamanda Gümüşhane.

Gitgide yok olan bahçelerde otuza yakın çeşidiyle elma ve armudun bugün kökünün kuruduğunu maalesef görebilmenin, lezzet pınarı olan pestil ve kömenin glikoz zehrine teslim olduğunu görmenin acı reçetesidir Gümüşhane.  

San’ların dükkânında alışveriş, Fikri ve Mehmet Karabeyoğlu ile hasbıhal, Hicabi Ataç’la sohbet, Kaleli Cemal Alemdar’la bir muhabbet faslı, Lezzet Lokantası’nda bir haşlama tadı, Yaşar Yağmur’la iki kelam, Lütfullah Kantek’ten bir akıl alış, Turan Tuğlu’dan nasihat, Hacı Erkan Kocatürk’ten bir dörtlük dinlemektir Gümüşhane.

İşte bu Gümüşhane üzerine yazıldı bütün kitaplar, bu şehir üstüne yakıldı en acı türküler. Şimdi yirminci kitabı Gümüşhane Köyler Destanı ile evlerinize misafir olacak olan bendenizin bu tatlı heyecanını yaşadığı yerdir Gümüşhane. Bu eserimde gezip görme imkânı bulduğum Gümüşhane köyleri ve ilçelerini kaleme aldım. İnşallah bir başka eserimde 318 köyümüzün tamamını kaleme almak nasip olur.   

Kitap bedelleri çok arttığı için 0530 607 29 29 nolu telefonuma whatsaptan adres yazan hemşerilerim sipariş verebilirler. Kargo dâhil 75 TL ile bu eserimize sahip olabailirsiniz. Yazması benden, destek vermesi sizlerden.

YORUM EKLE
YORUMLAR
NECMETTIN ERYILMAZ
NECMETTIN ERYILMAZ - 1 yıl Önce

Ağzına yüregine sağlık Sağolasın var olasın Yaşattın o Günlerı bıze