Akçay TÜRKAV’a konuk oldu

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Gümüşhane Şubesi tarafından “Türk Kahvesi, Kırmızı Koltuk, Gümüş Kalem” konseptiyle her ay gerçekleşen ayın konuğu programında Ekim ayının konuğu 24 yıldan bu yana Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanlığı yapan İsmail Akçay oldu.

Akçay TÜRKAV’a konuk oldu

Özel İdare İş Merkezinde bulunan TÜRKAV Gümüşhane Şubesinde düzenlenen programda Akçay, kentte görev yapan basın mensupları ile bir araya gelerek sorulan soruları yanıtlaması ile birlikte yerel ve ulusal birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. 

“Şu anda Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Berlin'deki Ticaret ve Sanayi Odası düzeyinde hizmet veriyor”

“Ticaret ve Sanayi Odası başkanı olarak odanın çalışma alanları ve imkanları çerçevesinde en iyisini yapmak için gayret ettim emek verdim, yaptık- yapamadık bu kamuoyunun takdirindedir” diyen Akçay, “Asli görevimiz üyelerimiz ve devletimiz arasında köprü olmaktır. Üyelerimizin ticari hayatlarında devletimize ulaştırmaları gereken evraklar, kayıtlar ve belgeleri zamanında en hızlı ve en iyi şekilde sunmaktır. Tüm bu çerçevede hizmet kalitesi önemlidir. Bunun için hizmet ölçme ve değerlendirmeyi yapan bağımsız kuruluşlar var ve biz de onlara müracaat ettik. Bu noktada bizim hedeflediğimiz akredite oda olmaktı yani gelişmiş dünya ülkelerindeki sanayi ve ticaret odalarıyla aynı kalitede hizmet verme seviyesine gelmek istiyorduk. Akreditasyon önemli ve zorlu bir süreç zorlu aşamalardan ve sınavlardan geçilmesi gerekiyor ve tüm aşamaları başarı ile atlattık. Yani şu anda Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Berlin'deki Ticaret ve Sanayi Odası düzeyinde hizmet veriyor. Bunu ben değil bağımsız denetleme kurulu diyor” dedi.

“Ovit Tüneli’nin esamesi okunmazken biz Zigana Tünelini gündeme getirmiştik”

Bugün Gümüşhane’de hayata geçirilen eserlerin tamamında onları gündem yapma konusunda emekleri olduğunu ifade eden Başkan Akçay, kentin gelişmesinde öncülük etme noktasındaki emeklerinin yadsınamaz olduğunu belirterek, “Ovit Tünelinin henüz esamesi okunmazken biz ticaret ve sanayi odası olarak Zigana’ya yeni bir tünel yapılması gerektiğini ve bu tünelin masrafını 5 yıl içerisinde devlete geri dönebileceğine dair basın açıklamamız ve ilimize gelen bakanlara verdiğimiz dosyalarda var. Çevre yolu, Harşit Çayının ıslahı, demiryolu, barajlar, sulama kanalları gündeme taşıdığımız konulardandır” diye konuştu.

“5. bölge teşvikleri Gümüşhane’de yatırım yapmayı cazip kılmıyor”

Gümüşhane’nin kalkınmada öncelikli ve geri kalmış illerden birisi olduğunu ve bu nedenle de en büyük teşviği hak eden illerden birisi olduğunu dile getiren Akçay, “Teşviklerin uygulanabilmesi için bir yerleri eleştirerek değil talep ederek söz konu haline getirdik. Gümüşhane kalkınmada öncelikli iller arasında 5.bölgede ama bizim hakkımız 6. bölgedir. Mutlaka teşvik bölgesi olarak 6. bölgeye alınması gerektiğini Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki toplantılarda da dile getirdik. Bunu hala dile getirmeye devam ediyoruz Gümüşhane’nin 6. Bölge teşviklerinde istifade etmesi şart kalkınması için. Çünkü 5. bölge teşvikleri Gümüşhane’de yatırım yapmayı cazip kılmıyor” ifadelerini kullandı.

“Bakanlık bizden üç yer istedi ve uygun görülen yer Harmancık olarak belirlendi”

1997’de başlayan Organize Sanayi Bölgesi serüvenini de açıklayan Başkan Akçay, “Organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi bölgelerinin kurulması ile ilgili Bakanlığımızın çeşitli şartları var. Örneğin ilk şartlardan biri 750 dekar bir alan olması ve mümkünse kamulaştırma olmamasıdır. Şuan organize sanayi bölgesi için belirlenen bölgeyi biz belirlemedik. Bakanlık bizden üç yer istedi ve uygun görülen yer Harmancık olarak belirlendi. Yeni bir küçük sanayii sitesine Gümüşhane’nin ihtiyacı var mı? Var. Bunun için bir fizibilite çalışması yapıldı ve ihtiyacı olduğu belirlendi. Ardından sanayi esnafımızla kooperatif kuruldu ve oda olarak belirlediğimiz yer un fabrikasının arkasında karayollarının terk ettiği bir alan var 45 dönüm civarı yanından 22 dönüm civarında özel mülkiyet var. Daha sonrası da 45 dönümlük arazinin karayollarına ait olduğunu ve sürecin uzayacağı kanaatine varıldı ve çalışmalarda Harmancık’da bulunan bölge üzerinde yoğunlaşıldı” dedi.

“Gümüşhane’nin geleceğini turizme bağlı”

İnsanların Avrupa'nın en uzun tüneli olan yeni Zigana Tünelini görmeye geleceklerini ve bunların mutlaka Gümüşhane’ye uğramaları gerektiğinin altını çizen Akçay, “Bizim tek hedefimiz turizm. İlimizin coğrafi yapısı tarım ya da sanayi ile kalkınmaya müsait değil. Gümüşhane’nin geleceğini turizme bağlı. Öteki sektörler de kalkındırmaya etkili olur anca lokomotif sektör turizm olmalıdır. Onun için merkeze turist getirebilmenin yolu Süleymaniye Mahallesini hayata geçirmek ve yine Süleymaniye ile Aysimi balık tesisi arasında bir yayla kent kurmamız lazım. Bu bizim hayalimizdir. Çadır kampı için ayrı yaylakent için bungalov evler tipinde Trabzon’da olan Haçkalı Baba Yaylası gibi yerlerden örnek alarak turizmin kapılarını aramamız lazım. Zigana Tüneli ile turizmin canlanmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

Program GTSO Başkanı İsmail Akçay’ın TÜRKAV Gümüşhane Şubesi’nin “Şeref Defterini” imzalamasının ardından sona erdi.

Programa TÜRKAV Gümüşhane Şube Başkanı Ercan Küçüköner, İl Genel Meclis Üyesi Kemal Emiroğlu ve Gümüşhane basınının temsilcileri katıldı.

Haber: Zeynep KAYA – Kuşakkaya Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2022, 23:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER