Alt Gelir TOKİ Konutlarında Neler Oluyor?

Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) Başkanı Selim Nas, TOKİ tarafından geçtiğimiz yıl teslim edilen alt gelir grubu konutlarda yaşanan sıkıntıların had safhaya ulaştığını söyledi.

Alt Gelir TOKİ Konutlarında Neler Oluyor?
Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) Başkanı Selim Nas, TOKİ tarafından geçtiğimiz yıl teslim edilen alt gelir grubu konutlarda yaşanan sıkıntıların had safhaya ulaştığını söyledi.

Yaptığı açıklamada alt gelir grubundaki vatandaşlar için yapılan bu konutlardan şartları uymayan kişilere de konut satışı yapıldığını iddia eden Nas, “Yüzün üzerinde konut tamamen sözleşmelere aykırı bir şekilde 3 şahıslara kiraya vermektedirler. Daha önce kura ile belirlenen ev sahiplerinin yaklaşık 3/2 si kendi adına olan konutlarda oturmamaktadırlar.” dedi.

Çok sayıda TOKİ sakininin şikayetlerini kendileriyle paylaştığını, ev sahiplerinin yaşadığı sıkıntılar karşısında hiçbir yetkili mercinin bu sıkıntıların gidermesi noktasında sorumluluk almamalarının ev sahibi vatandaşları üzdüğünü dile getiren Nas, kiraya verilen konutlarla ilgili ev sahiplerine TOKİ tarafından düzenlenen gayrimenkul satış sözleşmesinin 5. Maddesini hatırlattı: “Yoksul grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyeceklerdir. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alicinin veya ailesi için ikamet koşulu aranacak olup, alicinin, kendisinin, esinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri fesh edilecektir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecektir. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecektir.”

"EVLER, 3.ŞAHISLARA YÜKSEK BEDELLERLE KİRAYA VERİLİYOR"

Sözleşmedeki 5.maddede konunun çok açık bir şekilde ifade edilmesine rağmen birilerinin uyanıklık yaparak tamamen sözleşmeye aykırı bir şekilde evlerini 3.şahıslara yüksek ücretle kiraya verdiklerini dile getiren Nas, gerekli denetimlerin yapılmaması sonucu ortaya çıkan bu olumsuz durumun yüzlerce ihtiyaç sahibi aileyi de mağdur ettiğini söyledi.

Kura çekimi öncesinde gerekli araştırma yapılmadan, ihtiyacı ve şartları tutmadığı halde birçok kişinin dar gelirliler için yapılmış konutlardan ev sahibi olmalarına göz yumulduğunu öne süren Nas, yüzlerce dar gelirli ailenin ise bu adaletsizlik yüzünden ev sahibi olma imkanını kaybettiklerine vurgu yaparak, “Buradan yetkililere sesleniyoruz lütfen gerekli denetimleri yaparak sözleşmeye aykırı davrananları tespit edilerek gerekli adli ve idari soruşturmanın bir an önce başlatılmasını bekliyoruz.” dedi.

İŞTE TOKİ'NİN SORUNLARI

Nas, ayrıca dar gelirli konutlarda 5711 Sayılı mülkiyet kanunu ve site yönetimi yönetmenliğine aykırı bir şekilde yönetimler oluştuğunu da belirterek, “Sonuç olarak bu sitelerde oturan vatandaşlarımızın başlıca istekleri, dairelerin 3.şahıslara kiraya verilmesinin engellenmesi, doğalgaz hattının bir an önce çekilmesi, sokak lambalarının aydınlatılması, kanunlara ve yönetmenliklere uygun site yöneticilerinin seçilmesidir. Mağdur vatandaşlarımızın istek ve sıkıntılarının bir an önce giderilmesi noktasında yetkili mercilerin kısa süre içerisinde adım atmalarını bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2013, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER