Ay-Kadın ve EVSAD Derneklerinden kadınlara özel program

Gümüşhane’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Aileyi, Yetimleri, Kadınları, Engellileri ve Yaşlıları Destekleme Derneği (Ay-Kadın) ve Evde Bakım Hizmetleri Derneği (EVSAD) tarafından kadınlara yönelik program düzenlendi.

Ay-Kadın ve EVSAD Derneklerinden kadınlara özel program

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen program saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“Ailesi, ülkesi ve milleti için yaptığı fedakarlıklarla asaletin ve sevginin simgesi olan kadınlarımız her türlü takdiri hak etmektedir”

Programın açılış konuşmasını yapan Ay-Kadın Derneği Başkanı Dilek Tokmak, kadınlara güzel bir akşam yaşatmak gayesiyle bu programı düzenlediklerini belirterek, “Kadın, hayata başladığımız noktadır, kadın hayattır. Bir toplumun yarısını kadınlar, yarısını erkekler oluşturur. Kadın, annedir, şefkattir, merhamettir. Kadın emektir, çalışan ve üretendir. Kadın, aile ve toplumu aklı ve yüreğine gireceğe taşıyandır. Türk toplumumuzda kadının saygın bir yeri vardır. Orta Asya'da kurulan ilk Türk devletlerinde kadın ve erkek eşit haklara sahipti. Devlet yönetiminde hanların yanında hatun adı verilen eşler de söz sahibiydi. Kadınlar ata binip o kadar güreş gibi ağır sporlar yapar ve savaşlara katılırlardı. Aynı zamanda bizler kadına hanım diye hitap ederiz. Hanım, Türk toplumsal düzenli ve kadın yönetici kraliçe demektir. Ailesi, ülkesi ve milleti için yaptığı fedakarlıklarla önemli roller üstlenen, asaletin ve sevginin simgesi olan kadınlarımız her türlü takdiri hak etmektedir” dedi.

“Her biriniz ayrı ayrı değerli ve kıymetlisiniz”

Gümüşhane Ay-Kadın ve EVSAD Derneği olarak kuruldukları ilk günden beri her zaman kadınların yanında olduklarını vurgulayan Tokmak, “Bizde kadının ayrılığı, statüsü, durumu asla tartışılmaz ve gözetilmez. Sizin her biriniz ayrı ayrı değerli ve kıymetlisiniz. Medeniyetimizin birikiminin inşasında rol alan, dünyamızı daha yaşanabilir, daha huzurlu ve güzel bir yer haline getirmek idealiyle tarihte iz bırakan kadın emekçilerimiz başta olmak üzere güçlü ve kendi hikayesinin kahramanı olmayı seçmiş tüm kadınların gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi ve kadın hakları haklarıyla ilgili konuşan Avukat Çiçek Koyunseven ise 8 Mart’ın Amerika'da tekstil işçisi kadınların çalıştıkları fabrikada öldürüldükleri gün olduğunu hatırlatarak “Bu işçi ve emekçi kadınların hatırasını yaşatmak amacıyla tüm dünyada 8 Mart emekçi kadınları anma günü olarak ilan edilmiştir. Ancak toplum olarak da sürekli acı günler yaşadığımız maalesef ki bir gerçek. Anma günü olmakla beraber biz tüm emekçi kadınların güçlü bir toplum için varlığını sürdürebilmesi amacıyla bugünkü minik eğlenceyi düzenledik” diye konuştu.

“Bir kadın olarak Gümüşhane için, memleketim için mücadele ediyorum”

Şiirlerin okunduğu programda söz alan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı ve Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Arzu Ay da Gümüşhane'de cesaretli kadının çok olduğunu fakat yönetici kesimde yer almakta cesaretlerinin biraz az olduğunu belirterek, “Hayatın içerisinden geçtik. Yeter denildi, sus denildi, bırak artık denildi, sen otur denildi bize. Ve biz oturduk ve biz sustuk. Ama bir yere kadar. Baktık ki ölen bizim çocuklarımız, ülke, vatan bizim vatanımız. Toplumun yarısı da biziz. O zaman ayağa kalkmalıyız dedik. Ve hep beraber ayağa kalktık. Bugün eğer ben bir yönetici ve STK'larda yer alıyorsam kadınlar için, Gümüşhane için, memleketim için mücadele ediyorum. Hiç durmuyorum. 10 senedir muhtarım, 10 senedir uyku nedir bilmem. 3- 4 saati uykuyla geçiren bir 10 yılım oldu. Ben bundan pişman mıyım? Hayır asla. Türk toplumunun kadınları çok uzun bir yıllar önce zaten değer görüyordu, saygı duyuluyordu, insan yerine konuluyordu hatta yönetimdeydi. Ama yıllar geçtikçe asimile oldular. Hatta susturuldular. Fakat Mustafa Kemal Atatürk geldikten sonra bizlere haklar verilmiştir, biz birey olmuşuzdur. Seçme ve seçilme hakkıyla beraber bizler Türk toplumunun yarısı olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluş davasında yer almışızdır. Bunu hiçbir zaman unutmayın. Türk kadını gururludur. Türk kadını gibi kadın yoktur. Vatanını terk etmez, terk etmeyecek de hiçbir zaman. Biz o sınırları hem oğullarımızla hem kocalarımızla hem kardeşlerimize hem de kadın ve anne olarak koruyacağız. Bu memleket bizim, medeniyeti biz kuracağız” dedi.

“Allah sizleri başımızdan eksik etmesin”

MHP ve CHP kadın kollarıyla diğer STK temsilcilerinin de katıldığı etkinliğe eşi ve Kadın Kolları Başkanıyla birlikte katılarak davetli kadınlara şal hediye edip günlerini kutlayan Belediye Başkanı Ercan Çimen de annesini 2 ay önce kaybettiğini hatırlatarak, “Annem her 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yanımda olurdu, ben sahneye çıkarken bana dua ederdi. Artık annem yok. Şimdi annelerim, kardeşlerim, ablalarım sizlersiniz. Allah sizleri başımızdan eksik etmesin” ifadelerini kullandı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün ortaya çıkışının hikayesini anlatan video gösteriminin ardından Gümüşhane beyefendisi sanatçı Oytun Elaman’ın sahne aldığı program çeşitli ikramlarla sona erdi.

Haber: Damla ATMACA

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2024, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER