Belçikalı Smedt: “Araköy ekmeği şuana kadar yediğim en iyi üç ekmek arasına girer”

TV8 ekranlarında yayınlanan ve izlenme rekorları kıran Masterchef Türkiye programında dünyaca ünlü ekşi maya araştırmacısı Belçikalı Karl De Smedt, bugüne kadar yediği en iyi ekmeklerden birisinin Gümüşhane ekmeği olduğunu söyledi.

Ekşi maya ekmek üzerine kütüphane kuran ve dünyanın her noktasında bu konuda araştırmalar yapan Belçikalı şef Karl De Smedt’in Gümüşhane ekmeğiyle ilgili sözleri programa damga vurdu.

Daha önce ekşi mayalı ekmek araştırması için birden fazla kez Gümüşhane’ye gelen ve Türkiye’de ekmek üzerine ekol isimlerden birisi olan Hakan Doğan aracılığıyla geldiği Gümüşhane’de Kürtün ilçesine bağlı Araköy köyünde Ali Bodur’un fırınında yediği ekmeği bugüne kadar yediği en iyi ekmeklerden birisi olduğunu ifade eden Karl De Smedt’in sözleri sosyal medya platformlarında da gündem oldu.

Ünlü şefler Mehmet Yalçınkaya, Somer Sivrioğlu ve Danilo Zanna’nın jüri üyeliğinde gerçekleştirilen programa konuk olan Belçikalı Karl De Smedt’in aralarında Gümüşhane’den götürülen ekşi mayanın da olduğu ekşi maya kütüphanesinden de görüntüler verildi.

Programda konuşan Belçikalı Karl De Smedt, “Dünyanın her köşesindeki ekşi mayaları topluyoruz ve onlar üzerinde araştırmalar yapıyoruz. Bu beni bütün dünyayı gezip, ekşi maya toplayıp onların nasıl yapıldığını, kimin yaptığını araştırmaya yönlendiriyor. Bunların hepsini bir araya getirip üzerinde çalışmalar yaptığımız bir kütüphanemiz var. Ekşi maya kütüphanesi. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş” dedi.

Ekim 2019'da kamera ekibiyle Türkiye’ye geldiğinde Bursa'da fırınları olan ve daha önce Gümüşhane’ye birkaç kez gelen Hakan Doğan'la buluştuğunu anlatan Belçikalı Karl De Smedt, “Bunları araştırmak için bir araya geldik. Bu görevimiz için TÜrkiye'nin güneyine, Uşak'a, Trabzon'a gittik. Bursa'ya gittik. Gümüşhane'ye gittik. Keşfettiğim bir fırın vardı. Yediğim en iyi ekmek diyemem çünkü diğer insanlara saygısızlık olur. Ama gönülden söylüyorum ki şuana kadar yediğim en iyi üç ekmek arasına girer. Bu inanılmaz. Yüzde 100 ekşi mayalı” ifadelerini kullandı.

Kentin 11 coğrafi işaretli ürünlerinden olan Gümüşhane Ekmeği ve Kürtün Araköy Ekmeğinin dünyaca ünlü bir uzman tarafından övüldüğü programın görüntüleri sosyal medyada Gümüşhaneliler tarafından en çok beğenilen ve paylaşılan görüntüler oldu.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2022, 13:44

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER