Coğrafi işaretli ürünlerin turizmde kullanımı anlatıldı

Gümüşhane Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği bölümü ‘Coğrafi İşaretli Ürünlerin Turizmde Kullanımı’ konulu seminer gerçekleştirdi.

Coğrafi işaretli ürünlerin turizmde kullanımı anlatıldı

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya’nın hoş geldiniz konuşması ile başladı.

Gıda mühendisliği, gıda biyokimyası, gıda teknolojileri gibi araştırma alanlarında bilimsel çalışmalar yapan KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün yanı sıra birçok özel sektör danışmanlıkları ve projeleri bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak katıldı. 

Teknoloji ile katılımcıları buluşturan Gümüşhane’ye ait coğrafi işaretli ürünlerin çoğunun başvuru ve tescil süreçlerinde emek veren Prof. Dr. Yıldız, seminer sunumunda şehir şehir Türkiye’deki coğrafi işaret alan değerlere ait bilgileri paylaşmanın yanı sıra Gümüşhane için bu değerlerin sayısının artırılması, farkındalık oluşturularak değer kazandırılması, turizm faaliyetlerine entegre edilerek katma değer oluşturulması gibi hususların önemine dikkat çekti.

Sektör paydaşlarının yanı sıra akademisyen ve öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği seminer, katılımcılardan büyük beğeni topladı.

Konuk konuşmacıya kıymetli bilgilerinden dolayı teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, düzenlenen program hakkında şunları söyledi: “Belirgin bir niteliği veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaretlere ‘coğrafi işaret’ diyoruz. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. Ürünler o yöreyle özdeşleştiğinden yetiştirilmesinden pazarlamasına kadar yörenin ismiyle anılırlar. Gümüşhane ilimiz ülkemizin en zengin değerlere sahip illeri arasındadır. İlimiz şeker fasulyesinden sirona kadar hali hazırda 11 tane coğrafi işarete sahiptir. İlin tanınması ve turizm açısından da büyük önem taşıyan coğrafi işaretlere yönelik çalışmaların artırılması gerekiyor. Gümüşhane ilimizdeki coğrafi işaretli ürünlerin tesciline yönelik başvuru ve tescil süreçlerinde emek veren Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Oktay Yıldız’a bu vesileyle de Üniversitemizde bulunmasından ve öğrencilerimize değerli bilgilerini aktarmalarından dolayı teşekkür ediyorum.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER