Genel sağlık sigortası primleri 1 Nisan’dan itibaren 53 TL oldu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gümüşhane İl Müdürü Eyyüp İslamoğlu, genel sağlık sigortası primlerinin 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren brüt asgari ücretin yüzde 3’ü kadar ödeneceğini, 2017 yılı için genel sağlık sigortası priminin 53 TL’ye düştüğünü söyledi.

Genel sağlık sigortası primleri 1 Nisan’dan itibaren 53 TL oldu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gümüşhane İl Müdürü Eyyüp İslamoğlu, genel sağlık sigortası primlerinin 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren brüt asgari ücretin yüzde 3’ü kadar ödeneceğini, 2017 yılı için genel sağlık sigortası priminin 53 TL’ye düştüğünü söyledi.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte genel sağlık sigortasında farklı gelir seviyesi uygulamalarının kalktığını kaydeden İslamoğlu, yeni sistemde gelir testi başvuru sonucu hane halkı ortalama geliri net asgari ücretin üçte birinden fazla olanların 53 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanacağını söyledi.

Hanehalkı ortalama geliri net asgari ücretin üçte birinden az olanların ise G0 gelir seviyesi yani yeşil kart kapsamında tescil edileceğini, eski adıyla da bu kişiler yeşil kartlı olacağını ve herhangi bir prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanacağını ifade eden İslamoğlu, “Genel sağlık sigortasında tescili bulunan kişilerin tescilleri yeni prim oranına göre güncellenecek. Hiç gelir testi başvurusu bulunmayan kişilerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına giderek gelir testi başvurusunda bulunmaları halinde en son çıkan gelir sonucuna göre genel sağlık sigortası tescilleri tescil tarihinden itibaren güncellenecek. 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren daha önce gelir testi başvurusu bulunanların genel sağlık sigortası tescilleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından otomatik olarak güncellenecek. Bu kişilerin SGK’ya başvuru yapmasına gerek yok. Hiç gelir testi başvurusu bulunmayan G2, G3 gibi gelir seviyelerinden genel sağlık sigortası kapsamında tescilleri bulunan kişilerin de  primleri 53 TL olarak güncellenecek.  Ancak bu kişilerin gelir testine başvurmaları ve gelir sonucunda g0 çıkması halinde tescil tarihinden itibaren genel sağlık sigortası tescil güncellenecek ve yeniden  hesaplanacak. Yeşil kart çıkması halinde geçmiş prim borçları da silinmiş olacaktır. Dolayısıyla hiç gelir testi başvurusu bulunmayan ve GSS kapsamında prim borcu bulunanların Kaymakamlık sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek gelir testi başvurusunda bulunmaları kendi adlarına daha avantajlı olacaktır. 01/04/2017 tarihinden önce genel sağlık sigortası kapsamına alınan ve adına prim tahakkuk edenlerden prim borcu bulunanların genel sağlık sigortası primleri, tahakkuk eden aylık prim tutarının 01/04/2017 tarihinde geçerli olan prime esas kazanç alt sınırının (1.777,50-TL) otuz günlük tutarının %3’üne (53,33-TL) eşit veya daha fazla olması halinde aylık prim tahakkukları (53,33-TL) üzerinden yeniden hesaplanacaktır. Yeniden hesaplanan genel sağlık sigortası prim borçlarının 01/05/2017 tarihinden son ödeme tarihi olan 01/05/2018 tarihine kadar peşin veya taksitler halinde ödenmesi halinde herhangi bir faiz uygulanmayacaktır. Ancak, 01/05/2018 tarihine kadar, güncellenen 01/04/2017 tarihi öncesine ait prim borçlarının kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde söz konusu prim borçlarına 01/04/2017 tarihinden tahsil edildiği tarihe kadar gecikme cezası ve gecikme zammı hesaplanacaktır” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER