‘Gümüşhane esnafı ekonomik krizin yıkıcı etkisi altında’

Gümüşhane Bakkallar ve Manifaturacılar Odası Başkanı Leyla Bostancı, döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, dalgalanmalar, yüksek faizler ve ekonomik krizle mücadele eden esnaf ve sanatkarların siciline bakılmaksızın mutlaka faizsiz can suyu kredisi ile desteklenmesi ve borçlarının yapılandırılması ertelenmesi gerektiğini söyledi.

‘Gümüşhane esnafı ekonomik krizin yıkıcı etkisi altında’

Gümüşhane Bakkallar ve Manifaturacılar Odası Başkanı Leyla Bostancı, döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, dalgalanmalar, yüksek faizler ve ekonomik krizle mücadele eden esnaf ve sanatkarların siciline bakılmaksızın mutlaka faizsiz can suyu kredisi ile desteklenmesi ve borçlarının yapılandırılması ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Yaptığı değerlendirmede ekonominin son dönemde yaşadığı sıkıntıları en çok çarşı, pazar, esnaf ve sanatkârın hissettiğini ve mutlu olmadıklarını kaydeden Bostancı, önceki yıllara göre ticaret erbabının daha bilinçli, daha çok dünyayı, ekonomiyi ve siyaseti takip ettiğini belirtti.

Bostancı, “Bu açıdan analizleri ve tespitlerinin gerekçeleri de son derece rasyonel ve sağlıklı. Hükümetin de bu kesimin sesine özel dikkat verdiğini biliyorum. Ekonomideki daralmanın ve dünya siyasetindeki dalgalanmanın etkisini göz ardı edemeyiz. Lakin ülke içindeki olağanüstü şartları yaşadığımız olayların iç piyasaya daha çok etki ettiği kanaatindeyim” dedi.

“Günde 16 saat çalışıp, evlerine ekmek götürmeye çalışan esnaf ve sanatkarın kepenk kapatacak bir durumla karşı karşıya kaldığı aşikardır”

Ahilik kültürünü yaşatmaya çalışan esnaf ve sanatkârların büyük yaralar aldığını dile getiren Bostancı, “Alışveriş merkezleri ve zincir marketler nedeniyle, sayıları her geçen yıl daha da azalan esnaf ve sanatkârlarımız, ekonomik krizin de yıkıcı etkisiyle, kredisini kirasını günlük giderlerini ödeyemez, vergi ve sosyal güvenlik primlerini yatıramaz, evine ekmek götüremez hale gelmiştir. Esnaf ve sanatkar büyük zorluklar yaşamaktadır. Günde 16 saat çalışıp, evlerine ekmek götürmeye çalışan esnaf ve sanatkarın kepenk kapatacak bir durumla karşı karşıya kaldığı aşikardır. Döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, dalgalanmalar, yüksek faizler ve ekonomik krizle mücadele eden esnaf ve sanatkarların siciline bakılmaksızın mutlaka faizsiz can suyu kredisi ile desteklenmesi ve borçlarının yapılandırılması ertelenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“Esnaf ve sanatkarımız devletin ekonomisini ayakta tutan gönüllü vergi memurudur”

Uygarlık tarihine kültürümüzün armağan ettiği eşsiz değerlerden biri olan Ahiliğin, temellerinin 13’üncü yüzyılda Anadolu topraklarında atılmış olan ekonomik, ahlaki ve kültürel hayatı düzenleyen köklü bir müessese olduğunu hatırlatan Bostancı, “Ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, dürüstlük, alçak gönüllülük, cömertlik, kardeşlik ve yardımseverlik gibi değerleri esas alan Ahiliğin, yüzyıllar boyu milletimizin birliğini ve sosyo-ekonomik düzenini koruyan ve gözeten bir güç kaynağı olduğunu unutmayalım. Din, dil, ırk ayrımı gözetmeden herkesi eşit gören, halkça paylaşımı esas alan bu anlayış ile dayanışma ruhunu ekonomiye yansıtan Ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkârı için altın bir rehberdir. Bu değerleri yaşatma uğraşı veren ve bu kültürü rehber edinen meslek kuruluşlarına bağlı esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere, hayatını alın teri ile sürdüren tüm üreticilerimiz ne yazık ki son birkaç aydır zorluklarla karşı karşıya kalmışlardır. Ahilik kültürü ve bu kültürü yaşatma uğraşı verenler büyük yaralar almışlardır. Esnaf ve sanatkârın piri Ahi Evren Veli’nin ‘Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ düsturu kaybolmuş, pek çok meslek dalı bitme noktasına gelmiştir. Esnaf ve sanatkarımız devletin ekonomisini ayakta tutan gönüllü vergi memurudur” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
YORUMLAR
ergin karaçengel
ergin karaçengel - 6 yıl Önce

Sürekli ağlamak ve devletten yardım beklemek yerine birlik olarak esnafı belli sınıflarda bir araya getirerek daha ucuz mal almasını ve ucuz satmalarını sağlayabilirseniz, marketlerde olduğu gibi ürünlere fiyat etiketi korsanız vatandaşta küçük esnaftan mal almaya başlar.

Ali
Ali - 6 yıl Önce

Vatandaş ne yapsın helede Gümüşhane de en iyisi ölsün başkan...

SIRADAKİ HABER