Gümüşhane’de 4.Ekoturizm Sempozyumu

Gümüşhane’de Zigana Doğa Okulu ve Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi ortaklığında ‘4.Ekoturizm Sempozyumu’ düzenlendi.

Gümüşhane’de Zigana Doğa Okulu ve Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi ortaklığında ‘4.Ekoturizm Sempozyumu’ düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programın başlangıcında fuaye alanında kentin tarihi ve kültürel öğelerinin yer aldığı sergi gezildi. Resimlerin de yer aldığı sergide pestil ve kömeden yapılan gelinlik incelendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kemençe sanatçısı İlyas Parlak’ın verdiği mini konserle başlayan sempozyumun açılışında konuşan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, dünyada kitle turizminden ekoturizme bir geçişin söz konusu olduğunu, dünyayla birlikte Türkiye’de de sürdürülebilir turizme doğru bir anlayış geliştiğini söyledi.

Dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyar insanın dünyada bir yerden bir yere hareket ettiğini kaydeden Vali Taşbilek, “Biz gezerken ayak izlerimizi bırakıyoruz. Masum manada ayak izlerimiz olsa sorun değil. Tonlarca çöp, plastik, sağlıksız ürün, doğayı çevreciyi yok edici bir sürü ürün insanın ayak izi. Bu ayak izlerimizle dünyayı tüketiyoruz. Dünya bu durumu görüyor. Bizim ülkemizde de ciddi manada sürdürülebilir turizm dediğimiz, ekolojinin dengesini bozmadan, dünyaya saygı duyan bir turizm anlayışı gelişiyor” dedi.

Türkiye’nin Allah vergisi güzellikleri olduğunu kaydeden Vali Taşbilek, “Bizim ülkemizde deniz, güneş, kum turizmi hem de tarih, kültür, doğa, ekoloji turizmi açısından önemli bir konumda ülkemiz. Allah vergisi bir güzelliğimiz var. Bununla birlikte binlerce yıldır medeniyetlere beşikliğini yapmış Anadolumuzda bir sürü medeniyetin izi var” diye konuştu.

Türkiye’de turizmde ‘sürümden’ kazanıldığını fakat bu durumun ileriye gitmediğini ifade eden Vali Taşbilek, “Turizm çeşitliliğini artırırsak denize, kuma, güneşe alternatif ürünler üzerinden turizm anlayışı geliştirirsek bizim 600-700 dolar arasındaki gelirimizi çok daha yukarıya çekecek. Bizim ülkemiz ekoturizm, ekeolojik turizm, sürdürülebilir turizm, tarih, doğa, kültür turizmi açısından çok önemli ve çok avantajlı bir coğrafyada. Bunları çok iyi özümseyerek ülkemizin turizmden aldığı payı ve tanınırlığını artıracağız. Turizm bakanlığımızın da bu yıl çok ciddi atılımı söz konusu. O çabalara bizler de elimizden geldiğince destek vereceğiz. Gümüşhane o bakirliği içerisinde tüm insanlığın hizmetine sunarak sürdürülebilir bir anlayış ve şekilde sunarak ülkemizin turizm seferberliğine çok büyük katkı sunacaktır” diye konuştu.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek ise dünyada uluslararası turist sayısının 1,4 milyara ulaştığını, 2020 yılında bu sayıya ulaşılması beklenirken, 2018 yılı sonunda 1,4 milyar insanın seyahat ettiğinin anlaşıldığını belirterek, “Türkiye geçen yıl 20 milyon civarında uluslararası turist ağırladı. Türkiye bu yıl 48-50 milyon arasında yabancı turist bekliyor. Çok büyük bir sektör, entegre bir sektör. Sadece gelen turist sayısından ibaret olmayan bir sektör” dedi.

“Turizm sadece gelen turist sayısının artması değildir”

Sürdürülebilirlik kavramının 2 boyutu olduğunu ifade eden Zeybek, “Birincisi geleceği konu alması, ikincisi koruma amacı gütmesi. Turizm kaynak olarak doğayı, kültürel değerleri, tarihi dokuyu kullandığı için sürdürülebilir kavramının yoğun olarak kullanıldığı bir sektör. Turizm sadece gelen turist sayısının artması değildir. Tüm turizm kavramlarında sürdürülebilir ilkesi ve anlayışı yatar. Ülkemizde 2 temel yaklaşım var turizm konusunda. Bunlardan birisi turizmin belli bölgelerin tekelinden çıkarak tüm ülkeye yaygınlaşması ve çeşitlenmesi. Ekoturizm turizmi çeşitlendirerek bu anlayışa katkı sağlıyor. Turizmle ilgili en önemli sıkıntımız turist sayısının fazla olmasına rağmen yeteri kadar gelir elde edemememiz. ABD’de her bir turist 3 bin dolar bırakıyor, bizde 650-700 dolar aralığında. Bu nedenle genel turizm anlayışımızı revize etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Zigana Doğa Okulu Başkanı Savaş Aydın, Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şube Başkanı Aynur Çubukçu’nun selamlama konuşması yaptığı etkinlikte "Sürdürülebilir Ekoturizm" konulu 1.oturum Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek'in başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bedriye Tunçsiper, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesinden Prof.Dr. Cantürk Gümüş, Prof.Dr. Hülya Kalaycıoğlu ve Zigana Coğrafyası Derneği başkanı Savaş Aydın sunum eşliğinde konuşmalarını gerçekleştirdi.

Sempozyumda konuşan İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, istihdam oluşturmada turizm sektörünün çok önemli yeri olduğunun altını çizerek, bu noktada kadınların daha çok devrede olması durumunda Türkiye doğasının çok daha iyi yerlere geleceğine, istihdamın artacağına inancının tam olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ekonomik anlamda dış güçlerin baskısı altında olduğunu, turizm sektörünün de en sürükleyici sektörlerden birisi olduğunu kaydeden Tunçsiper, “Ülkemizin doğal olarak sahip olduğu potansiyelin turizmin her çeşidine uygun olması nedeniyle kitle turizminin doğayı tahrip etmesi nedeniyle ekoturizmin daha revaçta olduğu ortaya çıkmıştır. Burayı tercih edenlerin gelir düzeyleri kitle turizmini tercih edenlerin çok daha üzerindedir. Turizmden beklediğimiz 48 milyonluk sayının ekonomik turizme geçilmesi halinde elde edilecek gelirin çok daha artacağı aşikardır” şeklinde konuştu.

KTÜ Orman Mühendisliği bölümünden Prof.Dr. Cantürk Gümüş ise ekoturizmin Gümüşhane için isabetli bir konu ve kalkınma sektörü olabileceğini belirterek, “Bir memleketin kalkınması için gerekli olan 4 unsurdan birisi olan doğal kaynaklar Gümüşhane’de var zaten. Uzun yıllar Gümüşhane’nin kalkınmasına ekoturizmin katkı yapabilmesi için bugünden doğru adımların atılması gerektiğini düşünüyorum. Doğayı bozmadan sürdürebilirsek bu turizmin gelişmesini de uzun yıllara yayabiliriz” diye konuştu.

Hiç dokunulmaması gereken sadece bilimsel araştırmalar için ayrılan alanlar tabiatı koruma alanları olduğunu, bunlardan birisinin de Gümüşhane’de Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanı olduğunu hatırlatan Gümüş, “Orası bir turizm alanı değil. Tabiat parkları turizm alanıdır. Ama örümcek ormanları değildir. Orası gelecekteki bilim adamları için ayrılmış bir alandır. Burayı turizm alanı olarak ifade etmemiz doğru değil. Dere ıslahları projeleriyle dereler ıslah edilmiyor. İki tarafına beton duvarlar yapılıyor. Bunları çok sakıncalı görüyorum. Doğadaki canlılar yaşamlarını sürdürebilmesi için belli büyüklükte alanlara ihtiyaç duyarlar. Bütün canlılar suya muhtaçlar. En önemli yer oralar. Yaban hayvanlarının suya ulaşmasını engelliyor. Yapılış gerekçelerinden birisi tarım alanlarını korumak. Bu uygulamalar tarım alanlarını korumaz. Ayrıca dereyi sıkıştırarak suyun hızını artırıyoruz. Gümüşhane Türkiye’nin en fazla ormanlaşan bölgesi” ifadelerini kullandı.

KTÜ Orman Mühendisliği bölümünden Prof.Dr. Hülya Kalaycıoğlu da ‘Ekoturizmde ekolojik ayak izi’ konulu sunumunda şu ifadeleri kullandı: “Biz dünyayı kendi çıkarlarımız uğruna plansız ve ölçüsüz kullanırken dünyaya zarar veriyoruz. Karadeniz Arap baharı yaşadı 5 yıl. Çünkü yeşildi, bize ait bir ekosistemi vardı. Biz ne yazık ki onu 10,20,30 katlı binalarla gerçekleştirip bu binaları onlara pazarlamaya çalıştık. Doğaya dönmemiz gerekiyor. Bize ait olandan beslenmemiz gerekiyor. Dünya ne yazık ki hastalanıyor artık. Ekoturizmi geliştirirken dünyanın haşlanmamasını sağlayarak ilerlememiz gerekiyor” dedi.

Zigana Coğrafyası Dernek Başkanı Savaş Aydın da Gümüşhane’de ekoturizmin hayata geçirilmesi için her kesimin hazır olduğunu belirterek, “Herkes hazır. Bunu hayata geçirilmesi için yapılması gerekenler var. Gümüşhane buna hazır. Artık eylem zamanı. Ekoturizm konseyi kuralım. Tüm paydaşlar bir araya gelip konuşsunlar. Markalaşma bir şehirde önemli. Bunun yapılabilmesi için onlara akademik destek vermek gerekiyor. Bizim coğrafyamız ve insanımız zor. Bizim en büyük paydaşımız kamu olmak zorunda. Kamu olmayınca bu işin yürümesi mümkün değil. Türkiye’de 65 kelebek vadisi var. Bunun 5 tanesi Gümüşhane’de, bunların 2’si Zigana’da. 219 kelebek çeşidi var Gümüşhane’de. Biz artık harekete geçmeliyiz” şeklinde konuştu.

"Sürdürülebilir ekoturizm uygulamalı örnekleri" başlıklı ikinci oturum ise Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesinden Dr. Öğretim Görevlisi İsmail Çalık'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şube Başkanı Aynur Çubukçu "Ekoturizmde kadının yeri", ekoturizmci Fatma Altun "Güney köyünde ekoturizm uygulamaları", iş insanı ve tasarımcı Ayşegül Öznur Parlak "PEstil ve kömeden gelinliğin ekoturizmdeki yeri", Kültür ve Turizm Bakanlığı çimon yapım sanatçısı ve müzik öğretmeni Emrah Kaya "Gümüşhane folklor ve müziğin ekoturizm açısından değerlendirilmesi", iş insanı Mustafa Akgül "Taşköprü yaylasının ekoturizm uygulamaları," Kürtün Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Erdem Olgun "Kürtün'de ekoturizm uygulamaları", ekoturizmci Güven Özel "Ordu Kabakdağı ekoturizm uygulaması" ve Tomara Şelalesi Tabiat Parkı işletmecisi Abdulbaki Kara da "Şiran'da ekoturizm" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Sertifika töreninin ardından sempozyum sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2019, 20:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER