Gümüşhane’de Sarıkamış Harekatı Konferansı Düzenlendi

Gümüşhane’de Sarıkamış Harekatının 100.yılı nedeniyle Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Gençlik Merkezi tarafından ‘Sarıkamış Harekatı’ konulu konferans düzenlendi.

Gümüşhane’de Sarıkamış Harekatı Konferansı Düzenlendi
Gümüşhane’de Sarıkamış Harekatının 100.yılı nedeniyle Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Gençlik Merkezi tarafından ‘Sarıkamış Harekatı’ konulu konferans düzenlendi.

Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Yücel Yavuz, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Vali Yardımcısı İsmail Özkan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, kamu kurum müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda konuşan Gençlik Merkezi Müdürü Selman Eroğlu, Sarıkamış Harekatının 100.yılı nedeniyle düzenledikleri programı 2 Ocak tarihinde planladıklarını fakat o günün tatil ilan edilmesi nedeniyle bugün gerçekleştirdiklerini söyledi.

“HER KARIŞI ŞEHİT KANIYLA SULANMIŞ VATAN”

Sarıkamış destanının Mehmetçiğin eksi 40 derecede verilen emri sorgulamadan vatan, din, namus, mukaddesat uğruna canını hiçe sayarak şehadet şerbetini içmesi olduğuna vurgu yapan Eroğlu, gençlere “atasız ati olmaz” vurgusu yaparak, “Her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bu güzel vatanın kıymetini bilmek bizim en kutsal görevlerimizden biri olmalıdır.” dedi.

KENDİ YAZDIĞI ŞİİRİ OKUDU

Gençlik Merkezi öğrencilerinden Yaprak Lötek ve Kevser Gaye Aydurmuş’un şiirler okuduğu programda Gençlik Merkezi üyesi Elmas Taştan’ın annesi ve gönüllü Gençlik Merkezi çalışanı Hanife Taştan ise Sarıkamış şehitleri için kendi yazdığı şiiri seslendirdi. Salonda duygusal anların yaşanmasına neden olan şiirlerin ardından Türk Telekom Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Fazıl Yazıcı tarafından “Sarıkamış Harekatı” konulu konferans verildi.

“TARİHİMİZDEKİ OLAYLARDAN DERS ÇIKARMALI VE DİRİ TUTMALIYIZ”

Yahudilerin, 2 bin 500 yıl önce yaşanan bir olayı hatırlayarak daha kötü bir duruma düşmemek için çalıştığını ve hala o duvarın önünde ağladıklarını hatırlatan Yazıcı, Türk milletinin de tarihinde yaşadığı bütün olayları, o olaylardan ders çıkarması ve yapılan yanlışları bir daha yapmamak için hatırlaması ve hatıraları diri tutması gerektiğine vurgu yaptı.

Sarıkamış'ı anlamak için şehitlik kavramının irdelenmesi gerektiğine değinen Yazıcı, onbinlerle ifade edilen kahramanları ölümüne emre itaate sürükleyen felsefenin şehitlik olduğunu söyledi.

“SARIKAMIŞ KURŞUN ATILMADAN FACİA İLE SONA EREN BİR SAVAŞ DEĞİLDİR”

Sarıkamış'ın kurşun atılmadan facia ile sona eren bir savaş olmadığını vurgulayan Yazıcı, Genelkurmay kayıtlarına göre 60 bin Türk askerinin şehit olduğu savaşta, 30 bin Rus askerinin de öldüğünü hatırlatarak, Türk ordusundaki kayıpların bir bölümünün çarpışmalarda, bir bölümünün soğuk ve tipi nedeniyle donanlardan, bir bölümünün de bulaşıcı hastalıklar nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.

“SARIKAMIŞ HAREKATI BİR DRAM DEĞİL, KAHRAMANLIK DESTANIDIR”

Sarıkamış'ın Rusların bölgede kurmayı düşündükleri Ermeni devleti hayallerini suya düşüren bir savaş olduğunu belirten Yazıcı, “Sarıkamış harekatı bir dram değil, kahramanlık destanıdır. Sarıkamış'ta onbinlerce vatan evladı şehadet şerbetini içti. Kimi vurularak, kimi donarak, kimi salgın hastalıktan. Aynı vatanın evlatları Çanakkale'de de şehit oldu. Bize düşen milletimizin varlığı için cephelerde hayatını kaybeden şehitlerimizi ve o savaşlarda şehadet şerbetini içemeyip gazi olan vatan evlatlarını rahmet, şükran ve minnetle yad etmektir." dedi.

Konferansın ardından Yazıcı’ya Vali Yavuz tarafından plaket, şiir sunumu yapanlara da katılım belgesi takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2015, 16:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER