Karaca Mağarasına Ziyaretçi Akını

YABANCI TURİST SAYISI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 131 ARTTI

Karaca Mağarasına Ziyaretçi Akını
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarasında yoğun ziyaretçi trafiği yaşanıyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, kurum tarafından işletilen mağaranın 15 Nisan tarihinden bugüne kadar 16 bin 779 kişi tarafından ziyaret edildiğini, bir önceki yıl aynı döneme göre ziyaretçi sayısında yüzde 32’lik artış meydana geldiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada,  Haziran ayında mağarayı bin 29’u yabancı toplam 10 bin 318 turistin ziyaret ettiğini, bir önceki yıla göre bu ayda ziyaretçi sayısının yüzde 63 arttığını dile getiren Akdoğan, geçtiğimiz yıl mağarayı 47 bin 122 kişinin ziyaret ettiğini hatırlatarak bu yıl bu rakamın 50 bin’in üzerine çıkmasının beklendiğini belirtti.

Akdoğan, bu yıl ki ziyaretçi oranlarına bakıldığında yabancı turist sayısında patlama meydana geldiğini belirterek, geçtiğimiz yıl aynı dönemde 519 olan yabancı turist sayısının bu yıl aynı dönemde bin 199 olduğunu ve yüzde 132’lik bir artış yaşandığını ifade etti. Haziran ayı rakamlarına göre ise yabancı turist sayısının yüzde 252 artığını sözlerine ekleyen Akdoğan, “Gümüşhane turizminin bel kemiği noktasındaki Karaca Mağaramız bu yıl her zamankinden daha fazla ilgi görüyor. Özellikle Arap turistlerin bölgemizi sık sık ziyaret ettiği dönemde yaşanan bu artış ilimiz adına önemli bir gelişme. Bizde elimizden geldiği ölçüde mağaranın oluşumuna zarar vermeden, teknolojinin imkanlarını da kullanarak mağaranın turizme hizmetinin devamı noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

KARACA MAĞARASI

Gümüşhane kent merkezine 17 kilometre uzaklıkta, denizden bin 550 metre yükseklikte bulunan mağaranın damlataşı şekilleri, sarkıtları, dikitleri, sütunları, bayrak şekilleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri, incileri ve traverten basamakları eşine az rastlanır güzelliklerdendir. Mağaranın toplam alanı bin 500 metrekare, tavan yüksekliği 18 metre ve uzunluğu 105 metredir. Yatay olarak gelişme göstermiş ve yaklaşık elipse benzeyen dört ayrı salonun birbiri ile birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan, ikisi çatlak sistemlerden sızan suların oluşturduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve böylece salon sayısı altıya çıkmıştır. Damlataşları oluşumları bakımından hem çok zengin renk ve şekilleri arz eder. 1996 yılında turizme açılan mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve traverten basamakları görmek mümkündür.
Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2012, 17:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER