Köylülerin karda kışta cep telefonu çilesi

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Yenice köyünde cep telefonları çekmeyince vatandaşlar iletişim sağlayabilmek için karda kışta kilometrelerce yol yürüyor. Sabit telefonların da kış mevsiminde sık sık arıza yapması nedeniyle köylülerin adeta dünyayla bağlantıları kesiliyor.

Hem köyde yaşayanlar hem de hafta sonları köye gelenler için adeta işkenceye dönüşen “iletişim” sorunu Yenice köylülerinin canını yakmaya devam ediyor. Uzun süredir uğraşan fakat bu konuda sonuç alamayan köylüler yetkililerin biran önce bu mağduriyetlerini gidermesini istiyor.

İl merkezine 43 kilometre uzaklıkta ve denizden 2 bin metre yükseklikteki köyde 300 imza toplanıp verilmesine rağmen baz istasyonunun hala kurulmaması vatandaşları huzursuz ediyor.

Bu konuda en fazla kış mevsiminde sıkıntı yaşadığını ifade eden köylüler sabit telefonların da sık sık arıza yapmasıyla nedeniyle dünyayla iletişimlerinin tamamen kesildiğini, civar köylerden yalnızca kendi köylerinde cep telefonu çekmediğini kaydetti.

Köy muhtarı Bayram Durdu köyün içinde telefon çekmediği için haberleşmek için bir metrelik karda yarım saate dağın tepesine çıkmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Karda bata çıka buraya geldik. Ayaklarımız hep ıslandı. Biz bunu sürekli yaşıyoruz. Ben kendimi bildim bileli uğraşmamıza rağmen burada telefon çekmiyor. Bu konuyla ilgili Erzurum'a gittim benden isimli telefon numarası istediler. Ben 305 isimli imzalı telefonu numarasını Erzurum’a götürdüm. Oradan imzalayıp Trabzon’a gönderdiler. Oradan da Ulaştırma Bakanlığına ulaştırıldı. Ulaştırma Bakanlığı'ndan bana gelen yazıya göre her şey bitti bir ihalesi kalmış. Ekim ayında gelip yerini falan ayarladılar ama şimdi de Cumhurbaşkanımızın imzasına kaldı diyorlar. Biz de beklemekteyiz. 2 yıldır oyalıyorlar bizi, bir netice alınmadı” dedi.

Sabit telefonun santralinin de köye 4 kilometre uzaklıkta olduğunu ve kış mevsiminde sık sık arıza yaptığını anlatan Durdu, “Ben fırtınada arızaya gittim. Çanakta kar vardır dediler baktım yoktu. 3 saatte gittim oraya. 4 gün sabit telefon da çalışmadı. Çanak dönmüştü onu gidip ben düzelttim. Yollar kapalı diye ekipler gelip arızayı gideremedi. Yetkilerden buraya acil cep telefonu vericisi yapılmasını istiyoruz. Bütün Gümüşhane'nin neredeyse her köyünde var bizim burada yok. Bizim köyümüz bu konuda üvey evlat mı?” diye konuştu.

Vatandaşlardan Hanefi Durdu ise hafta sonları sürekli köye gidip geldiklerini belirterek, “Eve ulaşamıyoruz, bize ulaşamıyorlar, cenazemiz oluyor köye ulaşamıyoruz. Yani herhangi bir sıkıntıda ulaşamıyoruz. Devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz. Artık bu son raddesine geldi. Biz dağların tepesine çıkıyoruz, oraya çıkıyoruz, buraya çıkıyoruz, köye telefon ediyoruz veya telefon geliyor köyden haber almaya çalışıyoruz. Eski sistemlerdeki gibi yani dumanla haberleşme gibi bir şey. 300 imza toplandı, Erzurum'a Trabzon'a gidildi ama hiçbir netice çıkmadı. Artık son raddesine geldi, yardım edin bize. Bazı evlerde sabit telefon var ama bazılarında yok. Fırtına olduğu zaman hat kesiliyor. Biz burada ortada merkez köyüz sadece bizim köyde çekmiyor telefon” ifadelerini kullandı.

Bir diğer vatandaş Muhammet Kasım Durdu da köydeki evlerinde sabit telefon olmadığı için haberleşmeden mahrum kaldıklarını dile getirerek, “Haberleşme olmuyor telefon çekmediği için. Köyden çıkıyoruz telefon çeken yere. Kar çok. Her hafta buraya çıkıyoruz haberleşmek için” dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2023, 14:14

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER