Rektör Zeybek, Instagram canlı yayınında öğrencilerle bir araya geldi

Gümüşhane Üniversitesi’nin sosyal medya hesabı olan @gumusuniv Instagram hesabından öğrencilerle bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yeni dönem ve dersler ile ilgili merak edilen sorulara cevap verdi.

Rektör Zeybek, Instagram canlı yayınında öğrencilerle bir araya geldi

Gümüşhane Üniversitesi’nin sosyal medya hesabı olan @gumusuniv Instagram hesabından öğrencilerle bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yeni dönem ve dersler ile ilgili merak edilen sorulara cevap verdi.

Daha önce de koronavirüs salgını dolayısıyla üniversitede başlayan uzaktan eğitim ile birlikte öğrencilerin akıllarında kalan sorulara cevap vermek amacıyla sosyal medya hesabı üzerinden canlı yayına katılan Rektör Zeybek, ikinci canlı yayında öğrencilerden gelen sorulara cevap vererek açıklamalarda bulundu. 

5 Ekim 2020 Saat:20.00’da başlayan yayında Rektörümüz tüm öğrencilere eğitim-öğretim yılının hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek, başarı dileklerinde bulundu. 

Moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Arş. Gör. Dr. Elif Kütükoğlu’nun üstlendiği canlı yayında, öğrencilerin sosyal medya üzerinden merak ettiği soruları cevaplayan Rektör Zeybek, “Geçen yıl Ocak ayında başlayan Koronavirüs salgını bütün dünya ülkelerine yayılarak, hayatın bütün alanlarında bütün sektörlerde olduğu gibi eğitim-öğretim sektörünü de etkiledi. Bu nedenle de 2019-2020 Bahar yarıyılı ve akabinde de 2020-2021 Güz yarıyılında da ülkemizin diğer üniversitelerinde de olduğu gibi üniversitemizde de uzaktan eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyoruz. Gümüşhane Üniversitesi olarak Türkiye’nin en genç üniversitelerinden bir tanesiyiz. 12 yıllık bir üniversite olmamıza rağmen gerek yatay yönlü büyüme ve gerekse de dikey büyüme noktasında hızla yol almış bir üniversiteyiz. Bu nedenle de üniversitemizin gelişmesinde bugünlere gelmesinde emeği olan katkısı olan bütün yöneticilerimize, öğretim üyelerimize, idari personelimize katkı sağlayan tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Genç bir üniversite olmamıza rağmen Ağustos ayında açıklanan araştırmada dünya üzerindeki 30 bin üniversite arasından üniversitemiz 3 binlerde yer alıyordu. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında üniversitemizde 4 bin 95 öğrencimizi mezun ettik. 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde ise 5 bin 198 yeni öğrencimiz kayıt yaptırmış oldu. Üniversitemiz bünyesindeki imkânlarla yörenin, bölgenin birçok ihtiyaçlarına da cevap verecek düzeydedir. Bu bakımdan da araştırma alanında da önemli katkılar sunmaktadır” diye başladığı konuşmasında üniversitenin gelişimi, yöresel ve bölgesel katkıları hakkında bilgiler verdi. 

Uzaktan eğitim kararının alınmasına yönelik açıklamalarda da bulunan Rektör Zeybek, kararın alınmasındaki etkenleri şu şekilde sıraladı: “Bizler uzaktan eğitim kararını alırken Sağlık Bilim Kurulu’nun 4 Eylül’deki tavsiye kararı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün bilim kurulunun tavsiyelerinin dikkate alınmasına dair sunduğu tavsiye kararı dikkate aldık. Akabinde en son olarak dünyada ve ülkemizde diğer üniversitelerin aldığı kararlara paralel bir karar alarak uzaktan eğitim kararı aldık. Belki bir imkân olur da hibrit veya yüz yüze eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürürüz diye senatosunu en geç toplayan bir üniversite olduk. Ama hâlihazırda salgın ile ilgili şartların yüz yüze eğitime imkân vermediğini görünce de senatomuzda aldığımız uzaktan eğitim kararını kamuoyumuzla paylaşmış olduk.” 

Uzaktan eğitimle birlikte derslerin ve sınavların işleyiş şekilleriyle ilgili öğrencilerin akıllarında kalan soruları cevaplayan Rektör Zeybek, “Bilindiği gibi 5 Ekim 2020 tarihi itibariyle akademik takvimimiz başladı. Teorik derslerimizi uzaktan eğitim yoluyla, sınavlarını da bahar yarıyılında ödev-proje şeklinde yapmıştık. Dersin niteliğine bağlı olarak öğretim üyelerimizin tercihlerine bağlı olarak bu değerlendirme biçimlerinden herhangi birini kullanabilecekler. Şayet arzu ederlerse performansa dayalı ödevler de verebilecekler. Bu yöntemlerden herhangi birini öğretim üyelerimizin kullanmaları mümkündür” açıklamasında bulundu.

“5 Ekim 2020 tarihinden itibaren derslerimize başladık”

Salgın süreciyle birlikte online eğitim ile ilgili alınan tedbirler ve eğitim-öğretime yönelik yapılan gelişmelere de değinen Rektör Zeybek, “Salgının ülkemizde görülmeye başlandığı süre içerisinde 16 Mart’ta da Yükseköğretim Kurumlarında eğitim-öğretime 3 hafta ara verilmesini hem Sayın Cumhurbaşkanımız ve hem de Sayın YÖK Başkanımız tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. 23 Mart 2020 tarihinden itibaren de üniversitelerin uzaktan eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmeleri kararı alındı. Biz 16 Mart’tan 18 Mart’a kadar geçen süre içerisinde Uzaktan Eğitim Koordinatörlüğümüzün altyapısını hazır hale getirmiştik. Sıkıntısız bir şekilde Bahar yarıyılını hiçbir ciddi problemle karşılaşmadan tamamlamıştık. Salgınının devam etmesine karşılık Güz yarıyılı için tekrar hazırlıklar yaptık. Sınırlı olan Server (Sunucu) kapasitelerimizi artırmak için ciddi bir bütçe talep ettik. Dolayısıyla altyapı ve eğitim-öğretim faaliyeti ile ilgili herhangi bir sıkıntımız olmayacaktır. 5 Ekim 2020 tarihinden itibaren derslerimize başladık. Tüm öğrencilerimiz, öğretim üyelerimiz, derslerimiz sisteme aktarılmış durumdadır. Bu nedenle de altyapımızın sağlam olmasından dolayı, uzaktan eğitim-öğretim faaliyetlerimizi rahatlıkla yapacağımızı düşünüyorum” dedi.

“Yerli ve milli uzaktan eğitim platformunu kullanacağız”

Gümüşhane Üniversitesi’nin Yükseköğretim Kurulu’nun Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında 16 pilot üniversite arasında olduğunu aktaran Rektör Zeybek, “Bu proje kapsamında Sakarya Üniversitesi’nin geliştirdiği tamamen yerli olan TÜBİTAK-ULAKBİM iş birliği ile 15 üniversitemizin hizmetine sunulan ‘Uzaktan Eğitim Platformu’nu üniversitemizde de kullanacağız. YÖK koordinasyonunda ve Üniversitemizin de içerisinde yer aldığı bu proje ile öğrencilerimizin uzaktan öğretimle yapacakları dersler bu yerli platform aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Sakarya Üniversitesi bu konuda bizleri destekliyor. Buradan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan’a ve Uzaktan Eğitim Koordinatörlüklerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Sistemimiz yeterince güçlüdür”

Herhangi bir nedenden dolayı derslere katılamayan öğrenciler için derslerin kayıt altına alınacağı bilgisini de paylaşan Rektör Zeybek, “Yapılacak canlı dersin yanı sıra derslerin sunuları, metinleri, videoları, slaytları ve konularını öğretim üyelerimiz sisteme yükleme şansına sahiptir. Sistemimiz bu konuda yeterince güçlüdür. Öğrencilerimiz eğer canlı dersleri kaçırmışlarsa dahi ilgili haftanın sayfasından bu kaynaklara ulaşabileceklerdir. Derslere devam yasal zorunluluk ama şu imkânımız var eğer öğrencilerimizin dersleri hem birinci hem de ikinci öğretimde varsa gündüz çalışanlarımız ikinci öğretimde de derslerini takip edebilirler. Öğretim üyelerimiz buradan öğrencilerimizin katılamadığı dersleri takip edebiliyorlar” ifadelerine yer verdi. 

Uygulamalı derslere ilişkin olarak da konuşan Rektör Zeybek, “Uzaktan Eğitimin en fazla merak edilen hususlarından birisi de uygulamalı derslerin işleniş biçimi olmuştur. Dünyada ve ülkemizde Bahar yılındaki uygulamalı dersler ya bir sonraki döneme ertelendi veya ödev-proje dersin niteliğine bağlı olarak simülatörler vasıtasıyla bu uygulamalar gerçekleştirilmeye çalışıldı. Öğrencilerimizin bu konuda sıkıntı yaşamamaları için şunları belirtmek isterim: Üniversitemizin ana sayfasında İdari birimlerimizin bulunduğu sayfada öğrenci işleri sayfasına girdiğimiz zaman burada sağ tarafta Esas ve Usuller Kısmı diye bir yer bulunmaktadır. Burada Ders Uygulama Esasları diye bir yere rastlayacaklar. Burada 4’üncü maddede birimlerimizin uzaktan eğitim-öğretim faaliyetlerinin nasıl yürütüleceği ile ilgili ayrılı olarak açıklanmıştır. Bu arada öğrencilerimiz kendi daimi ikametgahı bulunduğu şehirlerde staj imkanı bulabilirse eğer, stajlarını buralarda yapabilirler. Bulamayanlar için de uygulama dersleri yine ödev-proje, sunum veya öğretim elemanının uygun gördüğü bir yöntem kullanılarak gerçekleştirilebilecek” diye sözlerine devam etti. 

“Yüz yüze eğitim-öğretim istiyoruz çünkü öğrencilerimizi özledik”

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Şartlar ne olursa olsun Gümüşhane Üniversitesi olarak hiçbir öğrencimizin eğitim-öğretim noktasında mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bütün öğrencilerimiz bizler için kıymetli ve değerlidir. Üniversite olarak bir an önce bırakın hibrit eğitimi, yüz yüze eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamak istiyoruz. Tabi bu da salgının seyrine bağlı bir durumdur. Asıl olan insan sağlığıdır. Sağlığımız olmadığı sürece bırakın eğitim-öğretim faaliyetlerini insani ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamıyoruz. Elbette ki yüz yüze eğitim-öğretim istiyoruz çünkü öğrencilerimizi özledik. İnşallah salgın bir an önce sona erer de bizlerde öğrencilerimizle kampüste derslerimizi fiili olarak yapabiliriz. Son olarak sağlık içerisinde tekrar kampüsün cıvıl cıvıl olduğu öğrencilerimizle olmayı arzu ediyoruz. Ben hem bu canlı yayının gerçekleştirilmesinde hem de uzaktan eğitimin aksamadan gerçekleşmesinde emeği geçen Rektör Yardımcılarımıza, Dekanlarımıza, Yüksekokulu Müdürlerimize, bütün öğretim üye ve elemanlarımıza, başta Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlımız olmak üzere tüm idari birimlerimizdeki daire başkanlıklarımıza, Rektör Danışmanlarımıza, ayrıca GÜSUD Koordinatörümüz İletişim Fakültesi Dekanımıza, Uzaktan Eğitim Koordinatörümüze Genel Sekreterimize ve hasleten canlı yayında emeği geçen Medya Merkezi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Gez’e, Arş. Gör. Dr. Elif Kütükoğlu’na teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasına son verdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER