Şap aşısına Kurban ayarı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kurban Bayramı nedeniyle sonbahar şap aşılama kampanyasını bir ay öne aldı.

Şap aşısına Kurban ayarı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kurban Bayramı nedeniyle sonbahar şap aşılama kampanyasını bir ay öne aldı.

Bakanlık tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan "Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi" kapsamında Gümüşhane merkez ve 5 ilçede 1 Ağustos - 30 Ekim 2015 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak "Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası" düzenlenecek.

Kurban bayramının yaklaşması nedeniyle bu yıl kampanyanın bir ay öne çekildiğini belirten İl Müdürü Edip Birşen, Ağustos ayı içerisinde öncelikle kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların aşılanacağını söyledi.

Sonbahar dönemi saha çalışmalarında 3 aylıktan büyük dişi buzağılar ile kuzu/oğlaklara Brusella aşısı ve yine 3 aylıktan büyük kuzu/oğlaklara da Koyun-Keçi Vebası (PPR) aşısı uygulamalarına devam edileceğini kaydeden Birşen, aşılama bilgilerinin TÜRKVET ve KKKS hayvan kayıt sistemi elektronik veri tabanlarına kaydedildiğini ve güncelleme işlemlerinin de yapıldığını belirtti.

Üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmalarının 5996 sayılı kanun gereği zorunlu olduğunu, aksi halde cezalı duruma düşeceklerini hatırlatan Birşen, şap hastalığıyla ilgili şu bilgileri aktardı: Halk arasında -tabak- olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde %15-30, et veriminde %10-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup %80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylıktan itibaren hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.
Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2015, 01:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER