Üçüncü: Çağın petrolü bilgidir ve bilgi de güçtür

Gümüşhane’nin yetiştirdiği önemli değerlerden Aydem & Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş. Satış Direktörü Hayrettin Üçüncü, Gümüşhane Üniversitesinde gençlerle buluşmasında ‘Çağın petrolü bilgidir ve bilgi de güçtür’ dedi.

Üçüncü: Çağın petrolü bilgidir ve bilgi de güçtür

Gümüşhane’nin yetiştirdiği önemli değerlerden Aydem & Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş. Satış Direktörü Hayrettin Üçüncü, Gümüşhane Üniversitesinde gençlerle buluşmasında ‘Çağın petrolü bilgidir ve bilgi de güçtür’ dedi.

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Kariyer planlama ve kişisel gelişim” konulu programa katılan Üçüncü, geleceğin bilim, kültür, sanat insanları olacak gençlere çok önemli tavsiyelerde bulundu.

1984 yılında rektörlük yerleşkesi içerisindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulundan mezun olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Üçüncü, “Eyvah mezun oluyorum, ben şimdi ne yapacağım?” ve “İyi bir kariyer gelecek mi?” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Öğrencilerle etkinlik boyunca etkileşim içerisinde soru-cevap şeklinde sunumunu gerçekleştiren Üçüncü, “Kurban teorisi” hakkında bilgiler aktararak, “Keşkelerle başlayan şeyler vardır. Keşke biraz daha fazla çalışsaydım, keşke 5 puan daha fazla puan alsaydım şeklinde. Bugün itibariyle keşkelerinizi unutun. Geçmiş geçti, bugün burada yaşıyoruz. Keşkelerle yaşamayacağız. Kurban teorisinde herşeye bir sebep bulma, isterseniz problemin bir parçası yada çözümün bir parçası olursunuz. Karar sizin” dedi.

Bu sunum için Denizli’den geldiğini hatırlatan Üçüncü, “Çağın petrolü bilgidir ve bilgi de güçtür” tespitinde bulunarak, “En değerli fikirler mezarlıktadır. Çünkü hayata geçmedi. Düşünmek yeterli değil. Bunları hayata geçirmemiz lazım. Apple, Samsung, Microsoft, Amazon, Google, Whatsapp gibi milyar dolarlık şirketler bilginin gücü sayesinde bu günkü konumlarına ulaştı” diye konuştu.

Kariyer planlamasıyla ilgili öğrencilere tavsiyelerde bulunan Üçüncü, “Kariyer yol haritanı belirle. Nereye gitmek istediğini belirle. Kendinizi tanımanız lazım. En büyük hatalardan birisi bu. Kendinizi tanıyın. Dev aynasında kendinizi görmemeniz gerekiyor. Ayaklarınız biraz yere basacak” ifadelerini kullandı.

Herkesin kendi beyninin heykeltıraşı olduğunu dile getiren Üçüncü, “Hangi işten keyif alırsanız en güzel iş odur. Biz geçmişte karnımızı doyurmayı düşündük. Sizler şanslı nesilsiniz. Ne istediğinizi biliyorsunuz ve imkanlara sahipsiniz. Nasıl başaracağına, ne yapacağına siz kendiniz karar verirsiniz. Kendi kabuğunuzu kendiniz kıracaksınız. Hiçbirimiz hepimiz kadar akıllı yada hepimiz kadar düşünceli değiliz. Hepimizin beyni farklı çalışıyor. Mesele bunları aynı yöne kuvvetli itecek şekilde bir araya getirmek” şeklinde konuştu.

İyi bir kariyer için ortak akıl ve takım çalışmasına vurgu yapan Üçüncü, "Hiçbirimiz hepimiz kadar güçlü ve akıllı değiliz. Ortak akıl başarıyı getirir. İyi bir kariyer için kendinize de yatırım yapmalısınız. Öğrenmeyi öğrenin çünkü herkes neden yapamayacağınızı duymak yerine, nasıl yapabileceğinizi duymak ister. Ayrıca başarı öğrenilebilir. Bilginin yüzde 80'i ilgidir. İlginiz olmazsa bilginiz olmaz. Başarı küçük kusurları örter" diye konuştu.

İyi bir kariyer için mutlaka bilgisayar okur-yazarı olunması gerektiğine değinen Üçüncü, "Çözüm odaklı olun. İsteyen değil başaran olmak istiyorsanız sorunu değil, sorununun nedenini çözmeye odaklanın" ifadelerini kullandı.

Üçüncü, programının son kısmında öğrencilere “Hangi pozisyonda olursanız olun pozisyonunuzu elinizden alabilirler ancak yetkinlik ve yeteneğinizi asla alamazlar” değerlendirmesinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

Hayrettin Üçüncü kimdir?

Gümüşhane-Torul, Demirkapı köyü doğumlu olan Hayrettin Üçüncü, Gümüşhane YİBO mezunu... “7 yaşında evden bağımsız bir hayata başlamanın insanın kişiliğine pek çok olumlu etkileri olduğunu Steve Jobs‘un dediği gibi sonradan anladım.” diyen Üçüncü,  uzun yıllar ayrı kalmasına rağmen tam bir Gümüşhane sevdalısı.  Uzunca bir süre kariyerine Bilgisayar Öğretmeni ve danışman olarak devam etti.  Microsoft Office System konusunda, Microsoft’un En Değerli Profesyonelleri (MVP) ödülünün 8 yıl üst üste sahibi oldu. Bu süreçte Windows, Office ve Internet konusunda 16 tane bilgisayar kitabı Alfa yayınlarından yayımlandı. Yönetim ve Organizasyon konusunda İşletme Yüksek Lisansı yaptı. “Proje Otomasyonlarının İşletme Verimliliğine Katkısı” konulu yüksek lisans tezini hazırladı.

1998-2003 yılları arasında Deulcom International’da bilgisayar bölüm başkanı, 2003-2013 yılları arasında Ülker grubu şirketlerinden Medyasoft A.Ş. 'de 10 yıl “Pazarlama ve Eğitim Projeleri Satış Müdürü” olarak çalıştı. Bu süreçte Üçüncü, Türkiye'nin önde gelen kurumları Türk Hava Yolları, Microsoft Türkiye, Sap Türkiye, Adobe Türkiye, Mercedes Benz, Yıldız Holding, Kardemir Demir Çelik A.Ş., Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Harran Üniversitesi gibi onlarca başarılı projeye ekibiyle birlikte imza attı. Hürriyet, Vatan, Milliyet, Habertürk gibi ulusal basın gazeteleri ile gazete okuyucularına verilen Microsoft Office eğitimlerinin içerik danışmanlığı ve içeriklerin hazırlanmasını sağladı.

Yöneti(li)yor musunuz?, İşine Ruhunu Kat, İşini Proje Olarak Yönet, İsteyen Değil, Başaran Olun, Eyvah Mezun Oluyorum, Olmak İstediğim Yönetici (miyim), Satış, Satışa Bırakılmayacak Kadar Önemlidir, Keyif Veren Sunumlar Yapma, Outlook ve Gündem Yönetimi, E-Posta Adabı, başlıklarında eğitim ve seminerler veriyor.

Sıfırdan Zirveye adlı  biyografi  ve profesyonel gelişim içerikli kitabı aşamasında…  Başarmak ve Zirve İçin Olmak İçin İstediğim Yönetici (miyim), Satış, Satışa Bırakılmayacak Kadar Önemlidir,  Eyvah Mezun Oluyorum, İmkânsızlığın İmkânı (roman) kitap çalışmaları var.

Halen Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinin birinde İcra Kurulu Üyesi ve Satış Direktörü olarak kariyerimi sürdürmekte.

Kendisine hayrettin.ucuncu@gmail.com adresi üzerinden ulaşılabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER