Vali Tanrısever: Arayan değil aranan eleman yetiştirmemiz gerekiyor

Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, göçün önüne geçmenin birinci kuralının istihdam olduğunu belirterek “Arayan değil aranan eleman yetiştirmemiz gerekiyor” dedi.

Vali Tanrısever: Arayan değil aranan eleman yetiştirmemiz gerekiyor

Gümüşhane’de 2024 yılının 1. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Vali Alper Tanrısever başkanlığında gerçekleştirildi.

Kentte 2023 yılında gerçekleştirilen istihdam ve mesleki eğitim alanındaki çalışmalar ile 2024 yılında istihdamın artırılması için planlanan faaliyetler, ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla düzenlenen toplantıda ele alındı.

Vali Tanrısever başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda kentte istihdamın güçlendirilmesine yönelik olarak hazırlanan projeler detaylı bir şekilde görüşüldü.

Gümüşhane’de mobilya, pestil- köme üreticiliği, mekanik, madencilik, beton ve çimento üretimi, inşaat, tarım, iş makinası operatörlüğü, evde bakım hizmetleri ve elektrik sektörü başta olmak üzere birçok alana işçi yetiştirmek ve de istihdam etme noktasında yeni çalışmaların başlatılması kararı alındı.

Toplantıda Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) verilerine göre 2023 yılında kentte 40 yeni iş yeri açılırken 29 işyerinin kepenk indirdiği öğrenildi. 

2023 yılında kayıtlı işsiz sayısı 4 bin 500 kişi olan kentte bin 226 kişi iş aramak için İŞKUR’a başvuru yaptı ve buna bağlı olarak 762 kişinin istihdam edildiği belirtildi.

“Arayan değil aranan eleman yetiştirmemiz gerekiyor”

Göçün önüne geçmenin birinci kuralının istihdam olduğunu vurgulayan Vali Alper Tanrısever, “Gümüşhane nüfusunun yaşlanmasının önüne geçmemiz gerek. Gençlerin şehrimizden göçünü istihdam ederek engellememiz lazım. Bir tarafta iş arayanlar, bir taraftan da işçi arayanlar var. Bu konuda devletin belli başlı kurumlarla ortak çalışarak gençlerimizle işverenlerimizi buluşturmamız lazım. O yüzden bu toplantı bizim için çok önemli. Gümüşhane’de göreve başladığımızdan bu yana insanlar ‘madenler kapanırsa batarız, biteriz’ diyor. Tarihi kökenlerine baktığımızda madenler Gümüşhane’nin kurulmasına ve şehir olmasına sebep olan kaynaktır. Madenleri kesinlikle unutmadan alternatif sektörlerde nitelikli işçi yetiştirmemiz lazım. Pestil ve köme sektörü şehrimizde önemli bir istihdam kaynağı oluşturuyor. Bunun yanında tekstil de ilimizde yavaş yavaş canlanmaya başlayan bir sektör. Ara eleman değil aranan eleman yetiştirmek çok önemli. Hemen her sektörde ciddi bir şekilde nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var. ‘Her işi yaparım, ne iş verirseniz çalışırım’ diyen gençleri nitelikli iş gücü için yetiştirmeliyiz. Gençlerimizi bunun için teşvik etmemiz lazım. Meslek liselerimizi canlandırmamız lazım. Bizi klasik anlayıştan koparacak bir enerji lazım. Geçtiğimiz günlerde hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız hem de Milli Eğitim Bakanımız bu konuda bizlere uyarılarda bulundu. Bu noktada hepimizin el ele vermesi lazım. Tüm kurum ve kuruluşlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Bu noktada Üniversitemizin de rolü çok büyük. Gençlerimiz sadece akademik değil iş başındaki staj dönemlerini de çok sağlıklı geçirmeli. Bu sayede Belki okuduğu bölümün haricinde başka sektörlere de yönlendirebiliriz üniversitedeki gençleri. Onun için aranan eleman yetiştirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Haber: Zeynep KAYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER