Zigana’da Herbaryum Müzesi Açılacak

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyündeki Zigana Doğa Okulu bünyesinde oluşturulan ve Türkiye'de üçüncü olacak olan Herbaryum Müzesi 17 Ağustos'ta yapılacak olan 7. Lames Şenliği ile birlikte ziyarete açılacak.

Zigana’da Herbaryum Müzesi Açılacak
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyündeki Zigana Doğa Okulu bünyesinde oluşturulan Herbaryum Müzesi 17 Ağustos'ta yapılacak olan 7. Lames Şenliği ile birlikte ziyarete açılacak.

Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın, Zigana'nın, Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya geçiş merkezi olmasından ötürü bitki örtüsü bakımından zengin olduğunu söyledi. Zigana'nın, endemik tür çeşitleri, florası ve faunasıyla eşsiz bir doğaya sahip olduğunu dile getiren Aydın, "Biz, bu coğrafyadaki bitkilerin tamamının envanterini çıkarıyoruz." dedi.

Aydın, 1928-1987 arasında hizmet veren Zigana İlkokulunun, eğitimde taşımalı sisteme geçilmesiyle öğrenci sayısının azaldığını ve atıl duruma düştüğünü ifade ederek, "Okul binası, 2011 yılında Torul Kaymakamlığının desteği, Zigana Köyü Muhtarlığı, Zigana Köyü Çevre Koruma Turizm ve Dayanışma Derneği ve Zigana Coğrafyası Derneği girişimleriyle okul köy tüzel kişiliğine devredilerek Zigana Doğa Okulu'na dönüştürülmüştü. Doğa okulu içerisinde herbaryum denilen kurutulmuş bitkilerden oluşan bir bölüm oluşturduk" diye konuştu.

Herbaryum Müzesi'ni 17 Ağustos'ta gerçekleştirilecek 7. Lames Şenlikleri etkinlikleri kapsamında ziyarete açacaklarını kaydeden Aydın, “Doğaseverler yaz, kış fark etmeden müzemizde sergilenen bitkileri görebilecek. Bu çalışma ile Türkiye'nin üçüncü Herbaryum Müzesini açmış olacağız.” dedi.

Aydın, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Sistematik Botanik Uzmanı Mehtap Öztekin, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü coğrafi bilgi sistemleri mühendisi Tuba Bozdağ ile Zigana Dağı'nın bin 800 ve 2 bin 300 rakımı arasındaki alanda yüze yakın bitki türü topladıklarını söyledi.

Zigana'nın doğal güzelliğini, bitki biyolojisi çeşitliliğini her zaman incelenebilir duruma getirebilmek için bitki müzesi oluşturma kararı aldıklarını kaydeden Aydın, gelen ekibin Zigana'da, belli noktalarda özellikle çiçek açmış bitkilerden örnek topladıklarını belirterek, “Bunların ayrıca fotoğraflarını çekiyoruz. Örnek topladığımız noktaların, GPS ile koordinatlarını alıyoruz, yükseltisini tespit ediyoruz. Topladığımız bitkilerin orman altında mı, orman açıklığında mı, nasıl bir bölgede yetiştiğini tespit ediyor ve not ediyoruz. Topladığımız bitkileri müzeye kazandırmak üzere kurutmak için bir işlemden geçiriyoruz.” diye konuştu.

Vali Yavuz’u Bitki Müzesi Açılışına Davet Ettiler

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana Köyünde yapılacak olan bitki müzesi açılışı için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Sistematik Botanik Uzmanı Mehtap Öztekin, Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın ve Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Mühendisi Tuba Bozdağ ve TRT Gümüşhane temsilcisi Hüseyin Özgün Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz’u ziyaret ederek, Zigana köyünde, Zigana Doğa okulu bünyesinde oluşturulacak bitki müzesinin 17 Ağustos tarihinde yapılacak açılışı için Vali Yücel Yavuz’u Zigana köyüne davet etti.




Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2014, 20:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER